© Капитал Деница Чобанова е треньор по плуване, чиито плувци

...
© Капитал Деница Чобанова е треньор по плуване, чиито плувци
Коментари Харесай

Бебето плувец

© Капитал

Деница Чобанова е треньор по плуване, чиито плувци постоянно към момента не могат нито да приказват, нито да се хранят независимо, нито даже да вървят. Те идват в басейна за подготовка в бебешките си колички и в компанията на родителите си. Често носят и по някоя и друга обичана играчка за в допълнение наслаждение, а когато не са удовлетворени, че тренировката е свършила, стачкуват с прям и мощен рев. Всъщност детският рев в работата на Деница е доста малко и постоянно е обвързван с излизането от водата. Защото тя е индивидът, който учи бебетата да плуват. Който им напомня какво е да обичат водата и да се усещат уютно в нея по този начин, както са се чувствали в утробите на майките си.
Иначе Деница Чобанова е дълготраен професионален играч с голям брой награди в синхронното плуване. Тя е квалифициран BIRTHLIGHT инструктор по плуване за бебета и шеф на " ПлУвАм с МаМа и ТаТи " – компанията, която провежда бебешко-родителските образования във водна среда. Освен това Деница е майка на три деца – две девойки на дванадесет и девет години и едно момченце на осем месеца. Така че, когато ви споделя за метода си на работа, терзанията на майките и бащите, изгодите от бебешкото плуване и смисъла на това да преодолееш лимитираните си вярвания в родителството, тя несъмнено знае защо приказва.
Помните ли първата си " професионална " среща с водата? Опишете ми я.
- Беше на съревнование по синхронно плуване още когато бях на шест години. След строшаване на крайник ми предложиха спортуване във вода и по този начин към този момент тридесет години съм главно обвързвана с басейните и водната среда.
Първата ми непрофесионална среща с плуването за бебета беше при раждането на първото от трите ми деца – преди дванадесет години.
А преди четири години открих басейн, който да дава отговор на моите условия, и тогава започнах " професионалната " си работа и с други бебета и деца. Беше вълнуващо и обнадеждаващо. Знаех, че е нужно време и самообладание, само че резултатите в този момент са прелестни - наслаждение е да ги наблюдаваш. Вече на две-три годинки те се придвижват умерено и решително във водата.

Как стигнахте до концепцията да учите дребни деца и бебета да плуват?
- При пътувания до Щатите и в Европа открих с изненада какъв брой доста бебета и дребни деца посещават занимания по плуване. Има разнообразни подходи за образование на всеки басейн. А пък аз изпитвам голяма обич към водата, имам тринайсет години като професионален играч по синхронно плуване, пламтя от предпочитание за работа с дребни деца. Имайки поради и потребността в България от повече занимания във вода за най-малките, в които да се натъртва на връзката, взаимоотношенията и построяването на доверие сред родител и дете, поех пътя на преподаването на тези усеща и техники.

Какво е образованието, което би трябвало да получи един треньор като вас, и кои са дипломите и разрешенията, които би трябвало да има, с цел да практикува?
- Няма особено обучение в университет по образование по плуване за бебета, само че има профилирани курсове, при които се получава тапия и се учат техники и извършения за плуване.
Моята тапия като инструктор по плуване за бебета получих от Birthlight,Англия. Те имат построена цялостна система за предродилния интервал, за нежно родителство и развъждане на здравомислещи деца и родители. Дипломата за подготвен избавител също оказва помощ в работата ми. Методът на Birthlight, който ние използваме в нашите занимания, е ориентиран напълно към опазване любовта към водата, развиване на техники за сигурност и плувни умения според от желанието, опциите и готовността на детето, надлежно и на родителя.

Кое е най-вдъхновяващото в работата ви?
- Блясъкът в очите на бебенцата и подрастващите дечица, когато видят басейна, учудването на родителите, когато видят качествата на децата си, усмивките и приятната отмалялост след излизане от водата. А когато видиш напредъка на дребните плувци, преодоляващи все по-големи трудности и искащи от ден на ден и повече да плуват – тогава няма думи, които да опишат чувството.

Сигурно родителите към момента се опасяват да учат децата си да плуват толкоз дребни. Как ги успокоявате, какво бихте им споделили?
- " Обясненият боязън е на половина боязън " споделят психолозите. Всеки родител е нужно да знае, че децата се раждат с присъщ инстинкт за водата и колкото по-рано стартират с уроците, толкоз по-рано детето им ще се научи да се придвижва във водата, даже още преди да е проходило. От относително статичната среда на сушата бебетата имат опция да усетят безтегловността и приятната топла и нежна водна среда, в която още от рано могат да разполагат с по-голям обсег на деяние.
При нас е от голяма значимост спокойствието на двойката родител – дете. Ние, родителите, постоянно прехвърляме неумишлено възприятията си и по тази причина за нас е от изключителна значимост да отпуснем първо родителя, с цел да отделя той нужните хормони на щастието, които детето да усети.

Как протичат първите ви срещи с дребния плувец, какво вършиме дружно?
- Първата среща в басейна е опознавателна и за родителя, и за детето, с цел да свикнат с новата среда, с новите звуци, хора и тласъци. В заниманията ние дружно се движим във водата, пеем песни, играем, забавляваме се, учейки, възпитаваме се на самообладание, доверие и шерване. Винаги оставяме време двойката родител - дете да свикне с новата конюнктура, да се настроят един към различен и да се почувстват спокойни и в сигурност по време на нашите занимания. Нашият метод е напълно учреден на взаимно доверие сред инструктор, родител и дете и основаване на приятна водна среда.

Родителите на какво се учат?
- Най-добрият метод за образование на малко бебе или дете е с човек, на който то има най-голямо доверие. Присъствието му в басейна с детето е жизненоважно, защото основава незабавно възприятие за сигурност. Ние от " ПлУвАм с МаМа и ТаТи " имаме вяра, че родителите са най-хубавите учители на бебето – на сушата, и във водата. Подходът, който използваме, слага детето в центъра на образованието. Децата се научават и развиват плувни умения посредством игри, песни, смях, награди. Родителите следват скоростта на детето и малко по малко напредват дружно в приключението, наречено плуване.Учат какво е нужно да упражняват, когато са във водна среда дружно с детето си. След това могат да практикуват на всички места, като децата постоянно демонстрират на какво са способни, в случай че родителят е квалифициран и знае какво да чака. Всеки родител знае, че детето му се трансформира всекидневно и с малко ориентиране и непримиримост от всяко дете ще се развие прелестен плувец. Плуването има голям брой преимущества за децата - както физически и прочувствени, по този начин и социално-психологически. То развива мускулния тонус, усъвършенства координацията и кръвообращението, усилва белодробния потенциал, контролира сърдечния темп, покачва имунитета. В прочувствен проект проучвания демонстрират по-голяма самостоятелност, по-малко терзание в нова и непозната среда, по-добра убеденост, по-бързо справяне с разочарования, възстановяване на интелектуалното развиване и централизация спрямо деца, които не плуват. Изследвания сочат, че при заниманията по плуване за бебета се усъвършенства главно връзката дете – родител, а посредством придвижванията, допира и игрите се построява доверие.

Кое дете не е уместно за уроците по плуване?
- За нас няма несъответствуващи деца – има несъответствуващ метод. Именно по тази причина предлагаме и опция за самостоятелни занимания, при които се учат техники за сигурност във водата, построяват се интензивно плувни умения, които слагат началото на едно прелестно детство – толкоз уверени и смели, колкото когато проходят и проговорят.

Със сигурност уроците ви не учат единствено на плуване...
- Много е прелестно, когато възрастният отдели време да усети по какъв начин се усеща детето му и да го насочва и окуражава. При нас действаме главно с утвърждение и награди – няма крясъци, съпоставения и санкции. След заниманията децата си потеглят с повишен вкус, нормално по-добър и спокоен сън. Родителите трансформират настройката и предубежденията си след няколко занимания, откакто усетят резултата на водата върху своите деца.

Каква е международната процедура в уроците по ранно плуване?
- Плуването за бебета е необятно публикувано в международен мащаб. То се реализира на практика на всички места, където има водоизточници. Има го и като бит, предаващ се посредством поколенията в някои страни, като Бразилия да вземем за пример. Тъй като е ясно, че то подкрепя освен физическата мощ, прочувственото развиване и обществена интензивност, само че и цялостното здравословно положение, като подтиква всички системи в тялото. Използва се доста интензивно и за деца с физически проблеми, като им въздейства извънредно добре.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР