© Капитал *Статията е приключена редакционно преди откриването на първите

...
© Капитал *Статията е приключена редакционно преди откриването на първите
Коментари Харесай

Голямото градско прекрояване

© Капитал *Статията е завършена публицистично преди откриването на първите случаи на инфектирани с ковид в България

2020 година е значима за Стара Загора. До края й се чака да бъде подготвен новият Общ организационен проект (ОУП), който ще рамкира опциите за бъдещото й развиване. Общ устройствен план са стратегически документи за всеки град. Те сплотяват цели, правила и принадлежности за устройството и развиването на средата, която от своя страна оказва директен резултат върху качеството на живот на хората, икономическия разцвет, екологията, подвижността, естетиката на средата и други Накратко, Общ устройствен план е фундаментът, на който стъпват всички промени в градовете в дълготраен проект. Той дефинира опциите за жилищно и индустриално строителство в обособените зони на града, зелените петна в него, развиването на инфраструктурата, както и териториите за развлечения, публично обслужване, природозащита и други

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Нуждата от нова рамка

" Новият Общ устройствен план би трябвало да реши доста проблеми на общината, защото в този момент настоящият не е изработен добре. Необходимо е ясно да се покаже на кои терени може да се сменя предназначението и на кои не. Според мен до околовръстния път на Стара Загора всички терени би трябвало да бъдат зони със промяна на предназначението, с цел да може градът да се развива. В в този момент настоящия проект във всички зони към селата на север от Стара Загора може да се сменя предназначението, а в тези на юг от града няма такава опция. Новият Общ устройствен план би трябвало да се направи умело, да се подхващат ограничения против безредното застрояване ", aрх. Иван Иванов, проектантско бюро " Форум 49 "

Фотограф: Капитал Необходимостта от създаването и приемането на нов Общ устройствен план за Стара Загора идва поради моралното остаряване на до момента настоящия проект, който е мощ от 2011 година и изостава в следването на трендовете в жилищното и индустриалното развиване на града. Сред главните претекстове да сътвори нов градоустройствен проект е динамичността в крайградските територии, в които се усилва жилищното строителство.

През последните години се вижда засилен капиталов интерес около плануваните в остарелия Общ устройствен план зони на застрояване. Значително са се разширили индустриалните и промишлени региони на града. През 2019 година растежът в индустриалното строителство в общината е по-голям от този в жилищното. Издадени са 209 позволения за градеж на административни здания при 125 за миналата година.

" Един Общ устройствен план съставлява стратегия за развиване. Той би трябвало да дава концепция за развиването на общината за 10-20 години напред. Нашият Общ устройствен план бързо остаря, тъй като даденото задание от общинската власт тогава не беше такова, че да провокира развиване. Появиха се жилищни квартали отвън регулация. Появи се потребността от нов взор към курортното населено място Старозагорски минерални бани, което може би е единственото курортно населено място, което няма землище и концепция по какъв начин ще се развива отсега нататък. Сериозен проблем съставлява транспортната система – паркинги, гаражи, скоростни артерии. Предишният Общински съвет съвсем на всяка сесия приемаше частични промени на Общ устройствен план, които стигаха на сесия до 30! Несериозно е да решаваш на парче включването на парцели към чертите на града ", арх. Веселин Беров, проектантско бюро " Вебер "

Фотограф: Капитал Новият Общ устройствен план на Стара Загора ще акцентира и на повече нововъведения в транспортната скица и върху основаване на различни направления за евакуиране на колите от централната градска част. Предвиждат се нови паркинги и създаване на велоалеи в новите квартали и сателитни зони. Предварителният градоустройствен проект на община Стара Загора би трябвало да се създаде в период от 5 месеца от компания " Агора 66 ", определена след конкурс при започване на януари. След като мине през публично разискване, проектът ще бъде подложен на съгласувателни процедури и дефинитивно импортиран за утвърждение.

Разрастване на жилищното строителство

През последните години в северозападна посока на града - в землищата на старозагорските села Богомилово и Малка Верея, се образуват цели жилищни квартали с по-ниско застрояване, повече озеленяване, модерно строителство. " Тези новоизградени квартали изникнаха вследствие на това, че от ден на ден хора от града избират да живеят отвън него, само че в това време желаят да бъдат относително покрай работното си място ", споделя основният проектант на общината Виктория Грозева. Желанието на хората, които живеят в тези новозастроени зони, е да разполагат с добра инфраструктура и да са част от Стара Загора. Затова в новия проект се планува землищата към някои по-близки села да преминат към Стара Загора. Подобно застрояване се вижда и към село Пряпорец. Градът се уголемява и в западна посока към кв. " Железник " с влизане в действие на новия Подробен устройствен план за квартала през май 2019 година Извън регулация сега е и обособилия се квартал северно от пивоварна " Загорка " - някогашни вилни зони, оформили се като огромна жилищна територия в полите на Аязмото.

Обособилият се нов квартал на града се намира зад пивоварната на " Загорка "

Фотограф: Цветелина Белутова Разширяване на промишлените територии

Интересът на вложителите към промишлени територии в Стара Загора се вижда най-вече в южните региони. Градът се уголемява като промишлена зона и в югоизточна и югозападна посока. Една от аргументите за това е положителната връзка с автомагистралата и летището. В новия Общ организационен проект се плануват разширения на промишлената зона в югозападна посока. През последните две години са направени частични промени на съществуващия досега Общ организационен проект за обособени парцели. Всяко такова позволение обаче минава през съвещание на Общинския съвет. Затова и общинските съветници също упорстват за промени в градоустройствения проект.

" Отдавна Стара Загора има потребност от нов Общ устройствен план. Въпросното контролиране на парцелите на парче, което съществува при нас, съществува и в други огромни градове. Точно то основава огромните спънки за развиването на града. Необходима е визия за развиването на Стара Загора най-малко за 15 години напред. Основен проблем сега са връзките. Когато се прави нещо в строителството, то наложително би трябвало да бъде част от общата визия за развиването на града. Очаквам в новия Общ устройствен план да има ясна визия за развиването на селата, изключително за курортното населено място Старозагорски минерални бани, към което има огромен интерес от туристи и вложители ", Лилия Михайлова, административен шеф на строителна компания SBS

Фотограф: Капитал Новостроящата се индустриална зона " Загоре " е вписана в настоящия Общ устройствен план. Идеята в новия Общ устройствен план обаче е тя да бъде обвързвана със съществуващата към този момент зона в региона на някогашния цех " Агробиохим ". " Около някогашния " Агробиохим " в този момент има доста частни предприятия върху повърхност от към 3 хиляди дка, само че има опция за отделяне на тройно по-голяма промишлена територия ", споделя арх. Грозева.

Интерес от вложители е проявен и към имоти южно от кв. " Три чучура-юг ". Поетапно там се сменят предназначенията на парцелите за промишлено или публично обслужване, с цел да се сътвори по-добра инфраструктура. Там и пътните артерии са подобаващи за бизнеса и разрешават прекосяване на тежкотоварни коли.

Новият Общ устройствен план ще обхване всички села от общината

Бъдещия общ градоустройствен проект ще отдели особено място на всички 51 села, които влизат в структурата на общината. В в този момент настоящия проект са обхванати едвам към една четвърт от тях. Интересът към старозагорските села се ускорява през последните години както във връзка с жилищно застрояване, по този начин и в посока на създаване на промишлени обекти. Според арх. Грозева този интерес значително е подбуден от ускореното развиване на земеделието и интереса към пустеещите до неотдавна земи край селата.

Общинското управление планува и ограничения в посока развиване на курортното населено място Старозагорски минерални бани. Акцент там ще бъде основаването на по-добри условия за развиване на туризма. Предвижда се възобновяване на минералната баня в курорта, създаване на екопътека. Плановете включват създаване на термален комплекс, още повече че тук се намират и римските терми, дали началото на минералните извори. За реализиране на този план общината ще употребява европейски средства. Започва построяването на нов квартал

В Стара Загора се обособява напълно нов квартал. Той ще бъде ситуиран на запад от кв. " Три чучура-юг " и на юг от бул. " България " (продължението на бул. " Цар Симеон Велики " след водонапорната тръба). Местността, върху която през идващите години ще изникнат новите здания, се споделя Курбанова чешма. Площта ѝ е над 300 дка. Новият квартал ще бъде малко по-голям от прилежащия кв. " Три чучура-юг ". Какво ще е името му ще стане ясно след публично допитване и гласоподаване от Общинския съвет.

Идейният план за застроителния и регулационен проект е създаден от архитектурно бюро " Форум 49 ", ръководено от арх. Иван Иванов. Авторите на плана плануват създаване на ново кръгово придвижване. " Ако тук се построяват единствено жилища, биха се появили към три хиляди нови жилището, което значи, че в квартала биха се засели към 80-90 хиляди поданици. Новият квартал ще бъде със смесено публично обслужване и разрешава създаване на индустриални пространства, обслужващи, публични здания, хотели, административни, офис здания ", споделя арх. Иванов. Създателите на идейния план са дали оптимален размер на застрояване. " Най-характерното за бъдещия квартал е, че се опитахме да пресъздадем правоъгълната конструкция, присъща за централната част на Стара Загора и завещана ни от първия проектант на града - Лубор Байер ", споделя арх. Иванов. Правите улици основават по-лесно и по-добро транспортно обслужване. По линията на бул. " България " от север ще има три транспортни входа към новия квартал, от запад също ще има три, а от юг - две. Планът на квартала планува и спирки за линии на градския превоз. Проектът за нова спортна зала потегли с провал

Плановете за развиването на градската среда в Стара Загора включват и построяването на съвременна многофункционална спортна зала в новия парк " Артилерийски ". Залата ще бъде с 5200 седящи места, обособена бизнес зона с конферентен блок и съседен паркинг и с изключение на домакинство на разнообразни спортни събития тя бъде конструирана за провеждането на концерти, конференции, изложби и други Общата стойност на инвестицията за планиране и създаване на залата е 25 млн. лева, като първите 4.5 млн. лева са към този момент отпуснати от държавното управление.

Проектът би трябвало да започва до месеци, а състезанието за събиране на идейни оферти е до 30 март. Той беше наново разгласен след Нова година поради несъгласието на Камарата на архитектите в България и на районната браншова организация, които откриха дефекти в публичната поръчка. В началото на годината гилдията дефинира изискванията за асортимент на участниците в състезанието за дискриминационни, акцентирайки като причина неясноти и пропуски в техническото задание. " В условието беше маркирано, че претендентите, с цел да вземат участие, би трябвало през последните 3 години да са правили сходно оборудване. Как може да се постави такова условие, в случай че през последните 3 години в България са построени една или две сходни спортни зали ", отбелязва арх. Иван Иванов от старозагорската колегия на архитектите. " Наложените от нас ограничавания в първия разгласен конкурс бяха подбудени от това, че обектът е огромен и изисква повече опит ", изяснява основният проектант на община Стара Загора Виктория Грозева. Тя добавя, че условията към претендентите към този момент са изменени и ще може да кандидатства всеки. Изготвено е и заданието за планиране, което претендентите би трябвало да следват. " Ще ги оценяваме въз основата на методиката, която сме заложили, като държим да се съблюдават минималните условия, обектът да има самостоятелен архитектурен образ, да дава отговор на изискването за многофункционалност ", споделя още тя.

Отделената зона от парка е 20 дка и застрояването в нея е планувано още в проекта от 2014 година Мястото е отзивчиво и планът би трябвало да бъде съгласуван както с новоизградения парк, по този начин и с жилищния квартал. Индустриална зона " Загоре " би трябвало да бъде подготвена до края на август

Лицето на града ще се промени и с огромния инфраструктурен план, който е ориентиран към стопански дейните предприятия и бъдещите вложители в региона. Това е Индустриална зона " Загоре ", самодейността за която е на община Стара Загора, само че в която взе участие и страната през Национална компания " Индустриални зони ". Двете страни имат по 50% благосъстоятелност.

Изграждането на зоната стартира през октомври 2019 година и би трябвало да завърши до август 2020 година, а към съответни терени към този момент има деклариран интерес от вложители.

В първия стадий на плана ще бъдат построени 115 хиляди кв.м, разграничени на 12 парцела с обща повърхност от 4 хиляди кв.м и 17 хиляди кв.м. Община Стара Загора е в подготвеност при нужда да разшири индустриалната зона с още 130 хиляди кв.м.

В зона " Загоре " общината взе участие с апортна вноска - терен от 115 дка, а Национална компания " Индустриални зони " ЕАД като акционер с апортна вноска от 4.7 млн. лева Строителните работи се правят от старозагорската компания SBS. " Вървим по график и считаме, че ще успеем да приключим в период ", споделя административният шеф на компанията реализатор Лилия Михайлова. Вече са подготвени изкопите за полагане на канализация, следва построяването на 1000 м водопроводи, 1000 м канализация, 5500 кв.м тротоари, 1500 кв.м паркинги. Предстои да се изградят път, оптични трасета за интернет, газ и други улеснения за бъдещите вложители. Плановете на строителните работи включват създаване и на обслужващи улици, както и на тротоари към тях. Ще бъде издигната бизнес постройка с конферентна зала, в която ще бъдат ситуирани офисите на сдружението, заведение за хранене и други

Зона " Загоре " е с извънредно положително географско състояние в града, наоколо до един от огромните квартали - " Зора ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР