© Markus Distelrath от Pixabay С една от допълнителните извънредни

...
© Markus Distelrath от Pixabay С една от допълнителните извънредни
Коментари Харесай

Новите цени на тока - отлагането ще е по-скъпо

© Markus Distelrath от Pixabay С една от спомагателните изключителни ограничения в Закона за здравето депутатите дадоха опция на Комисията за енергийно и водно контролиране да отсрочи новите цени на тока с два месеца - вместо на 1 юли да бъдат оповестени на 1 септември. Мотивът зад това предложение на ГЕРБ, признато единомислещо от Народното събрание, е, че поради COVID-19 сега има голяма неустановеност освен в енергийния бранш поради спряното бизнес ползване, само че и в стопанската система като цяло.

На пръв взор наподобява разумно, само че е много противоречиво по какъв начин това би се отразило на пазара и какви ще са резултатите за битовите консуматори. Отлагането на ценовото решение на регулатора безусловно значи опазване на в този момент настоящите цени, които обаче са избрани по времето на стопански взрив и без концепция за рецесията, пристигнала поради ковид. Затова референтната борсова цена на тока, въз основата на която се заплащат награди към ВЕИ производителите и топлофикациите, е два пъти по-висока от действителната през последните два месеца. Драстичното разминаване води до обилни загуби за бизнеса, които биха се увеличавали с всеки ден отсрочване на новото ценово решение.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Битовите консуматори пък не биха могли да усетят понижаване на сметките си за ток, макар че от средата на април има остатък на електрическа енергия и цената й е рекордно ниска. От друга страна, електроразпределителните и снабдителни предприятия направиха претенции за повишение на цените, тъй че действително всичко е в ръцете на КЕВР.

Засега регулаторът споделя, че удължаването на регулаторния интервал е единствено опция, която не е императивна, и все още не вижда нужда да се възползва от нея. Но това може да се промени по политически съображения - по този начин ще има спомагателен период, в който Народното събрание може да разиска и одобри желаните от Европейска комисия ограничения за либерализация на пазара на ток.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР