© Георги Кожухаров Цели 51% от водопроводната мрежа, стопанисвана от

...
© Георги Кожухаров Цели 51% от водопроводната мрежа, стопанисвана от
Коментари Харесай

Около 51% от водопроводите на ВиК Бургас са от азбестов материал

© Георги Кожухаров Цели 51% от водопроводната мрежа, стопанисвана от " ВиК Бургас ", е от етернит - азбестов материал, който потвърдено е нездравословен за здравето. Общата дължина на водопроводите на ВиК Бургас е 4256 км, а 2180 километра от мрежата е от етернит, излиза наяве от финансовия доклад на сдружението за предходната година.

Азбестът е категоризиран като канцерогенен (причиняващ рак) материал и е неразрешен за потребление в Европейски Съюз от десетилетия. " Продължава подмяната на етернитовите тръби с нови, създадени от по-високотехнологични материали като ПЕВП, чийто дял към 2018 година е 957 км ", показва се в доклада на сдружението за 2018 година Това е проблем за множеството български градове. ВиК-Перник да вземем за пример показва в бизнес проекта си 2017-2021 година, че и амортизираните довеждащи водопроводи и разпределителни мрежи са построени най-вече от етернит.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Част от тръбите в Бургас ще бъдат сменени по бъдещия воден план. В края на декември водния операторът в града разгласи първата социална поръчка, част от огромния воден цикъл. Тя е с планирана стойност 24.7 млн. лева с Данък добавена стойност и има две позиции - за ВиК мрежи в кварталите Крайморие и Меден рудник. Планира се реорганизация на към 100 км външни водопроводи и разпределителна водопроводна мрежа, както и реорганизация и доизграждане на 140 км канализационна мрежа. Финансирането за търга по оперативна стратегия " Околна среда " (ОПОС) обаче към момента не е обезпечено.

Поръчката

Кандидатите ще могат да аплайват и по двете позиции. В Меден рудник ще се работи по 8.5 км водопроводна мрежа и 4.5 км канализационна мрежа, като прогнозната стойност е 14.7 млн. лева с Данък добавена стойност. В Крайморие пък ще се работи по 4 км водопроводна мрежа и 12 км канализационна мрежа, а плануванаъа сума за нея е 10 млн. лева

Критериите за оценка на офертите са препоръчаната цена (с тежест 60%) и техническото предложение (с тежест 40%). Кандидатите в първата и втората позиция би трябвало да имат надлежно най-малко 6 и 4 млн. лева оборот за последните три завършили финансови години.

Поръчката ще би трябвало да се извърши за две години и половина. Крайният период за подаване на предложения е 13 февруари 2020 година

Интегриран воден план

През април локалната асоциация " Водоснабдяване и канализация " подаде своя план за вложения в инфраструктура по ОПОС. Той е на стойност от 420 млн. лева, само че контракт за финансиране още няма. В обявлението " ВиК Бургас " е посочено като " евентуален бенефициент " по европрограмата.

В плана, с изключение на работа по 240 км ВиК мрежи, се пpeдвиждa и peĸoнcтpyĸция нa чeтиpи пpeчиcтвaтeлни cтaнции зa oтпaдъчни вoди в aглoмepaциитe Бypгac, Лoзeнeц, Oбзop и Цapeвo и изгpaждaнe нa двe нoви – зa Kapнoбaт и Cвeти Bлac.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР