© Иван Григоров Още по темата Защо властта се страхува

...
© Иван Григоров Още по темата Защо властта се страхува
Коментари Харесай

Президентът и БСП поотделно атакуваха промените в административния процес в КС

© Иван Григоров Още по тематиката
Защо властта се опасява от съда

Промените в административния развой лимитират правосъдния надзор върху ръководещите и отвързват произвола и корупцията
14 сеп 2018
Парламентът преодоля ветото на президента, Българска социалистическа партия ще сезира Конституционния съд

Вносителят на лобистки текстове в Административнопроцесуалния кодекс Хамид Хамид упрекна неправителствените организации в лобизъм
13 сеп 2018
ГЕРБ, Движение за права и свободи и патриотите отхвърлиха ветото на президента в правната комисия

Румен Радев оспори измененията в Административнопроцесуалния кодекс, които лимитират достъпа до правораздаване, Българска социалистическа партия ще сезира Конституционния съд
11 сеп 2018
Президентът спря противоречиви промени в Административнопроцесуалния кодекс

Румен Радев върна за ново разискване в Народното събрание ограничението на обжалването и по-високите такси
31 юли 2018
По-високи такси за административни каузи и някои екстри за определени съдии

Промените в Административнопроцесуалния кодекс може да станат мотив за деветото несъгласие на президента Румен Радев
25 юли 2018 Още сутринта във вторник - деня, в който измененията в Административно-процесуалния кодекс (АПК) бяха обнародвани в " Държавен вестник ", президентът Румен Радев сезира Конституционния съд с искане 14 параграфа от тях да бъдат оповестени за противоконституционни – напълно или отчасти. Час по-късно от Българска социалистическа партия оповестиха, че по обяд депутати от партията ще внесат в Конституционния съд искане за измененията в Административнопроцесуален кодекс. Текстовете, които Българска социалистическа партия нападна, са същите, които президентът оспори.

Всъщност става въпрос за същите текстове, върху които Румен Радев наложи несъгласие още при започване на лятото, и което бе отхвърлено предишния четвъртък. Извън двете претенции до Конституционен съд са останали единствено два параграфа от преходните разпореждания в закона, които бяха атакувани във ветото, само че те не са противоконституционни, а явно лобистки. Става въпрос за текстовете, препоръчани от Хамид Хамид в последния миг преди второто четене – с единия се планува еднократна изключителна процедура за пенсиониране на магистрати единствено въз основа на стаж, без значение на възрастта, само че единствено за тези, които дават отговор на това изискване до края на 2018 година, а другият дава алтернатива за командироване на двама административни съдии в съдилищата в Страсбург и Съда на Европейски Съюз в Люксембург, с цел да рапортуват на сътрудниците си в България какво се взема решение там, въпреки че това е обществена информация.

Президентът оспорва въвеждането на правилото на закрити правосъдни съвещания в касационната инстанция, фрапантното увеличение на правосъдните такси в касационното произвеждане, новите правила за родова и локална подсъдност, които са неразбираеми и ще затруднят жителите, а в същото време " не обезпечават по-лесен, по-бърз и по-евтин достъп до правораздаване ", както и премахването на касационната инстанция за редица типове административни разногласия. Жалбата на президента, оповестена тук, е плътно и точно стимулирана.

Публичността

С измененията се зачертава базисен принцип на правораздаването в правовата страна, а точно – публичността, която е закрепена като принцип и в българската конституция и подсигурява контрола на жителите и обществото. Правота на всеки човек на обществено разглеждане на неговото дело е закрепено във Всеобщата декларация за правата на чевека, Международния пакт за цивилен и политичиски права, Европейската спогодба за правата на индивида, тъй като то е гаранция за обективен развой, както и за правото на информация.

С измененията в Административнопроцесуален кодекс обаче публичността на процеса в касационната инстанция от предписание се трансформира в изключение – съвещанията по принцип са закрити и могат да се открият по решение на съда и искане на страните.

Таксите

При фрапантното увеличение на таксите в касационното произвеждане не е съгласуван водещият парламентарен принцип, че жителите са длъжни да заплащат налози и такси, съгласно техните приходи и имущество. При определянето им не са съобразени социално-икономическите условия, нивото на приходите и на инфлационните процеси в страната. На процедура простите такси се усилват 14 пъти за физически и юридически лица и 74 пъти за юридическите лица с нестопанска цел.

Същевременно, въвеждането на пропорционални такси върху " определяем веществен интерес " в касационното произвеждане по административни каузи не държи сметка, че в административното правораздаване на напред във времето е директната отбрана на законността в държавното ръководство, а не материалният интерес. " Законността не е услуга, която една правова страна дава на жителите, а належащо изискване за нейното битие ", се споделя още веднъж в настояването.

Премахването на касационната инстация по редица каузи

Правото на оборване на административен акт, както и правото на касационно оборване на първоинстанционно правосъдно решение, са средства за отбрана на жителите и юридическите лица против циничен акт. Премахването на касационната инстанция в правосъдните производства по административни каузи отслабва тази отбрана, което е неприемливо, когато става въпрос за конституционно прогласени права. А с измененията се унищожаване касационната инстанция по каузи за достъп до социална информация, обществено подкрепяне, помощи за деца, обезщетение за безработица и трудоустрояване, по Закона за запазване на земеделските земи и в Данъчно-осигурителния и процесуален кодекс и други

Подсъдността

Правилата на подсъдността би трябвало да пределно ясни, с цел да знаят жителите във всеки съответен случай към кой съд да се извърнат, се споделя в претекстовете на президента. В случая този принцип е нарушен и във връзка с родовата, и във връзка с локалната подсъдност. За да зобиколи конституционния принцип, че актовете на Министерския съвет и на министрите се апелират пред Върховния административен съд като първа инстанция, в закона се прибавя ангажимента, че това важи единствено за актовете, които са издадени при практикуване на конституционните им пълномощия по управление и реализиране на държавното ръководство, когато това е планувано в закон или когато министър председателят и министрите са делегирали свои пълномощия на други лица – да вземем за пример на зам-министри.

Така се прави опит да се трансферират на административните съдилища да вземем за пример всички каузи за уволнения, осъществени от министрите и премиера, вместо да се гледат от Върховен административен съд, защото те не са осъществени при практикуване на главните конституционни функционалности. Същевременно, критерият кои тъкмо актове са издадени по отношение на държавното ръководство не е явен за жителите и ще ги затрудни да се ориентират в късите периоди за обжалване в административния развой, написа в настояването на президента. Този израз е непосредствено преписан от диспозитива на решение на Конституционен съд №8 от тази година, само че това не е задоволително, с цел да се сътвори ясна наредба. От друга страна, новата наредба, която дефинира разпределянето на делата сред локалните административни съдилища не регистрира законовата опция всеки жители да има сегашен адрес, друг от непрекъснатия, което не прави правораздаването по-лесно, по-бързо и на ниска цена. Българска социалистическа партия за таксите

Далеч по-обстойно е стимулирано настояването на Българска социалистическа партия - 46 страници ревю по отношение на 15 страници от президента. В него по-подробно са развити някои съображения, свързани с практиката на Конституционен съд и практиката по използване на относимите интернационалните актове, както и някои обществени аспекти на измененията. Интересен паралел се прави да вземем за пример сред таксите за монополните снабдители на услуги и гражданските сдружения.

" При състояние че член 19, алинея 2 от Конституцията постановява, че законът основава и подсигурява на всички жители и юридически лица идентични правни условия за стопанска активност, оспорените законови разпореждания вършат тъкмо противоположното – основават разнообразни правни условия за стопанска активност на жителите и юридическите лица. Условията за стопанска активност сигурно включват и размера на държавните такси за упражняването на правото на отбрана (вкл. и тези за касационното произвеждане в административния процес), което е в директна връзка с въпроса за достъпа до касационна инстанция в административното правораздаване. Всеки диференциран метод според от типа и статута на правния индивид всъщност основава разнообразни правни условия за стопанска активност. Няма рационално и конституционно целесъобразно пояснение от позиция на член 19, алинея 2 от Конституцията за какво да вземем за пример комерсиалните сдружения, предоставящи публични услуги (водоснабдителни, топлоснабдителни, електроснабдителни, газоснабдителни, телекомуникационни услуги), множеството от които съставляват естествени монополи и разполагат със забележителен финансов запас, ще заплащат елементарни такси, чийто размер е като този за жителите, а юридическите лица с нестопанска цел (сдружения и фондации), които също в избрани случаи имат право да реализират стопанска активност (но като подпомагаща и вторична), ще заплащат такси, чийто размер е като този за търговски сдружения...

С тези законодателни промени се основават привилегии за държавната благосъстоятелност (плащане на по-малки по мярка държавни такси спрямо организациите, включващи и юридическите лица с нестопанска цел), макар променената й същина при настоящата Конституция ", се споделя в настояването на Българска социалистическа партия.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР