© Капитал Сделката е историческа за словенския пазар и чрез

...
© Капитал Сделката е историческа за словенския пазар и чрез
Коментари Харесай

Китайски пари, балкански разработки

© Капитал " Сделката е историческа за словенския пазар и посредством опита на Hisense ще утвърди Gorenje в Западна Европа. "
Франьо Бобинач, изпълнителен шеф на Gorenje
Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване
Още по тематиката
Panasonic обмисля придобивания в Европа

Японският софтуерен колос желае да ускори позицията си при бялата техника на Стария континент.
11 ное 2014
Benetton построява текстилен център в Ниш за 43 млн. евро

Плановете на стилния колос са до 2014 година там да работят близо 2700 души
15 мар 2012
Gorenje мести производството на готварски печки от Финландия в Чехия

Целта на смяната е да бъдат понижени индустриалните разноски
5 мар 2012
ТЕХНОПОЛИС подари ваучери за 400 лева на 144 деца на починали служители на реда
20 дек 2011 Gorenje несъмнено е една от най-добре познатите марки за домашен уреди у нас. Компанията имаше дълготраен общоприет акционерен модел, в който главните акционери бяха словенското държавно управление и японската Panasonic. Но от май китайският производител на техника Hisense стартира бързо да придобива дялове в словенската компания и към този момент е новият й притежател с дял от над 95% от всички акции в Gorenje. Офертата на китайците оцени един от най-популярните словенски марки на 293 млн. евро.

Интересът към новия притежател в Словения е огромен, защото става въпрос за именита за локалния пазар компания. Gorenje оперира в над 90 страни, като изнася 95% от цялото си произвеждане. Основният й пазар е Европа (91%), само че също по този начин покрива Съединени американски щати, Австралия, както и Близкия изток.

До момента производството се изпълняваше главно в Словения, Чехия и Сърбия, а развойните центрове са в Холандия и Швеция. Gorenje има и над 11 хиляди чиновници, 6600 от които в Словения. Приходите на словенската група за 2017 година са малко над 1.3 милиарда евро, с 4.1% повече от 2016 година Въпреки високите доходи групата регистрира едвам 1.4 млн. евро облага за последната година.

Най-доброто решение

Ниската доходност и недоброто ръководство доведоха до оставки на висши мениджъри в Gorenje и трансформираха статута й в страната. От основен актив държавното управление в последна сметка реши, че може да се раздели с каузи си. Gorenje стартира търсене на бизнес сътрудник в бранш, където консолидацията в последните години е забележителна. Основната цел в търсенето на предстоящ сътрудник беше да получи достъп до нови дистрибуционни канали и да укрепи марката си.

Главни претенденти първоначално бяха китайските производители на бяла техника Haier и Hefei Meiling. Малко след тях Hisense излезе напред като любимец, откакто даде най-висока оферта от 12 евро на акция. За по-малко от месец китайската компания усили своя дял от 33% до 95%. Сред акционерите в компанията с изключение на страната и Panasonic бяха и Международната финансова корпорация на Световната банка, както и словенският предприемач Кристиян Флоричич.

Hisense е един от най-големите производители на телевизионни и домашен устройства в света с доходи над 4 милиарда $. Започнала като дребен държавен производител на радиоприемници и тв приемници в Циндао, провинция Шандун, последователно компанията се разраства след обединяването й с други локални компании.

След икономическото отваряне на Китай тя подписва партньорства с японски компании като Hitachi. Днес тя е благосъстоятелност на страната, само че двете й съществени подразделения - Hisense Electric и Hisense Kelon Electrical Holdings са обществени компании, надлежно в Шанхай и Шънджън.

Групата има фабрики в доста страни, в това число и в Европа, а в края на предходната година закупи и телевизионния бизнес на Toshiba. Ясна е и мотивацията зад придобиването на Gorenje - разширение още на активността в Европа, както и потребление на развитата R&D инфраструктура на словенците в Швеция и Холандия. Крайната цел на китайската компания е да реалокира там целия си отдел за развойна активност.

Въпреки огромните си упоритости към договорката Hisense може да почерпи от опита на Panasonic в Словения. Японският колос подписа бизнес партньорство с Gorenje през юли 2013 година и закупи съвсем 11% от акциите на компанията. Впоследствие поради неподходящите бизнес условия двете се отхвърлиха от съдействието си в производството на хладилници и миялни.

" Придобиването на локални компании е най-лесният метод за китайските производители на домашен уреди да разширят наличието си на световния пазар. Европа е доста значима за тях ", съобщи пред China Daily Джан Йенбин, заместник-директор на консултантската компания All View Cloud. Китайският пазар е претъпкан, а договорката ще разреши на Hisense бързо да доближи до локалните консуматори и ще понижи индустриалните им разноски, добави специалистът.

Председателят на управителния съвет на Hisense Джоу Хоудзян също съобщи, че интернационалният пазар е шансът пред компанията му. Според него съществена цел са междинните и високите ценови сегменти в бранша. Компанията желае да е все по-разпознаваема по света, като беше и измежду спонсорите на международното състезание по футбол в Русия.

Недоверие първоначално

Изпълнителният шеф на Gorenje Франьо Бобич разгласи, че договорката е историческа за словенския пазар и посредством опита на Hisense ще утвърди Gorenje в Западна Европа. Но може би по случайност или стичане на събитията още след първата среща на ръководителите на двете компании бяха освободени трима високопоставени мениджъри в Gorenje. Което пък провокира съмнение измежду чиновниците на словенската компания.

Според тях позициите им в Gorenje остават несигурни и за новия притежател няма да е проблем да реалокира индустриалните центрове в други, по-евтини страни, като остави хиляди словенци без работа. PR отделът на Gorenje включи на режим " надзор на вредите " и пусна публично известие, в което приказва за бъдещата сигурност на работещите в компанията. Предстои договорката да бъде утвърдена от Европейската комисия. Консолидация
Пазарът на домашен уреди продължава да се консолидира измежду водещите 10 компании в бранша. Те носят 66% от доставките на артикули през 2017 година по отношение на 57% две години по-рано. Общо най-големите 15 производители в промишлеността обезпечават 75% от доставените уреди.

Въпреки някои разтърсвания в комерсиалната война сред Съединени американски щати и Китай упованията са секторът да продължи да пораства през идващите пет години и да доближи 900 млн. продадени уреда през 2022 година от 717 млн. през предходната.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР