© Капитал В началото на октомври журналисти от Капитал прекараха

...
© Капитал В началото на октомври журналисти от Капитал прекараха
Коментари Харесай

Решения за софийските проблеми

© Капитал В началото на октомври публицисти от " Капитал " прекараха по един ден с четирима от водещи претенденти за кмет на София. Тук сме събрали отговорите им на някои от въпросите, които читателите на " Капитал " зададоха по основни тематики като замърсяването на въздуха, проблемите на градски превоз, задълженията на " Топлофикация София ", обещаната от всички цифровизация на Столичната община и презастрояването на града.

Замърсяване на въздуха

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Каква стратегия ще вкарат претендентите за ограничение на изгарянето на твърди и замърсяващи горива за битови потребности.

Фандъкова: " Защитили сме план, с който може да подменим на 20 хиляди семейства отоплението с екологично такова - парно, газ, климатизация, пелети. При първото изследване обаче предпочитание изявиха единствено 600 семейства, в случай че всичко е изцяло гратис.Трябва предпочитание и от хората. "

Манолова: Липсата на интерес не е опрощение. Общината би трябвало да организира осведомителна акция, " от врата на врата, в случай че би трябвало ", за изгодите от екологичните уреди за отопление. " Всички зони с високо замърсяване могат да бъдат проверявани от мултидисциплинарни екипи на Столичната община, общинска полиция, даже Министерство на вътрешните работи. Там, където се горят дограма, облекла, автомобилни гуми, да следват наказания. "

Игнатов: " Трябва да се концентрират вложения в топлопреносната мрежа и съществуващи и нови уреди, като " Топлофикация " да се трансформира от монополист в същинска комунална услуга, която да се употребява от повече хора. " Това е и единственият метод да спрем горенето на дърва и въглища, което води до замърсяване на въздуха в града. "

Бонев: " Планът за отричане би трябвало да бъде дълготраен и явен, с цялата допустима поддръжка към хората, които се отопляват по този метод. Да се търсят благоприятни условия за нискоемисионни способи на отопление, в това число посредством " Топлофикация ", и разширение на топлофикационната мрежа след преструктуриране на сдружението. "

Градски превоз

Какви проекти имат претендентите за усъвършенстване на сегашната транспортна скица и развиване на по-достъпен и адаптивен градски превоз.

Фандъкова: " Важна мярка, която изпълнихме, е подмяната на транспортните средства на градския превоз. Вече 90% от автопарка е освежен и продължаваме в тази посока с нови поръчки за електробуси. Разработихме и план за довеждащ електротранспорт в кварталите, като последователно редуцираме и интервалите по натоварените линии. Също по този начин разширяваме бус лентите, от които резултатът е забележим, когато сложим камери. "

Манолова: " Градският превоз би трябвало да стане бърз, комфортен и удобен, с премислени написания и да е задоволително нагъсто, с цел да се употребява от жителите - в този момент единствено се приказва за буферни паркинги на крайните спирки на метрото. Липсата на водачи не може да бъде опрощение - вижте по какъв начин наподобяват съблекалните на водачите на градския превоз и в какви условия работят. Ще има хора при усъвършенствани условия и хонорари. " Също натъртва, че би трябвало да се влага в трамвайния превоз и градската железница.

Игнатов: За градския превоз би трябвало да се ползват умни градски системи. Това включва цифрова връзка и синхронизация сред другите диспечерски системи, тъй че, когато човек дойде с метрото и излезе от станцията, да хване рейс, а не той преди малко да е тръгнал и да чака още 10 минути. Налага се и оптимизация на линиите и довеждащия превоз, с цел да не вървят рейсовете паралелно на метрото.

Бонев: " Повече транспортни средства, които да се движат по повече линии, тъй като единственият метод хората да предпочетат него пред автомобила си е да е бърз и постоянен. Това става посредством обособени коридори, повече бус ленти и трамвайни ограничители. Нашият фокус е върху развиването на трамвайната мрежа. Предвиждаме закупуването на 100 нови трамвая по рамков контракт, както и повече газови съчленени рейсове със стандарт Евро 6. "

" Топлофикация София "

Ще се връщат ли насъбраните 860 млн. лв. задължения на " Топлофикация " и по какъв начин може Христо Ковачки да бъде изкаран от сдружението.

Фандъкова: " От една страна, това което направихме, е, да се даде опция за диверсифициране на доставките на природен газ, тъй че да се заплаща по-малко. От друга, е смяната в структурата на ръководство. През лятото общинският съвет одобри отчет, с който се предлага да се стартира процедура по намирането на така наречен външен мениджмънт, който да притегли сериозен и влиятелен вложител. " За контракта с компанията на Ковачки споделя, че е поръчала инспекция и чака резултати.

Манолова: Трябва от сдружението да се изкара " частният индивид ", който купува ток на ниска цена от " Топлофикация " и го продава скъпо на жителите. Вместо това " Топлофикация " би трябвало да прави продажбата на ток и да прибира облагата от нея, с цел да се заздрави сдружението. Според Манолова общинското сдружение е било източвано от общинския съвет и преди в него да заиграе Христо Ковачки.

Игнатов: " Топлофикация " би трябвало да се преструктурира и дейностите би трябвало да се разделят на трите съществени - генерация на топло- и електрическа енергия, преносна мрежа и търговия. " По този метод ще се види къде са загубите и проблемите, с цел да се подхващат оздравителни ограничения. Печалбите на сдружението би трябвало да отиват не при медиатори като Ковачки, а в самото сдружение.

Бонев: " Топлофикация " би трябвало да се преструктурира, да се смени управлението и " да не се позволяват непотребни медиатори, като да вземем за пример компанията на Ковачки. " Според него си коства да се ревизира кои партии в Столичния общински съвет са дали своят вот за назначението на контролен съвет в " Топлофикация ", посредством който общината се отхвърля от правото си на пряк надзор над сдружението.

Дигитализация на общината

Какви са проектите и упованията за цифровизация на Столичната община.

Фандъкова: Следва да се сътвори особено звено със зам.-кмет координатор и екип от IT бранша, както и съвещателен съвет за дигитализацията. Голям проблем съгласно нея е, че всички системи до момента са създавани на парче и свързването им изисква промени в законодателството.

Манолова: " Столичани би трябвало в действително време да могат да виждат всички елементи по публичните поръчки - кой е дал своя вот за тях, какво целят, какъв брой костват и какви са периодите по тях. " Манолова също дава обещание " електронни референдуми с съвещателен темперамент ".

Игнатов: " Първото е цифрова работа на цялата община, което значи създаване на цялостна система освен за електронно деловодство, само че система за ръководство на процесите. Всички преписки, тъжби, молби, които се подават от жителите, би трябвало да влизат в тази система, с цел да може кметът и общинският съвет да имат ясна картина къде какво става, какъв брой време лишава, кои процедури са тромави. "

Бонев: " Документооборотът да вземем за пример се случва посредством принтиране и сканиране и липсва четивност. " Според него първо би трябвало да се случи оптимизация на съществуващите процеси, като администрацията се приготви да работи с виртуална еднаквост и електронни подписи, " с цел да не се размятат папки и документи из целия град ".

Презастрояване

Как тъкмо претендентите считат да трансформират общия организационен проект в битка с презастрояването на квартали като " Младост ".

Фандъкова: В момента общината работи " случай по случай, там, където е в действителност фрапантно. На последната сесия на СОС се е взело решение да се обезщетят 5 притежатели на междублокови пространства в кв. " Младост ", само че процесите вървят постепенно поради огромния частен интерес.

Манолова: " Трябва да се отвори устройственият проект, да има публично разискване, да има ясно отношение към притежателите. " Необходими са обективни компенсации за законни притежатели в съответни периоди - нещо, което сега общината не прави. София би трябвало да се развие на север, като общината да влага в инфраструктура.

Игнатов : Модерният град би трябвало да бъде полицентричен, с бизнес центрове на пешеходно разстояние от жилищните. Това съгласно Игнатов не се случва поради общинската " злополука с отчуждаването на парцели. " В бюджета остават средства, които не се осъществят и на тази база понижават бюджета за идната година. От друга страна оферират на притежателите жълти стотинки, които апелират, и става един затворен кръг - нито заплащат на хората, нито свършват работа. "

Бонев: Презастрояването тук-там като " Младост " се дължи на неналичието на задоволително зелени площи или на тяхната поддръжка. Той предлага създаване на нов северен квартал " Нова София ", напълно на общински терен. " Така потребността от отчуждаване отпада и общината ще заменя по специфичен механизъм проблематични парцели в презастроени квартали с подготвени за градеж парцели в този нов квартал. "

* Използвани са въпроси на Христо Ценев, Николай Любенов, Людмил Йоцов, Георги Георгиев и др.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР