© Handout Още по темата Вечерни новини: Лондон обяви санкции

...
© Handout Още по темата Вечерни новини: Лондон обяви санкции
Коментари Харесай

Вечерни новини: Западът се обедини срещу Русия заради отровения шпионин, а Словения и Словакия имат премиерски трусове

© Handout Още по тематиката
Вечерни вести: Лондон разгласи наказания против Русия, а плажове отново отидоха при компании на ВИС, СИК, Доган, Валентин Златев

И още: Почина световноизвестният астрофизик Стивън Хокинг; Нова държавна компания и фонд ще се грижат за рисковите язовири; Европейски Съюз задвивжва втори пакет от 3 милиарда евро за Турция поради бежанците
14 мар 2018
Вечерни вести: Софийският градски съд към този момент остава без ръководител, а коремното на президента се трансформира в топ вест

И още: Директорът на Централно разузнавателно управление на САЩ е новият държавен секретар на САЩ; Машините движат българския експорт през 2017 г.; Словакия е все по-близо до предварителни избори
13 мар 2018
Вечерни вести: Германия към този момент има държавно управление, а Борисов уважи депортираните евреи в Скопие в историческа аудиенция

И още: Мъск даде обещание експериментален полет на кораба за колонизация на Марс догодина; Каталуня отсрочи безсрочно избора на премиер; Скандал тресе гръцкия футбол, откакто притежателят на ПАОК нахлу въоръжен на терена
12 мар 2018 Каквито и разлики да имат между тях Западните сили демонстрираха, че са в една линия във връзка с спора сред Англия и Русия за отровения двоен разузнавач Скривал, като Германия, Франция и Съединени американски щати поддържаха Лондон в обвиняването, че зад офанзивата стои Русия, което оценят като " нахлуване против суверенитета на Англия ".
В същото време денят донесе политически земетресения в Словения и Словакия, като министър председателят на първата подаде оставка, а втората се снабди с нов министър-председател.
В България бе по-скоро спокоен политически ден, като даже бурният в последно време Волен Сидеров разгласи, че е подготвен да преглътне разликите със Симеонов във връзка с Русия и държанието на съветския патриарх - в името на стабилността, несъмнено. Все отново, явно нещо пречи на цялостното благополучие: България заема място 100 от общо 156 страни в тазгодишния Световен отчет на щастието и въпреки да се изкачва с 5 места, въпреки всичко остава надалеч от останалите членки на Европейски Съюз и даже от някои небогати народи от Африка и Средния изток.

НАЙ-ВАЖНОТО
Събитията, които трансформират България и света

Германия, Франция, Съединени американски щати и Англия упрекнаха дружно Русия за офанзивата в Солсбъри

За пръв път нервопаралитично вещество се употребява за офанзива в Европа от Втората международна война насам и Русия е виновна за нея, оповестиха в обща декларация Англия, Франция, Германия и Съединени американски щати поради покушението против двойния разузнавач Сергей Скрипал и щерка му в Солсбъри. Четирите страни дефинират случилото се като " нахлуване против суверенитета на Англия " и прибавят, че " всяка сходна приложимост от страна е недвусмислено нарушаване на Конвенцията за химически оръжия и на интернационалното право. "

Четирите страни упорстват Русия да разкрие изцяло програмата си за химически оръжия " Новичок ", произвеждала групата субстанции, от която е и нервнопаралитичната отрова, употребена против Скрипал. Според един от химиците, взел участие в нея, тя е разработвана от Съветския съюз и защитавана в дълбока загадка, макар поетите отговорности на страната по интернационалните документи. Русия продължава да отхвърля присъединяване в офанзивата, като през днешния ден даже упрекна Англия, че може в действителност тя да стои зад групата " Новичок " след отвличането на учени от някогашния Съветски съюз преди няколко десетилетия.

Премиерът на Словения подаде оставка, а Словакия се снабди с нов министър ръководител

В забавно политическо съвпадане в четвъртък и в двете европейски страни със сходни имена - Словения и Словакия, се случиха основни промени в ръководството.

Словашкият министър председател Роберт Фицо предстоящо подаде оставката си поради убийството на проверяващия публицист Ян Куцак и последвалите митинги и рецесия на доверие. Условието за отдръпването му обаче бе президентът да даде на неговата ръководеща партия СМЕР правото да избере нов министър председател. То бе изпълнено и в следствие досегашният вицепремиер Петер Пелегрини ще оглави кабинета в Словакия.
Доста по-различна е обстановката в Словения. Там водачът на лявоцентристкото държавно управление на Миро Церар подаде оставка, откакто Върховният съд анулира резултатите от референдум, с който бе утвърден значим, само че противоречив железопътен план - 27 км линия против впечатляващите 1 милиарда евро. Това бе най-големият капиталов план на държавното управление и развоят е доста разочароващ за премиера Церар, който поддържаше строителството.

Дали промяната на премиера в Словакия ще успокои обществото след убийството на журналиста Куцяк или ще се наложи провеждането на нови избори, занапред ще стане ясно. Ситуацията за Словения обаче по никакъв начин не е обнадеждаваща. Редовните парламентарни избори там ще са след три месеца, а страната се оказва още веднъж в зоната на политическата неустановеност, като съгласно социолози вотът ще докара до още по-раздробен парламент, който мъчно ще излъчи държавно управление.

Безработицата е паднала до 6.2% през 2017 година

Все повече хора в стопански дейна възраст се причисляват към пазара на труда, а заетите са се нараснали с цели 133 хиляди души. Така над половината от популацията над 15 години през предходната година е работело, демонстрират данните на Национален статистически институт за положението на работната мощ през 2017 година Логично безработицата също спада - до 6.2%, а претовареност са намерили хора от всевъзможни възрастови групи и с всевъзможен учебен ценз. Основата част от новоразкритите работни места са в частния бранш.

Миналата година е била най-хубавата за пазара на труда от рецесията насам. Според множеството анализатори стопанската система към този момент стартира да доближава пик на заетостта. Липсата на задоволително свободна работна ръка е и една от повода за непрекъснатия растеж на заплатите в частния бранш. Това е в тежест на доста компании, само че най-малко краткотрайно радва търговците, които усещат увеличеното ползване.

КАКВО ИНТЕРЕСНО

Донатела Версаче: Отказвам се от кожите в дизайна ни

" Кожи? Приключих с това. Не желая да умъртвявам животни, с цел да върша мода, това не е предно ", съобщи Донатела Версаче в сряда в изявление за Economist. Официално известие на фамозната фешън къща към момента няма, само че мненията са, че 21 години след убийството на Джани Версаче сестра му продължава да поддържа темпото на иновативността и да държи марката Versace в синхрон с налагащи се трендове в модата. Подобен ход към този момент направиха Gucci и Michael Kors, а също в сряда край в потреблението на кожи разгласи и Furla, известната италианска компания за фешън аксесоари. Така те се подреждат измежду марки, защитили животните, като Tommy Hilfiger, Net-A-Porter Group, Calvin Klein, Donna Karan и Stella McCartney.

Фотограф: Reuters

РАЗВИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИМ
По-важните събития, които ще имат значение през идващите дни

Тръмп избра закостенял медиен анализатор от CNBC за основен стопански консултант

Политическият и стопански анализатор на телевизия CNBC Лорънс (Лари) Къдлоу е приел поста основен стопански консултант на президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп. Предишният стопански консултант Гари Кон подаде оставка поради новите американски мита върху вносните стомана и алуминий. Къдлоу е закостенял медиен анализатор, който и до момента е служил като всекидневен консултант на Тръмп по стопански въпроси.

Преди броени дни Тръмп уволни държавния секретар на Съединени американски щати Рекс Тилерсън и го размени с шефа на Централно разузнавателно управление на САЩ Майк Помпео, а американски медии чакат промяна и на съветника на Доналд Тръмп по въпросите на националната сигурност Хърбърт Р. Макмастър, а евентуално и на началника на канцеларията на Белия дом Джон Кели, като разясняват, че Тръмп възнамерява обилни разбърквания в своята администрация. Либералните издания като NYTimes оценят рокадите като доближаване на Белия дом от ден на ден към националистическите хрумвания, които съпътстваха президентската акция на Тръмп. Възгледите на новия стопански консултант на Тръмп са в синхрон с тази доктрина, като той е покровител на линията на комерсиална борба с Китай.

ЕДНО КЪМ ЕДНО
Едно изречение вест, едно изречение коментар

България и Хърватия са страните в Европейски Съюз с максимален растеж (39.5%) на продажбите на нови коли за януари и февруари. Тенденцията е директен резултат от подема на стопанската система и динамично растящите приходи на семействата в страната, само че позитивното развиване на пазара на нови коли е общо за целия Европейски Съюз и търсенето пораства с 5.8% от началото на годината.

" Булгартрансгаз " и българо-швейцарският консорциум " АФ-ЕМГ Консулт " подписаха контракт за предпроектното изследване на газовия хъб " Балкан " на стойност 2.3 млн. лева, като част от средствата са утвърдени от Европейска комисия. За построяването на цялото оборудване по експертни оценки ще са нужни сред 1.4 и 2.4 милиарда евро, които се планува да бъдат покрити посредством лични средства на " Булгартрансгаз " и заеми.

Съединени американски щати оповестиха нови наказания против 19 души и 5 организации поради хипотетичната съветска интервенция в президентските избори през 2016 година и случаи на хакерски атаки преди вота, като измежду тях са и добилите известност т. нар " Фабрика за тролове " и " Готвачът на Путин " Евгений Пригожи. Това е най-мащабното деяние на американските управляващи против Москва, откогато президентът Доналд Тръмп пое поста, означават медии в Съединени американски щати.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР