© Красимир Юскеселиев България ще изгони двама руски дипломати, разследвани

...
© Красимир Юскеселиев България ще изгони двама руски дипломати, разследвани
Коментари Харесай

България продължава да гони руски дипломати за шпионаж

© Красимир Юскеселиев България ще изгони двама съветски дипломати, разследвани за шпионаж, разгласи външният министър Екатерина Захариева, откакто получи информация от основния прокурор Иван Гешев, че против двама руснаци с дипломатически имунитет у нас са формирани досъдебни производства. Става дума за първи секретар в консулския отдел на посолството на Руската федерация в София и за чиновник на комерсиалното посланичество на Русия в столицата. Те са събирали информация за България за да я издадат на непозната страна или организация. От известието на прокуратурата в този момент излиза наяве, че единият от двамата дипломати се е интересувал от информация за механизмите на изборния развой, а другият – за енергетиката и енергийната сигурност на страната.

Освен че двамата дипломати ще бъдат оповестени за личност нон грата, съветският дипломат у нас Анатолий Макаров ще бъде извикан в съветското министерството.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Новината идва на фона на различен сюжет с съветска връзка, по който в последно време прокуратурата е дейна. В четвъртък бе оповестено, че са повдигнати обвинявания на трима неназовани руснаци поради отравянето на оръжейния предприемач Емилиян Гебрев, сина му и шеф от оръжейната компания " Емко " с отровно вещество, най-вероятно от групата " Новичок ".

Първи секретар повторно

Дейността на единия съветски чиновник, считан за разузнавач - първи секретар в консулския отдел на съветското посолство, е почнала още през 2017 година, счита прокуратурата. Той е " осъществявал разследваща активност, при която е търсил информация за механизмите на изборния развой в страната ".

Това е втори чиновник на поста първи секретар в съветското посолство, махленски в шпионаж от българските служби. През октовмри предходната година прокуратурата заяви за различен чиновник на същия пост за който са събрани данни, че в последната близо година е правил шпионска активност. За него обвиняването твърдеше, че " подмолно " и постоянно се срещал с български жители, " в това число и с управителен чиновник, разполагащ с достъп до класифицирана информация на Република България, Европейски Съюз и НАТО ". Целта на срещите била придобиване на класифицирана информация, в някои от случаите - против възнаграждение. Въпросният посланик напусна страната.
На уеб страницата на посолството на Русия е видно, че сега има осем дипломата с служба първи секретар.

Енергийни ползи

Интересен е и вторият махленски в шпионаж руснак с дипломатически имунитет. Статутът му е на чиновник на Търговското посланичество на Русия. Той, съгласно прокуратурата, е събирал данни, които са държавна и служебна загадка и ги е изпращал към централата на съветската разследваща работа в Москва. " За реализирането на противозаконната си активност съветският представител е осъществявал контакти с български жители, които са имали достъп до информация от тази сфера. Допълнителна инспекция е открила, че съветският жител се употребява с дипломатически имунитет, защото е чиновник на Търговското посланичество на Руската федерация в София ", пишат от прокуратурата. Неговата активност е почнала още през октомври 2018 година и продължава и към сегашния миг.

И в двата случая има съображение на съветските жители да се издигнат обвинявания, написа в известието на прокуратурата. Но защото те са с дипломатически статут и имунитет, това не може да бъде направено. Затова Гешев е уведомил външния министър.

Изненандваща интензивност по съветска линия

Активността на прокуратурата по съветска линия в последните месеци е невиждана за последните близо 20 години. За съпоставяне - последния прочут случай с напуснал съветски посланик преди актуалните е от 2001 година

През септември 2019 година държавното обвиняване пък разгласи, че като обвинен е притеглен ръководителят на придвижване " Русофили " Николай Малинов. Обвинението против него е, че се е сложил в услуга на непознати организации - " Двуглав орел " и Руския институт за стратегически проучвания, свързани с олигарха Константин Малофеев и някогашния чиновник на руското разузнаване Леонид Решетников. Както писа " Капитал " тогава, данните от въпросното следствие са обществено известни от най-малко пет години и попадат по делото за източването на КТБ, само че бяха употребявани едвам през септември, а незабавно по-късно българските управляващи получиха и хвалба от посолствата на Съединени американски щати и Англия.

През отминалата седмица пък се стигна до съществено развиване по случая с отравянето на оръжейния предприемач Емилиян Гебрев, притежател на " Емко ". Вчера бяха повдигнати обвинявания на трима руснаци за опит за неговото преднамерено ликвидиране през 2015 г с отровно вещество, най-вероятно от групата " Новичок " (виж в карето позицията на " Емко " по тематиката " ) Така - въпреки и не в директен текст, България, наподобява, удостоверява, че на нейна територия е осъществена втората в Европа (след покушението против Сергей Скрипал и щерка му във Великобритания) приложимост от руснаци на нервнопаралитично вещество с бойно предопределение.

Това развиване изненанда, защото до неотдавна по нищо не личеше прокуратурата да работи по случая, който е от 2015 г и дълго време даже не потвърждаваше, че води следствие, макар многото косвени доказателства за отравянето на предприемача с " Новичок ", отразени в медиите. Нещо повече - през 2018 година България отхвърли да експулсира съветски дипломати поради покушението против Скрипал и бе една от дребното страни в Европейски Съюз, които не одобриха заключенията на западните служби, че Москва стои зад опита за отравяне на Скрипал. От " Емко " загатват, че отровителите на Гебрев може и да имат български съучастници

От компанията оръжейния предприемач Емилиян Гебрев - " Емко ", пратиха позиция във връзка повдигнатите през вчерашния ден обвинявания на трима неназовани съветски жители за отравянетона Гебрев, в която се загатва, че е допустимо в тази ситуация да има български съучастници. Според компанията напредъкът в следствието " разрешава да се създадат идващите стъпки, свързани с разкриването на претекстовете за закононарушението и вероятните български съучастници ". От там споделят, че към датата на отравянето на Гебрев (28 април 2015 г.) е имало връзка на българското външно министерство, в която има фалшификации, които би трябвало да бъдат изяснени и че " има съществени учредения да се смята, че следите водят точно към евентуални претекстове и съучастници ".
От " Емко " също по този начин се чудят дали обвиняванията са повдигнати на лицата по техните същински, или подправени имена, защото прокуратурата не е показала имена изобщо.
" Остава незнайно и за какво българските управляващи не престават да отхвърлят техническата експертиза от страна на Организацията за възбрана на химическите оръжия за нов разбор на употребяваните за закононарушението химически съединения ", пишат още от " Емко ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР