© Leah Millis Още по темата Вечерни новини: Меркел получи

...
© Leah Millis Още по темата Вечерни новини: Меркел получи
Коментари Харесай

Вечерни новини: Търговската война САЩ-Китай се изостря, над 420 млн. лв. за ремонт на пътища

© Leah Millis Още по тематиката
Вечерни вести: Меркел получи ултиматум за бежанците, легален ли е Cacao beach

И още: " Градус " набра рекордни 80 млн. лева в първия ден на IPO-то си; Съдът приключи делото против някогашния шеф на НДК Мирослав Боршош; Първата апаратура на Кристо във Англия бе открита през днешния ден
18 юни 2018
Вечерни вести: По-важното от уикенда и какво се чака през новата седмица

Атина и Скопие с историческо съглашение за името на Македония; Китай отвръща с контрамерки против американските мита; Заявленията за търгове ще станат електронни; Българска социалистическа партия внася вота на съмнение против държавното управление в сряда
17 юни 2018 Информационното ехтене от изобилния проливен дъжд от през вчерашния ден в столицата отекваше и през днешния ден в осведомителния поток. Въпреки огромното количество от 50 л/кв.м паднал дъжд и макар локалните мининаводнения в подземни елементи от здания, търговски обекти, подлези и станции на метрото, няма данни за нанесени съществени вреди по инфраструктурата в града, твърди кметът Фандъкова. Добрата вест съгласно нея е, че преди години проблематичните сектори са били над 100, а в този момент сме ги свели под 20, само че " сходен размер вода не може да бъде стихотворец от каквато и да е било канализация ".
Е, най-малко не и от тази в централните елементи на София, която датира от началото на предишния век.
Иначе американският президент още веднъж в типичния си жанр обира осведомителните топ заглавия с тежки закани за нови мита върху китайски артикули, което изостря тона на комерсиалната война.
В същото време по-късно във вторник се чака да стане ясно и какво ще е бъдещето на миграцията в Европа, както и на промяната на еврозоната. Темата за бежанците закупи неотложност в основната среща сред Ангела Меркел и френския президент Макрон през днешния ден, като канцлерката е сложена под напън от сътрудниците си в държавното управление, които желаят стягане на " политиката на отворени порти " и получи ултиматум от 2 седмици, с цел да опита да реализира общоевропейска позиция по тематиката.

НАЙ-ВАЖНОТО
Събитията, които трансформират България и света

Съединени американски щати заплаши Китай с нови мита за 200 милиарда $, в случай че не промени комерсиалните си практики

Американският президент Доналд Тръмп заплаши, че ще наложи в допълнение мита от 10% на вносни артикули от Китай за 200 милиарда $, " с цел да се насърчи Китай да промени несправедливите си практики и да отвори своя пазар за американски артикули ". Известно е, че Китай субсидира редица браншове и по този метод фирмите получават конкурентно преимущество на пазарите в Съединени американски щати и Европейски Съюз, заради което Вашингтон и Брюксел ползват редица антидъмпингови ограничения против Пекин.

Предупреждението идва няколко дни откакто Китай разгласи мита върху американски артикули за 50 милиарда $ в отговор на първите наложени от Съединени американски щати мита. Тръмп е наредил на комерсиалния представител на Съединени американски щати да приготви налагането на спомагателните мита, които ще влязат в действие, в случай че Китай вкара оповестените ограничения. В резултат Китай упрекна Съединени американски щати в " изнудване " и даде обещание взаимен отговор.

Държавата разпределя над 400 млн. лева за зимно разчистване и ремонт на пътища

Агенция " Пътна инфраструктура " е разкрила пет публични поръчки за общо 427 млн. лева Търсят се пет компании или консорциуми, които в продължение на пет години да почистват републиканските пътища и да вършат незабавни поправки. Срокът за предложения е друг за другите зоните - 23 или 26-ти юли.

Голямата полза за фирмите от тези контракти не е зимното разчистване, а незабавните поправки. До тук АПИ всяка година разпределя по към 100 млн. лева за поправки по тези контракти, без изобщо да влизат в графата незабавни. Така действително съревнование няма, макар че заплащанията по съществени поправки на тунели на " Хемус ", столично околовръстно и ремонт на магистрални прави са всяко по за 50-100 млн. лева отвън прогнозния бюджет за зимна и лятна поддръжка.

КАКВО ИНТЕРЕСНО

Интернет асистентът на Amazon - Alexa, влиза в хотели на Marriott

Amazon разгласи във вторник, че ще си партнира с веригата първокласни хотели Marriott International, като умният интернет помощник на техгиганта - Alexa, гласовото устройство Echo, ще бъдат внедрени в стаи в някои от хотелите на веригата. Идеята е Alexa да спомага на гостите при даването на услуги - от рум сървис до повикване на пазач за рекомендация за вечеря, без да подвигат телефона.
Компанията съобщи, че партньорството ще стартира това лято в определени от Marriott парцели. Според медии Marriott се е спряла на Amazon след инспекция и на конкурентни предложения, като да вземем за пример Siri на Apple. Сътрудничеството на Amazon с хотели е тактика за привличане на повече консуматори за устройствата си Echo и Alexa.

СЪБИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИМ
Какво значимо ще се случи на следващия ден

Очаква се Българска социалистическа партия да внесе новия избор на съмнение против държавното управление

Българска социалистическа партия евентуално ще внесе в сряда избор на съмнение против държавното управление на Бойко Борисов поради неуспеха му в политиката в област " Сигурност ". Мотивите са конкретизирани, заяви водачът Корнелия Нинова без да навлиза в детайлности. Инициативата идва след убийството в Ботевград на един от рисковите нарушители, избягали от Централния софийски затвор, както и след последния случай с боен хеликоптер, при който починаха двама водачи.
Социалистите имат задоволително депутати (80), с цел да не се нуждаят от поддръжка за стартирането на процедурата. За свалянето на държавното управление обаче ще са им нужни най-малко 121 гласа в Народното събрание, каквито не могат да активизират даже с поддръжката на Движение за права и свободи (25). От придвижването към този момент обявиха, че ще гласоподават против кабинета.

Депутатите ще прекратят предварително мандата на шефа на здравната каса

Утре Народното събрание ще гласоподава предварителното преустановяване на мандата на шефа на здравната каса проф. Камен Плочев. Той е в болничен отпуск повече от три месеца след раздор със здравния министър Кирил Ананиев поради задълженията на НЗОК към европейските здравни каси. В края на май той сезира с писмо надзорния съвет на касата, че е в неспособност да извършва отговорностите си по здравословни аргументи повече от допустимия по закон тримесечен период. Крайното решение обаче е на Народното събрание, където не се чака спор по тематиката и мандатът на Плочев ще бъде пректратен.

Какво ще е бъдещето на селскостопанска политика на Европейски Съюз след 2020 година

Представителството на Европейската комисия в България ще показа детайлно законодателните оферти за Общата селскостопанска политика в интервала след 2020 година на следващия ден в София. В събитието ще вземат участие специалисти от генерална дирекция " Земеделие " на Европейска комисия и Министерство на земеделието.

ЕДНО КЪМ ЕДНО
Едно изречение вест, едно изречение коментар

Жизненият стандарт в България продължава да е доста по-нисък от този в Европейски Съюз, като действителното самостоятелно ползване на българина (в паритет на покупателната способност), е едвам 55% от междинното за европейските жители по данните на Евростат. За съпоставяне, през 2016 година потреблението у нас е било 53% по отношение на междинното в блока, което значи, че за година се записва леко усъвършенстване.

Жители на Ахелой излязоха на митинг поради новия път Бургас- Слънчев бряг, който беше публично открит в края на предходната седмица предварително от премиера Борисов. Оказа се, че връзката сред новия път и Ахелой не е подготвена, което води до голям брой транспортни усложнения на ахелойци - рейсовете не влизат в обитаемото място, включването в остарелия път става с рискова маневра и така нататък

Окръжният съд във Видин произнесе оправдателни присъди на първа инстанция за четиримата подсъдими, упрекнати за гърмежите в цех " Миджур " край Горни Лом през 2014 година, предизвикали гибелта на 15 души и пострадвания на други двама. Подсъдими са притежателят на завода Валери Митков, чийто наследник почина при гърмежа, инж. Палма Иванова, по сигурност, началниците на съответните контролни звена в Министерство на вътрешните работи и Министерството на стопанската система Божидар Василев и Ивелина Бахчеванова. Мотивите на съда ще бъдат оповестени по-късно.

Лидерът на крайнодясната партия Национален фронт във Франция Марин льо Пен ще би трябвало да възвърне в бюджета на Европейския парламент 300 000 евро , които тя употребила непозволено за фиктивно назначение на парламентарен помощник сред 2009 и 2017 година, до момента в който бе евродепутат. Общият съд на Европейски Съюз удостовери решението на Европейския парламент, откакто льо Пен оспори решението.

КАКВО ДРУГО ИНТЕРЕСНО
Колите на Гугъл Street View още веднъж ще минат по българските пътища


Това лято колите на Гугъл Street View ще пътуват още веднъж през България за да актуализират локалните данни в Гугъл Maps. Този път колите на Street View ще се концентрират върху приемане на по-актуална информация за свързването на пътища сред градовете. Обиколката на България ще стартира на 25 юни и ще продължи към 2 месеца. Street View сега е налична в над 85 страни по света, както и в елементи от Арктика и Антарктида.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР