© Красимир Юскеселиев Още по темата ING ще оцени как

...
© Красимир Юскеселиев Още по темата ING ще оцени как
Коментари Харесай

Седмични новини за енергетика

© Красимир Юскеселиев Още по тематиката
ING ще оцени по какъв начин заемите ѝ за 600 милиарда $ влияят върху климата

Банката ще се стреми да приведе цялото си портфолио съгласно условията на Парижкото съглашение
19 сеп 2018
Седмични вести за енергетика

В рубриката събираме всички най-важни вести от последните седем дни
14 сеп 2018
Ток на блокчейн платформа

Енергетика 4.0
14 сеп 2018
Строител на капитализма: Ахмед Доган
14 сеп 2018
Новата индустриална зона на Стара Загора е съвсем подготвена

Проектът " Загоре " ще получи Подробен устройствен план този месец и към този момент има интерес от пет компании, стана ясно на срещата " Капитал Градове "
12 сеп 2018 Ако желаете да получавате информация за най-важното от бранша на енергетиката, може да се абонирате за седмичния ни е-бюлетин тук.

" Уорли Парсънс " осъди НЕК за 37 млн. евро поради АЕЦ " Белене "
Държавата в лицето на Националната електрическа компания ще би трябвало да заплати още 32 млн. евро поради прекратяването на плана за създаване на АЕЦ " Белене ", както и няколко милиона евро лихви. Причината е следващото изгубено арбитражно дело, което бе заведено през юли 2014 година от архитект-инженера " Уорли Парсънс нюклиър сървисис ", чийто подизпълнител бе " Риск инженеринг " на Богомил Манчев.

Окончателното решение на арбитражния арбитражен съд с ръководител проф. Даниел Коен, с което " Капитал " разполага, е било взето на 6 септември. С него се отхвърлят всички защитни тези на НЕК макар платените от държавната компания над 2.4 млн. евро за адвокатски възнаграждения - два пъти повече от разноските на ищеца " Уорли Парсънс ".

От решението излиза наяве, че главната причина за отрицателния излаз от разногласието е решението на НЕК от 7 октомври 2013 година, с което архитект-инженерът е известен за прекратяването на контракта му. Тогава министър на енергетиката е Драгомир Стойнев. Преди това - на 9 януари 2013 година, е било реализирано съглашение сред НЕК и " Уорли Парсънс " за понижаване на месечното заплащане от 4.5 до 1 млн. евро, само че по него по този начин и не са правени заплащания. Така, вместо страната да заплати 7-8 млн. евро за месеците от февруари до септември 2013 година и да опита да се контракти с консултанта за окончателното преустановяване на контракта, в този момент ще би трябвало да заплати с изключение на тези суми и обезщетение за едностранното преустановяване и лихви.

Природният газ ще нарастне рекордно от 1 октомври
Работната група към Комисията за енергийно и водно контролиране предлага природният газ да нарастне с 13.89% от 1 октомври. За разлика от досегашната процедура този път анализите на специалистите са удостоверили настояването на " Булгаргаз " за увеличение на цената, което бе импортирано на 10 септември. Така на идното на 25 септември намерено съвещание на регулатора не се обрисуват разногласия с газовия снабдител, а за потребителите ще последва най-големият скок на цената на природния газ от 1 април 2017 година насам.

Това нарастване неизбежно ще повлече след себе си и цените на парното и топлата вода. " Комисията има доста повече принадлежности за влияние върху цената на електрическата сила, само че не и на природния газ. А оттова и на топлинната сила, която се дефинира въз основа на цената на природния газ ", изясни ръководителят на КЕВР Иван Иванов.

Парното в София ще е с 16% по-скъпо тази зима
Очакваното ново нарастване на цената на парното и топлата вода поради по-скъпия природен газ към този момент има съответно измерение. От оповестен работен отчет на Комисията за енергийно и водно контролиране, който следва да бъде разискван на 26 септември, излиза наяве, че цените на топлофикационните сдружения в страната ще се покачат с сред 2 и 9% от 1 октомври. На процедура потребителите ще усетят доста по-голям скок, защото цените към този момент бяха нараснали приблизително със 7.33% от 1 юли и с натрупването сметките за парно в другите градове ще са с 23% по-високи. А от началото на идната година доста евентуално ще има и още едно нарастване.

ЕСО ще построява нов далекопровод по Черноморието за 103 млн. лева
Електроенергийният систематичен оператор (ЕСО) започва процедура за построяването на 400-киловолтов електропровод сред подстанциите в Бургас и Варна, излиза наяве от информацията в регистъра на публичните поръчки. Трасето е от над 90 км в двете области, а прогнозната стойност на поръчката - 103 млн. лева Състезанието, разграничено в три лота, ще бъде на база най-ниска цена.

Проектът за нов далекопровод по Черноморието бе утвърден преди 2 години от Европейска комисия за съфинансиране по механизма за свързване на Европа.

За всеки от трите лота са отделени сред 32 и 36 млн. лева, като трасетата са с дължина от близо 28 до близо 32 километра съгласно заложените параметри. От изпълнителите ще се изисква да изградят фундаментите и новите стълбове за далекопровода, а в единия лот в региона на Бургас - и да изместят сектор от трасето. Това би трябвало да стане в период до 16 месеца.

Добрите хрумвания на сливенското парно
Преходът от въглища към други горива е предизвикателство, което ще стои пред цялата Старозагорска област в близко бъдеще. " Топлофикация - Сливен " обаче е почнала да търси решения още занапред. Дружеството заменя част от въглищата, които употребява за произвеждане на топлинна сила, с екологично гориво и по този метод желае доста да понижи разноските си за въглеродни излъчвания. За потребностите си досега сливенското сдружение употребява най-вече въглища от " Мини Марица-изток ", като заплаща месечно за тях към 1 млн. лв.. Отделно заплаща 700 000 лева месечно за въглеродни излъчвания след нарастването на цената им на 15 евро на звук.

" Продажбите ни на топлоенергия са доста положителни, увеличихме клиентите си. С измененията през последните години обаче разноските също нарастват неведнъж. Това ни кара да търсим различни източници на гориво ", споделя изпълнителният шеф на сливенската топлофикация инж. Кънчо Танев. " Топлофикация - Сливен " е съумяла да размени 10% от въглищата с биомаса. Плановете на управлението са до 2019 година използването на екогорива да доближи 20%.

Така разноските за въглеродни излъчвания на сливенската топлоцентрала ще паднат на 350 000 лв. месечно, което би подобрило доста финансовото положение на сдружението. Като различен източник на гориво сливенското дружество употребява пресована плява и дървесина. По този метод не е належащо да се трансформира горивната апаратура на централата.

Как електрическата енергия може да промени авиацията
Авиацията е на ръба на най-голямата гражданска война откогато Франк Уитъл изобретява реактивния мотор през 1937 година След десетилетия, през които самолетите са задвижвани от изкопаеми горива, напредъкът в батериите и електрическите системи дава обещанието за по-чисти и по-евтини полети, написа Financial Times.

Революционното нахлуване на електрическата енергия в авиацията не подсигурява запазването на местата на откритите играчи в промишлеността. Три години след първите опити за полети над Ламанша най-големите авиокосмически компании се състезават да пуснат на пазара самолети, задвижвани от електрическа енергия, и да предотвратят конкуренцията от новото потомство производители.

Ако желаете да получавате информация за най-важното от бранша на енергетиката, може да се абонирате за седмичния ни е-бюлетин тук.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР