© Гергана Михайлова Съхранените и реставрирани къщи в Стария Пловдив

...
© Гергана Михайлова Съхранените и реставрирани къщи в Стария Пловдив
Коментари Харесай

Как църквата се сдоби с най-атрактивния имот в Пловдив

© Гергана Михайлова Съхранените и реставрирани къщи в Стария Пловдив не са единственото, което води върволици от хора по стръмните калдъръмени улички сред Небет тепе, Таксим тепе и Джамбаз тепе. Награда за изкачването е и гледката, която се разстила от високото - целият Пловдив като на длан, плодородните полета на Тракия и силуетът на Родопа планина.

На едно от възвишенията там преди повече от 200 години било издигнато Централното гръцко учебно заведение. Дотогава децата се учели да четат и пишат в преддверията на църквите или по къщите на даскалите, напомнят хронологичните сводки. След Руско-турската война там е била къщата на консула Александър Церетелев, която изгаря в пожар, а в соцвремената на мястото е издигнато бетонно здание, което по този начин и не трябва довършено. На основно място, то се вижда отвред - основите му са вкопчени в скалата, до Амфитеатъра, тъкмо над Понеделник пазара и тунела, минаващ през центъра на града.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Отскоро постройката има нов притежател - Пловдивската митрополия. Тя се снабдява с него на прекомерно атрактивна цена и с помощта на аления предприемач Георги Гергов. Самият Гергов ще финансира строителството на черква там и твърди, че го прави напълно филантропски.

Къща за милиони

Сделката става допустима, откакто през юли 2017 година съдът признава благосъстоятелност върху парцела на шест реституирани физически лица, както и на следеното от Гергов сдружение " Стария Пловдив ". Следват месеци, в които обектът с разгъната застроена повърхност 915 кв.м ведно със земята се продават за милион и половина евро, напомня пловдивския уебсайт podtepeto.com. Това е и първата медиа, която оповестява новината за новия притежател.

От документи в Имотния указател се вижда, че първата стъпка в проекта по придобиване на надзор е направена напролет. На 27 март Георги Гергов в качеството му на ръководител на съвета на шефовете на " Стария Пловдив " подарява на митрополията 250 кв.м дворно място на ул. " Хемус " №16 - това е директно до постройката на остарялото Гръцко учебно заведение, чийто адрес е ул " Княз Церетелев " №27. Данъчната оценка на дареното дворно място е 13.5 хиляди лева, написа в нотариалния акт.

В същия ден Веска Пищялова в качеството й на представител на " Пълдин туринвест ", което пък е ръководител на съвета на шефовете на " Международен панаир Пловдив ", прави подаяние на черква " Света Марина " - трети и четвърти етаж от постройката, намираща се на улица " Княз Церетелев " №27 - парцелът е с площ 510 кв.м и е с данъчна оценка 574.5 хиляди лева

Три седмици по-късно, на 18 април, се подписва договорка по покупко-продажба сред пет физически лица - реститутирани притежатели на парцела и Знеполския свещеник Арсений в качеството му на ръководител на църковното настоятелство на черква " Света Марина ". Така останалата част от постройката със застроена повърхност 402.50 кв.м ведно със земята се трансферират против сумата от 750 хиляди лева при данъчна оценка на обекта 558.9 хиляди лева Наследниците получават суми от 112 хиляди лева до 225 хиляди лева според от реституираните им дялове от парцела.

Новият контур над Джамбаз тепе

Въпреки че бяха търсени за информация, от митрополията не разкриват проектите си за парцела. Според източници на podtepeto.com проектът бил постройката да се ремонтира главно, с цел да може там да се реалокира с част от администрацията си пловдивският митрополит Николай.

В репортаж на Българското национално радио владиката въпреки всичко загатва за идна строителна активност. " В момента обновяваме другояче утвърдените от Министерството на културата планове и чакаме позволение за строителни действия. Къщата ще бъде отворена за посещаване ", споделя митрополитът.

Със сигурност до нея ще бъде издигната и черква, с което православните храмове в Стария Пловдив ще станат повече от 10.

" Аз ще финансирам строителството "

Инициативата за църквата идва от донора Георги Гергов, с който " Капитал Градове " се свърза по телефона.

" Когато умря татко ми, аз нарекох, че ще го подаря на църквата и ще направя на свободния имот черква. Това е едно положително дело. Аз съм го направил от чисто християнски подбуди. Заможен човек съм. В памет на татко ми. " Това изясни Гергов за имота, представляващ дворно място до постройката на Гръцкото учебно заведение.

" Там е била резиденцията. Аз го получих, като купих " Стария Пловдив " от страната преди 20 години. Не можах да се оправя със строителството, тъй като имаше и съсобственици, които през днешния ден продават, на следващия ден не. Много време мина и аз предложих на митрополита да построим черква там и по този начин се случи ", описа Гергов.

Той добави, че се приготвя и за още щедрост: " Аз ще финансирам цялото строителство. Няма да е милиони, само че ще направя грубия градеж, ще я измажем, от вътрешната страна, навън. Вече за иконостаси... ще има и други донори. В този град има и други богати хора ", счита Гергов.

На въпрос за другото подаяние, което " Международен панаир Пловдив " прави, и няма ли пропуснати изгоди за сдружението, в което акционер е и страната, Гергов сподели: " Нали отива за града? Нещо хубаво да се свърши, вместо да стои в това положение. По-добре да се влага. "

В телефонния диалог Гергов отхвърли догатката, че най-вероятно е оказал помощ в договарянията с реституираните притежатели на парцела, които на процедура продават на половината от търсената преди този момент пазарна цена. По думите му църквата е финансирала покупката със заем.

От църквата не споделят какво считат да вършат с придобивката, нито по какъв начин ще финансират ремонта й. Но тя идва тъкмо в точния момент за локалният епископ Николай. Известният със слабостта си към първокласни коли и скъпи часовници свещеник поема основния парцел в навечерието на 50-годишния си празник - събитие, което съгласно наблюдаващите трасира пътя му към патриаршеския трон.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР