© Капитал В пика на августовските пътувания (и съответно натоварени

...
© Капитал В пика на августовските пътувания (и съответно натоварени
Коментари Харесай

По релсите на корупцията влаковете са бавни

© Капитал В пика на августовските пътувания (и надлежно натоварени пътища) тематиката от корицата в този брой на " Капитал " е за влаковете. В един съвършен свят те можеха да са напълно почтена опция на колите. Но тук и в този момент не са. Това, което прави тематиката още по-важна, е, че сега има отделени милиарди за градеж на нови железопътни линии.

Историята от корицата в резюме: От две години текат състезания за 1.6 милиарда лв. , с които по принцип може да бъде видоизменен най-ползваният жп маршрут София - Бургас. Първоначално част от поръчките са извоювани от интернационалните компании. После обаче всички решения са обжалвани в Комисия за защита на конкуренцията, която в 100% от случаите пренарежда класирането в интерес на български компании, и то добре познати:

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики - някогашната " Водстрой 98 " (свързвана с Делян Пеевски )

- " Джи Пи груп " (свързвана с Валентин Златев )

- няколко компании, свързвани с Христо Ковачки

Интересен подробност: За да бъде картината напълно безскрупулна, един от членовете на Комисия за защита на конкуренцията е назначен там от квотата на партията на Христо Ковачки. Той гледа три от преписките, свързани с енергийния предприемач, като взема решение и трите в интерес на свързваните с него компании - да се пренареди класирането, досещате се в чия изгода.

Какво значи това? От тази история има най-малко три значими последици:

- Тези компании така и така усвояват сериозна част от държавните (и европейски) вложения в инфраструктура. С новите поръчки в тях се концентрират още повече средства, а фактът, че това се случва по този метод, в допълнение разрушава илюзиите за естествен пазар в строителния бранш .

- Комисия за защита на конкуренцията дава още едно доказателство, че е политически доминиран орган, който се употребява за преодоляване на разнообразни парични потоци и браншове от стопанската система, а не самостоятелен регулатор.

- И това, което визира всички: поради битката кой да усвои тези средства, както и поради неналичието на опит в някои от политически наложените компании, вероятността скоро да има бързи и съвременни влакове се отсрочва и ще коства стотици милиони на българския поданик поради изпуснато еврофинансиране.

Всичко по тематиката вижте тук.

Бизнес-историята на броя: Тя, несъмнено, е повече от една, само че водеща тази седмица е публикацията за пазара на карти за спортни зали , който наподобява се развива бързо и добре.

Какво се случва: За няколко години картите, които оферират достъп до разнообразни спортни зали - фитнеси, басейни и впрочем, станаха извънредно известни. Основна заслуга за това имаше компанията зад Multisport. Сега обаче обстановката се трансформира:

- Появяват се още две нови компании .

- Участниците от ден на ден залагат на мобилните приложения и абонаменти, в сравнение с физическите карти.

- Цените на картите /абонаментите през идващите месеци по-скоро ще се усилват, само че Multisport към този момент не възнамерява покачване.

Още по тематиката тук.

В броя ще видите още:

- Шестте най-продавани модела смарт часовници
- Идеи за положително превозване на гръцкия остров Хидра
- Българската база на Антарктида ще има нова постройка Капитал #33

Можете да купите новия брой " Капитал " от бензиностанции OMV, Shell, EKO и Lukoil, магазините Inmedio и Relay, супермаркети Billa, Kaufland, " Фантастико ", както и в обектите на " Аванти ", Memento, Green Deli, Chucky’s, La Bottega, CrossFitDream и Orange Fitness.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР