© Капитал България е страна на привидностите. Ако имаше откровен

...
© Капитал България е страна на привидностите. Ако имаше откровен
Коментари Харесай

България - Швеция на Балканите

© Капитал България е страна на привидностите. Ако имаше прям слоган, той щеше да бъде " Нищо не е такова, каквото наподобява ". Тук от време на време политиците са нарушители, а различен път противоположното. Изглежда, че има народна власт, само че цялата работа е със забележки, както споделят в обявите за коли - цената може да се разяснява. Така е и в битката с ковид.

Първоначално изглеждаше, че България ползва едни от най-строгите ограничаващи ограничения в Европа. Тук те бяха наложени рано и това евентуално в действителност оказа помощ да няма внезапен скок на инфектираните. Атмосферата, която се сътвори тогава - комбинацията от страшните вести от Италия, Испания и Франция дружно с оповестяването на ограниченията в България, остави множеството хора с чувството, че те са доста по-сериозни, в сравнение с в действителност бяха. Улиците опустяха, съвсем всички магазини затвориха... А и времето беше студено.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Това продължи шест седмици. Със стоплянето хората решиха, че към този момент няма ужасно, и колелото на живота, а частично и на спрялата стопанска система стартира малко по малко да се задвижва. Привидното в тази история е, че доста хора в България мислеха, че тук се ползва китайският или най-малко немският модел за битка с ковид, до момента в който в действителност на мода беше шведският. В него съвсем нищо не е неразрешено, само че се разчита доста на съзнанието на обособените хора да взимат ограничения - да съблюдават отдалеченост и да лимитират контактите си.

Преминаването към по-либерален модел за битка с ковид не е наложително нещо неприятно. Има опасности, само че, несъмнено, и благоприятни условия - вижте всичко тук.

Най-очевидният плюс е, че могат да се възстановят някои от блокираните в този момент области. Засега те се разказват повече с проблеми, в сравнение с с решения. В този текст ще прочетете по какъв начин затварянето на учебните заведения ще се отрази на матурите. Освен учениците от локдауна пострадали са и земеделските производители, главно в Западна Европа. Тяхната годишна продукция нормално се събира от източноевропейци, които в този момент са блокирани в родните си страни. (Повече по тази тематика - тук.)

Знак, че рецесията с ковид в Европа най-малко на стадия върви в позитивна посока, е и че към този момент доста повече се приказва за това какви би трябвало да са ограниченията за възобновяване и кои са най-правилните стъпки в този момент, с цел да се избегнат бъдещи проблеми. Икономистът Гунтрам Волф от " Брюгел " счита, че Европа е понесла доста тежък удар и към момента не е намерила най-адекватния отговор.

Ситуацията е комплицирана, само че не всички страни се лутат да намерят верния път. Нова Зеландия тази седмица разгласи, че на практика се е преборила с ковид. Причината за това надалеч не е единствено, че страната се намира на остров, а в смислените и добре премерени дейности на новозеландската премиерка Джасинда Ардърн.

Има и още една категория хора, които са избрали да не се оплакват от събитията, а да вървят напред. В броя е новият епизод от поредицата за това по какъв начин се оправят бизнесмените в рецесията (вижте тук и тук).

И тъй като не всичко е политика и бизнес, прочетете изявлението с Георги Господинов. В него думите са точни, а мисълта - ясна. Случва се рядко, изключително през последните седмици.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР