© Георги Кожухаров Премиерът е на път да влезе в

...
© Георги Кожухаров Премиерът е на път да влезе в
Коментари Харесай

Мнения Daily - Борисов неволно превърна Радев в "балансьор"

© Георги Кожухаров Премиерът е на път да влезе в ролята на лъжливото овчарче. Още по тематиката
Мнения Daily: Аз ги пипвам, вий им плащайте

И още: Ще издържи ли Меркел на темпото на Макрон; Медийното безмълвие като предварителна защита против митинги
22 апр 2018
Мнения Daily - Властта прави наказателна принуда като при Сталин

И още: Президентът би спечелил, в случай че не приказва като Делфийския оракул; Нашествието на хазарта води до деградация и разпад
19 апр 2018 Политинженерство

Борисов несъзнателно трансформира Радев в " балансьор "

От коментар на политолога Даниел Смилов за " Портал Култура "

Наистина парадоксално е по какъв начин един новобранец в политиката като Радев, който не наподобява изключително умел в нея, съумя освен да стане президент, само че и да стартира да трансформира дневния ред на страната. На последния съвещателен съвет при президента тази смяна стартира да добива и по-конкретни контури: някои от участниците – Цветан Цветанов, да вземем за пример – са останали с усещането, че става дума даже за последователно извеждане на страната от Европейски Съюз и НАТО.

Как се стигна дотук? Ето и главните Борисови политики, които доведоха до възхода на Радев:

1) Балансиране: Борисов се показва за " балансьор ", което значи, че той би трябвало да е постоянно в центъра. Проблемът на Борисов е, че в сегашния парламент ГЕРБ не е в центъра, а е в проевропейския завършек на политическия набор. Всички останали са или русофилски обединения, или амбивалентни по отношение на Европейски Съюз и НАТО. Заради това действителният " балансьор " в действителност е Радев, а Борисов е единствено фиктивен балансьор.

2) Дискредитиране на проевропейската десница: Политиката на " балансиране " имаше смисъл, когато вдясно от ГЕРБ беше Реформаторският блок с еднопосочната си евроатлантическа позиция. Но с цел да си спести рецензиите за корупция, той освен влага в разбиването на обичайното дясно с кооптирането на Кунева, Москов и Лукарски, само че стартира – посредством присъдружните си медии – интензивно да дискредитира и неговите хрумвания и представители. Така на терена остана единствено една голяма кохорта от някогашни фрагменти на Българска комунистическа партия и службите, които заляха ефира с комунистическите си мемоари, фантазми и очаквания за реванш. Общественият дискурс е към този момент форматиран да показва в отрицателна светлина еднопосочните проевропейски позиции.

3) Дискредитирането на десницата вървеше ръка за ръка с венцехвалене на патриотично-консервативните обединения. ГЕРБ се надяваше да " опитоми " тази сила и да я употребява за мирни цели. В един от безсмъртните си филми Чарли Чаплин трябваше да духне през една тръба хапче в устата на болен кон. Конят обаче духна пръв. Така се получи и с ГЕРБ, които глътнаха значителен консервативно-патриотичен хап. И до момента в който Борисов си мислеше, че " балансира " сред Меркел и Орбан, Радев се настани сред него и Българска социалистическа партия.

4) ГЕРБ съзнателно раздухваха параноични страхове – с бежанците, рецесията в Сирия, опцията за нуклеарна война – с една елементарна калкулация: има ли рецесия, хората желаят устойчиво държавно управление. Обаче тези страхове тласнаха страната мощно в патриотично-консервативна посока и способстваха за позиционирането на Радев в средата сред ГЕРБ, крайните националисти и откровените параноици.

5) Антикорупционната политика: Целта на Борисов постоянно е била антикорупционните органи (съд, прокуратура, агенции) да не засягат високите етажи на ръководството, а да работят в синхрон с тях. Поради тази политика упрекнати и подсъдими по предписание се оказват опозиционери, неуместни на властта или просто хора без политически чадър. За да се реализира този резултат, Борисов подписа " договорка " през 2015 година (с конституционните поправки). Той подсигурява безспорната безконтролност на прокуратурата, а тя пък се ангажира да съблюдава алените линии по отношение на топ-управляващите и присъдружните им олигарси (които ту имат, ту нямат медии). Тази договорка работи и до момента, само че сега, в който ГЕРБ стартира да наподобява слаб, тя може да бъде развалена във връзка с Борисов и близкото му обграждане.

Част от умелостта на един политик е да трансформира частната си покруса във всеобща. Дотук Борисов постоянно е успявал да го направи и да убеди хората, че рухването му от власт ще е завършек на евроатлантическия път на страната. Но когато обичайна десница подлагаше на критика Борисов, че се заиграва прекалено много с Русия (покрай " Белене ", " Южен поток " и т.н.), той убеждаваше всички, че хитрото яре от две майки суче. В днешната обстановка Радев влезе в ролята на ярето, което дава обещание да суче дори още повече от Русия, без да излезе от Европейски Съюз. А Борисов е на път да влезе в ролята на лъжливото овчарче, което вика помощ поради вълк, който единствено е вкарало в кошарата.

------- Страната ни може да срути в новия геополитически разлом сред Изтока и Запада.

Хибридна война

Трудно е да се скрие уродливото лице на съветския империализъм

От коментар на политолога Огнян Минчев в неговия фейсбук-профил

Фотограф: Николай Дойчинов
Днес националната самостоятелност и принадлежността на България към Европа е в доста по-голяма степен застрашена, в сравнение с в средата на 90-те години, когато ръководещата отпред с Жан Виденов Българска социалистическа партия потопи страната в ням провинциализъм и изолираност от процесите на присъединение на някогашния източен блок към европейската и атлантическата общественост.

Днес ние рисково и с все по-голяма скорост се плъзгаме - срутваме се в противоположната посока. В посоката на възродена взаимозависимост от Москва, в посоката на отчуждаване от нашите европейски сътрудници и общността на демократичните и самостоятелни страни на евроатлантическия свят. Вече години наред в българското общество върлува мощна дезинформационна акция, платена от великодържавния империализъм, която ескалира до пълномащабна хибридна война, ориентирана против българските национални ползи.

Моделът е прочут - дефиниран е от Гьобелс: една неистина изречена 100 пъти се трансформира в истина. За по-сигурно, рупорите на великодържавната експанзия повтарят лъжите не по 100, а хиляди, десетки хиляди пъти. В съзнанието на милиони българи стремително се постанова лъжата, че участието на България в Европейски Съюз е причина за нищетата, в която живеят хората - изключително в обезлюдените селски и периферни райони на страната. Разрухата, която се сътвори в България в резултат на " великата " престъпна гражданска война на висшата милиционерска и партийна номенклатура, натрапчиво и надменно се приписва на... Европа.

Организираните медийни лъжци не дават отговор на смисления въпрос - за какво Чехия и Полша, Словакия и Словения не бяха " разгромени " от участието си в Европейски Съюз? Напротив, забогатяха бързо и настигнаха междинните равнища на европейска имотност за едно десетилетие европейско участие. Рупорите на великодържавната агитация изписват днешния режим в Кремъл като водач на една международна " консервативна гражданска война ", призвана да ни избави от " гейропа ", от моралния крах и залез на западния свят. Трудно е да се скрие уродливото лице на неувяхващия великодържавен империализъм, който сменя цвета на идеологическите овчи кожи, с които се маскира, само че не изоставя в никакъв случай острите си зъби и вълчия си манталитет.

Контролът на Москва върху българската страна и общество в продължение на десетилетия се осъществявше по две съществени стратегически линии. Първо - посредством енергиен монопол върху доставките на петрол и газ, на нуклеарно гориво и посредством нахален напън за придобиване на енергийната инфраструктура и разрастване на нови енергийни съветски планове за затваряне на кръга на българското послушание на съветския енергиен монопол ( " Големият шлем " на Първанов " ). Второ, посредством разгърната система на корупционни въздействия върху бизнес кръговете на българската олигархия и върху обществените институции - техните политически и административни етажи.

По своето обществено и културно наличие българският пост-комунизъм замязя от ден на ден на съветския олигархичен модел, в сравнение с моделите за рационализация по европейски пример. Така България, водена от страхливи тарикати и от вербувани от великодържавието " националисти " е действително и съществено застрашена да се срути в новия геополитически разлом сред Изтока и Запада. В този разлом никой няма да ангажира за " медиатори " нашите локални страхливци и прислужници на непозната имперска власт.

---------- Енергиен свръхкапацитет на Турция може да срине локалния пазар.
Чиста сила

Новата енергетика може да съживи районите

От коментар на някогашния министър на екологията Юлиян Попов в неговия фейсбук-профил

Фотограф: Мария Съботинова
Приключи двуседмичният ми интернационален политически енергиен маратон в България и Румъния към неофициалните срещи на министрите на околната среда и на енергетиката, съпроводени с няколко конференции и доста двустранни диалози. Ето няколко изводи:

- България може да стане водещ районен и европейски енергиен състезател, в случай че бързо заложи на модерната енергетика.
- Забавянето на България в прехода към съвременна енергетика ще докара освен до тежки проблеми за българския енергиен бранш и българския поданик, само че също и до закъснение на енергийния преход на Европейски Съюз и на напредъка на конкурентоспособността на Европейски Съюз.
- Най-общо съвременна енергетика значи завършек на базовата генерация, завършек на въглищата, цялостно отваряне на националния, районния и европейския енергийни пазари, интеграция на енергийните пазари, ускорена промяна на горивата, ускорена цифровизация на енергийния бранш, доста висока енергийна успеваемост, преобразяване на ръководството на енергийното ползване в пазарен артикул.
- България разполага с дълъг лист от огромни безобразия и дребни загради за развиването на енергийния си бранш. Вгледайте се в Южен поток и комплицираното му завещание, Бобов дол, свръхзаетостта в държавната част на бранша.
- България също по този начин предлага дълъг лист от високи достижения и преимущества: самостоятелен регулатор, добре работеща електроенергийна борса, рано реализирани ВЕИ цели за 2020, доста сполучлива световна слънчева енергетика, високи вложения в енергийна успеваемост, мощно понижена взаимозависимост от енергиен импорт, доста сполучлив ИТ бранш, извънредно висок на ниска цена (cost competitive) ВЕИ капацитет.
- България би трябвало да отвори енергийния си пазар към съседите - да изградим бързо и дружно с комшиите районни платформи за търговия на ток и газ.
- Един от сериозните опасности е вероятността Турция скоро да се озове с голям свръхкапацитет на сила, който ще окаже мощен напън върху европейския пазар, ще докара до колапс на цени, безполезни активи и серия от банкрути.
- Марица-Изток е скъп районен енергиен център. Това ще рече ясна тактика за закриване на въглищното електропроизводство и за бързо създаване на паралелни и заместващи съвременни енергийни мощности - слънчева сила, вятър, акумулатори, водород, биогорива, проучвателен центрове и други.
- Не бива да позволяваме деформиране на пазара с нови неоправдани преферциални цени за разполагаемост, леден запас, дотации за въглища и газ и ред други технологии от 20 век, които ще изсмучат средства от консуматори и данъкоплатци и ще зарият енергийния ни бранш в тинята и пясъка.
- Белене. Забравете. Причината е в цената, непредвидимостта, неадекватността на технологията и рискът от свръхкапацитет.
- ВЕИ може да изиграе значима роля за възкръсване на западнали райони, измиращи села и дребни ферми. В противоположен случай всичко живо ще се озове в София, Пловдив, Варна и Бургас или в чужбина.
- Енергийната неефективност е голям на ниска цена енергиен капацитет.
- ВЕИ секторът освен основава работни места, той основава работни места за млади и способни хора, които към този момент са си стегнали багажа.
- Новата енергетика дава на България неповторим енергиен, промишлен и политически късмет. Той няма да трае по-дълго от 2-3 години.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР