© Капитал Още по темата Amazon разширява позициите си на

...
© Капитал Още по темата Amazon разширява позициите си на
Коментари Харесай

Малките асистенти за по-добри домове

© Капитал Още по тематиката
Amazon уголемява позициите си на пазара на умни домове

Компанията ще купи производителя на звънци и камери Ring за 1 милиарда $
28 фев 2018
Умната къща към този момент е тук

Какво е нужно и какъв брой коства, с цел да се обкръжим с интелигентни уреди
20 окт 2017
Microsoft и Amazon сплотяват сили при гласовите асистенти

Устройствата на двете компании към този момент ще могат да се свързват
4 сеп 2017
Apple показа нова смарт колона, ориентирана към аудиофилите

Компанията залага на звука в новия артикул, а не на умните му качества
6 юни 2017 В началото бе словото. Малко по-късно пристигна и светлината, откакто умният високоговорител в дома ви към този момент можеше да включи лампата с гласовите ви команди. Поредният образец по какъв начин футуристичните хрумвания се трансформират в действителност са виртуалните асистенти, които стават все по-често срещани по къщите – съгласно последните данни на Business Insider близо 20% от семействата в Съединени американски щати имат най-малко едно такова устройство. Умните асистенти и високоговорители ще участват като тематика и на тазгодишната конференция DIGITALK, проведена от " Капитал " и фондовете LAUNCHub Ventures и NEVEQ. Тя ще се организира на 31 май и 1 юни в Sofia Event Center. Един от гост-лекторите на конференцията ще бъде Макс Аморделусо от Amazon Alexa.

Именно с появята на продукта Amazon Echo на пазара през 2015 година потегли популяризирането на активиращите се с глас смарт устройства. Само преди три години към момента не бе ясно дали тези джаджи ще се трансфорат в идната мода, или ще останат като бутиков сегмент за софтуерни запалянковци. Amazon съумя да наложи продукта си и да покаже, че той има приложление в дома. След дебюта на Echo на пазара се появи и конкурентният Гугъл Home. Но точно през 2018 година се чака взрив на тези устройства, откакто в сегмента навлизат от ден на ден играчи. Така или другояче множеството от тях употребяват асистентите Alexa на Amazon и Assistant на Гугъл.
Скоро на всички места

Скорошно изследване на Juniper Research показва, че умните колони като тези на Amazon и Гугъл може да доближат до общо 70 млн. семейства в Съединени американски щати до 2022 година, което би означавало, че 55% от къщите в страната ще разполагат с такива устройства. Най-вероятно Amazon към момента ще държи първото място, въпреки компанията да губи позицията си на цялостен монополист, откакто конкуренцията разви бързо своите артикули.

Позицията на Amazon ще бъде разтърсена още по-силно през идните години, защото Apple също показа своя интелигентна колона - HomePod, ползваща асистента Siri, която без подозрение ще се хареса на твърдото ядро от почитатели на колоса от Купертино. По-ниските цени на високоговорителите и сполучливите маркетингови тактики по време на празниците също ще са една от трендовете, които ще се запазят през идните години, считат специалистите. Те показват, че най-вероятно Amazon Echo ще продължи да бъде водач, само че ще губи пазарен дял от Гугъл, както и от китайски играчи.

Препятствие за разрастването на пазара на умни колони може да се окаже фактът, че софтуерните колоси значително ги постановат, с цел да могат по-лесно да събират данни от своите консуматори. Скандалът Cambridge Analytica, който удари Фейсбук и сътвори редица главоболия на Марк Зукърбърг, докара до разгорещени диспути дали събирането на информация би трябвало да бъде контролирано. Фейсбук също имаше проекти да пусне на пазара собствен интелигентен представител, само че дебютът му беше занимателен след свадите.

Свързаният дом

На този стадий смарт високоговорителите са най-вече един елементарен и прелестен метод да си пуснеш музика, да схванеш времето на следващия ден или да чуеш аудиоверсия на публикация от Wikipedia. Но в близко бъдеще тези устройства ще се трансфорат в сърцето на обвързвания дом. В момента множеството хора по света не живеят на място, което да разрешава цялостна интеграция на такава система, само че с повишаването на известността на артикули като Echo и Гугъл Home от ден на ден консуматори свързват осветлението си към асистентите и минават към други уреди като климатик, камера и система за сигурност.

Свързаният дом е на процедура по-кратък път към интернет на нещата, без да изисква 5G мрежа. Умните устройства безспорно ще бъдат във фокуса на огромните компании в близко бъдеще и ще заменят надалеч по-сложните системи, предвиждащи изцяло окабеляване за доста по-висока цена.

Развитието на изкуствения разсъдък и лесният метод за потреблението на високоговорителите ги вършат добра опция за внасяне на комфорт в дома, а ниската им цена ги прави и отлична опция за подарък. С развиването на пазара и Amazon, и Гугъл последователно понижиха цените на продуктите и пуснаха нови модели. И въпреки в страни като България те да не могат да употребяват всички функционалности като команди на локалния език или поръчки на артикули, функционалността им занапред ще се развива.

Българските консуматори, които се интересуват от бъдещето на умните асистенти и колони, могат да се срещнат от близко с тематиката на 31 май и 1 юни по време на софтуерната конференция DIGITALK 2018. Билети и повече информация можете да намерите на digitalk.bg и Фейсбук страницата на събитието.
Най-добрите високоговорители на пазара съгласно Tom’s Guide

Amazon Echo
99 $

Второто потомство високоговорители Amazon Echo са по-малки от предшествениците си, както и по-стилни. Външната страна към този момент е със сменяеми цветове. Фирмуерът е освежен, звукът е добър и, общо казано, това е колоната с най-хубава функционалност на пазара.
Гугъл Home Mini
49 $
Гугъл пусна по-малкия си и на ниска цена високоговорител Home Mini с концепцията да се опълчи на дребния Amazon Echo Dot. И въпреки да няма същата функционалност като асистента Alexa във връзка с поддържаните уреди и варианти, просто като интелигентен помощник продуктът на Гугъл е по-завършен.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР