© Капитал Легализацията за медицински цели и употреба за удоволствие

...
© Капитал Легализацията за медицински цели и употреба за удоволствие
Коментари Харесай

Канабисът ли е новият bitcoin

© Капитал Легализацията за медицински цели и приложимост за наслаждение в Канада и Съединени американски щати сътвори пазар за милиарди.Акциите и фондовете за вложения обаче към момента са много рискова, само че забавна инвестиция.Затова и някои вършат аналогии с криптовалутите, само че сравненията не са доста уместни. Легализацията на канабиса за медицински цели и приложимост за наслаждение в Канада и Съединени американски щати сътвори пазар за милиарди, който пък роди нови млади компании в този бранш. Акциите на доста от тях към този момент се търгуват на фондовите тържища, сътвориха се показатели, а върху тях и борсово търгувани фондове. И до момента в който в България еднократната доза от години е криминализирана (полицията арестува за незначителна приложимост и владеене на канабис), в Северна Америка от ден на ден известни персони основават свои компании за канабис или стават техни рекламни лица. Наскоро легендата на американското кънтри Уили Нелсън призна пред списание Rolling Stone: " Тревата избави моя живот. " И споделя по какъв начин преди нея е пушил по няколко кутии цигари дневно, смесвал е всевъзможен алкохол и постоянно е страдал от пневмония и невисок имунитет, само че откакто е заменил тютюна с марихуана, проблемите са изчезнали. Преди легализацията в Съединени американски щати Нелсън е бил задържан за владеене и приложимост, само че още тогава е един от най-големите радетели за заверка на канабиса - с такси и акцизи, парите от които да отиват за обучение. Днес 86-годишният Уили има лична марка канабис Willie`s Reserve, а основен дегустатор е самият той. Собствена марка за канабис има и Снууп Дог - Leafs by Snoop, а единствено преди дни първият рапър милиардер Джей Зи също разгласи, че навлиза в този бизнес като основен пълководец на калифорнийската компания Caliva.

Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване

Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване
Млад пазар, доста опасности

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики. Като млад пазар обаче това носи и опасности. Акциите на фирмите, които работят в този бранш – от производители на канабис, торове и лампи, до такива за съоръжения за пушене, са листвани на няколко фондови тържища в Канада и Съединени американски щати. Поведението им обаче приказва за рискови вложения, защото към момента пазарът е стеснен, а и мощно контролиран. За сдружения, които вършат медикаменти, основани на канабис, пък има и спомагателни усложнения от американската организация по храните и медикаменти (FDA), която би трябвало даде позволение те да влязат в приложимост.

Затова и сравнението за bitcoin и другите криптовалути не е инцидентно. Само по себе си то значи едно – късмет за бързи облаги, само че и риск за огромни загуби. Например вложителите във фонда Marijuana Life Sciences Index ETF, който е с активи за 1.1 милиарда $., са претърпели турбулентни години. Инвестиция от 10 хиляди $ при старта на фонда през май 2017 е достигнала 28.75 хиляди $ през септември 2018 година След това внезапно се намалява до 16 хиляди $, само че през днешния ден съумява да се възвърне до 21 хиляди $. Фондът влага в акции на най-големите компании в бранша - а с най-голямо тегло са Canopy Growth, Aurora Cannabis, Tilray и Cronos. Подобно е придвижването и на bitcoin, който, откакто през 2017 година гонеше 20 хиляди $ за монета, се срина по-късно, а през днешния ден още веднъж се радва на интерес и флиртува с кота 10 хиляди

Или както споделя пред FT Стив Хоукинс, изпълнителен шеф на групата Horizons, която ръководи някои от най-големите борсово търгувани фондове: " Прeди да инвестирате тук, се уверете, че сте заредили добре батериите на своя пейсмейкър. " И добавя: " Има толкоз доста спекулации на този млад пазар, че в границите на секунди цените може да се трансформират с 20% - извънредно сензитивен е. " Интересното обаче е, че макар променливата същина на канабис промишлеността вложителите не имат намерение да се отдръпват от нея, показва Financial Times. Фондът на Horizons е един от 20-те най-големи ETF-и в Канада и е на път да се трансформира във втория най-печеливш за своите притежатели. Това е макар таксата за ръководство от 0.75%, която се смята за много висока за пасивно ръководени фондове като ETF. Към 11 юли той е направил и най-хубава рентабилност от началото на годината (виж таблицата). Високата такса и ползата на вложителите обаче вършат много печеливша самата компания за ръководство на активи.

[Shutterstock] Бързо възходящ интерес

На второ място е ETFMG Alternative Harvest ETF, който съумя да премине бариерата от 1 милиарда $ активи през февруари. И той сходно на този на Horizons излезе на пазара преди към две години и също е с такса от 0.75% на вложителите си, което също е изключително скъпо за ETF. Бързото повишаване на средствата, вложени в двата фонда, показва интереса към тематични ETF, в частност артикули, ориентирани към бързо разрастващата се промишленост с канабис.

Хоукинс е сюрпризиран от триумфа на относително новия фонд. " Продадохме акции за 10 млн. канадски $ от капитала си единствено за девет минути след листването, а през първите няколко дни - над 100 млн. $. " Всъщност триумфът на фонда се дължи на преструктурирането му от дребен латиноамерикански заможен фонд във фокусиран върху бизнеса с канабис и по този начин единствено за година активите му нараства от 5.7 млн. до над 1 милиарда $.

" Огромният интерес към фонда беше осезателен ", споделя Сам Масуки, основен изпълнителен шеф на ETFMG. Нарастващото търсене на този вид артикул съответствува с държавните настроения по света, които стават все по-открити към концепцията за легализирането на марихуаната с избрани цели.

Стъпките към заверка

В момента действително нито една промишленост не пораства толкоз бързо, колкото тази с марихуаната – пазарът през днешния ден се прави оценка на 12 милиарда $, а към 2025 година се чака да доближи 146 милиарда $ съгласно Grand View Research. В 33 щата в Съединени американски щати тя е легализирана за медицински цели, а в 10 е разрешено пушенето за наслаждение. Пионер тук е Уругвай. През есента на предходната година използването за персонални цели в Канада стана легална, откакто за медицински цели беше разрешена от 2001 година В България канабисът за медицински цели е неразрешен, а притежанието и пушенето му са криминализирани. Bank of Montreal предвижда, че международната промишленост с марихуана ще доближи стойност даже 194 милиарда $ до 2025, в случай че Съединени американски щати, Латинска Америка и Европа последват образеца на Канада и легализират използването на марихуана с здравна и развлекателна цел.

Повече от 60% от активите на ETFMG са вложени в канадски компании, а по-малко от 25% в американския пазар. Въпреки това Сам Масуки чака Съединени американски щати да се трансфорат в идващия огромен състезател на международния терен в производството на марихуана. Два неотдавнашни законопроекта му дават вяра, че американската промишленост ще процъфти, защото се чака държавното управление да откликне на възходящия публичен интерес към новия бързо разрастващ се пазар.

" Набрана е доста висока скорост- повече от 90% от американците имат вяра, че марихуаната би трябвало да бъде легализирана за медицински цели, а 75% са " за " развлекателната й приложимост ", споделя Масуки.

През декември предходната година Съединени американски щати одобриха федерален закон, който легализира конопа (вид канабисоидно растение) и даде на производителите опция за обезпечаване на застраховка на растението, както и за грантове, предопределени за научни проучвания.

Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване
Канабис vs крипто

Стивън Мърфи, действен шеф в капиталовата група Europe Cannabis Holigs, признава, че има някои прилики - и двата пазара са бързо растящи, а също и крият опцията от сриване. Но това е всичко. Разнообразното приложение на растението дава причина за доста по-мащабно развиване, което надалеч по-трудно може да се открие при криптовалутния пазар.

Канабисът е необятно различим със своите лечебни, медицински и успокоителни свойства, а още повече може да се приказва за неговия обществен, промишлен, стопански и политически капацитет.

В отбрана на промишлеността с канабис Мърфи прибавя, че секторът предлага доста повече благоприятни условия за вложение от bitcoin, а фактът, че се легализира от ден на ден в международен мащаб, е знак за неговото бъдещо развиване и приемствеността му като промишленост.
Спекулации и нововъведения

На пазара с канабис се откриват и спекулативни вложители, като доста от тях минават на къса позиция в очакване цената на акциите да падне. В тази връзка Horizons създава два такива борсови фонда, които ще са особено основани за търговци. Единият ще употребява дългово финансиране, с цел да удвои експозициите си на пазара, а другият е планиран като противоположен ETF, който ще се движи в противоположна посока към бранша с тези. " Повечето вложители в бранша са дълготрайно насочени, само че знаем, че има и такива, които желаят да търгуват с неустойчивостта му ", споделя Стив Хоукинс. Всико това може и да допуска, че на пазара ще господства още по-голяма волатилност.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР