© Красимир Юскеселиев Още по темата Те мразят някой да

...
© Красимир Юскеселиев Още по темата Те мразят някой да
Коментари Харесай

Изборът на зам.- председател на Бюрото за контрол на СРС се провали, няма кандидати

© Красимир Юскеселиев Още по тематиката
Те ненавиждат някой да ги управлява

Как прокуратурата и службите разрушиха бюрото за надзор над специфичните разследващи средства
13 апр 2018
Още един съд установи " процедура за премахване на неуместни магистрати "

Варненският арбитър Светлозар Георгиев оневинен и на втора инстанция
3 ное 2017
Георги Гатев: Чрез мен прокуратурата и ДАНС нападат контрола върху СРС

Защита посредством цялостна гласност разгласи като отговор членът на НБКСРС
4 авг 2017 Процедурата за избор на заместител - ръководител на Националното бюро за надзор върху специфичните разследващи средства (СРС) се провали, преди действително да е почнала. Нито една парламентарна група не е номинирала претенденти за нов зам.-председател на мястото на отстранения Георги Гатев, а крайният период за номинации изтече във вторник. На процедура това значи, че избор няма да се организира, а нов надали ще бъде разгласен, доколкото мандатът на Бюрото за надзор върху СРС изтича в края на годината.

В същото време, след абсурда с отстраняването на Гатев, Бюрото е на практика парализирано. Председателят му Бойко Рашков съобщи в изявление пред " Капитал ", че останалите трима членове на органа даже не идват на работа, не вършат плануваните инспекции и контролът върху използването на СРС е на практика блокиран. Същевременно Народното събрание не желае да се ангажира с този проблем, макар, че членовете на Бюрото се избират от законодателния орган.

Всъщност това е и повода да няма номинации и изборът на нов зам.-председател да се провали, споделят някои депутати. Изборът значи спор за проблемите на Бюрото, чиято съществена функционалност е да управлява дали правата на жителите не се нарушават при използването на СРС за подслушване, следене, наблюдениe и други А ръководещите явно не желаят този спор, тъй като казусът от дълго време беше подложен обществено в Народното събрание от Бойко Рашков.

Зам.председателят на Бюрото Георги Гатев бе остранен след координирана офанзива на прокуратурата и ДАНС, която стартира при започване на м.г. с лишаване на достъпа му до класифицирана информация от ДАНС и завърши през март с преустановяване на мандата му от Народното събрание заради неспособност да извършва функционалностите си поради лишен достъп. Конфликтът сред Гатев и Рашков с прокуратурата и службите обаче се прояви много по-рано по отношение на инспекции за нарушавания при използване на СРС, изключително по отношение на чувствителни каузи като КТБ, инспекцията на работата на някогашния ръководител на Софийския градски съд Владимира Янева, подслушване на магистрати и други Така се стигна до такава степен, че прокуратурата и спецслужбите отстраниха член на един орган, определен от Народното събрание, с цел да реализира надзор върху тяхната работа в полза на правата на жителите. И Народното събрание, вместо да поправя тази обстановка, я приема с безмълвие и съдействие.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР