© Георги Кожухаров Пандемията произведе първа добра новина: премиерът най-сетне

...
© Георги Кожухаров Пандемията произведе първа добра новина: премиерът най-сетне
Коментари Харесай

Вечерни новини: Борисов уволни директора на ББР Стоян Мавродиев, безработните растат бързо

© Георги Кожухаров Пандемията създаде първа добра вест: министър председателят най-накрая видя по какъв начин държавната ББР раздава огромни и едва обезпечени заеми на съмнителни получатели и уволни шефа на банката Стоян Мавродиев.

Но всеки позитив има и контрапункт - земеделският министър Десислава Танева роди следващ непазарен артикул: задължи веригите да продават артикули на дребни районни аграрни производители, и постави неизпълними условия за пространства в обектите. В сряда дебатът по концепцията й продължи, само че към този момент без заключителен резултат. Друг парадокс от полето на Танева е, че Агенцията по храните ще ревизира за нитрати вносните плодове и зеленчуци. Първо, това й е работата, и второ - въпреки всичко дано на се тестват и локалните.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики На здравния фронт стана ясно, че България мъчно обезпечава PCR проби, и очевидно това е част от повода дребен % от популацията да се изследва.

НАЙ-ВАЖНОТО ОТ ДЕНЯ

Борисов: Възмутен съм какво направи ББР. Разпоредил съм промяна на борда

Премиерът Бойко Борисов изиска оставка на цялото управление на Българска банка за развиване (ББР), която безусловно след дни би трябвало да стартира да разпределя 700 млн. лева от страната към бизнеса и хората, потърпевши от рестриктивните мерки към пандемията. Поводът е провиснал от държавната банка 75 млн. лева заем на сдружение, обвързвано с колекторската компания " С.Г. груп " , за което " Капитал " заяви в понеделник. Като завещание в ББР Мавродиев оставя кредитен портфейл, включващ големи експозиции към строителна компания, обвързвана с близкия до Движение за права и свободи Румен Гайтански-Вълка, и няколко към сдружения от орбитата на депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски - " Булгартабак ", " Техномаркет ", " Слънчев ден ".

Безработните порастват бързо - към този момент са над 60 хиляди

В бюрата по труда са се записали над 61 хиляди души, търсещи работа от началото на пандемията. От тях над 32 хиляди аплайват за обезщетение за безработица , останалите са завърнали се от чужбина, искащи обществени помощи и други Основната част от новите безработни са от сферата на туризма и търговията , следвани от произвеждане на облекла и мебели, просвета, спорт и развлекателна промишленост, разгласи общественият министър Деница Сачева. Работа са намерили над 9800 души, главно в хранителния бранш, онлайн търговията и защитата.

Предпоследно: Държавата поема единствено 60% от осигуровките в схемата 60/40

Държавата ще поеме 60% от заплатите на чиновници в засегнатите от рецесията предприятия и 60% от осигуровките от частта на работодателя, обясни признатата смяна в закона министър Деница Сачева. Приетата смяна в закона е неразбираема и по-скоро споделя цялата осигуровка, само че дебатите в правна комисия демонстрират желанието да е съразмерно. По мярката 60/40 са подадени заявки от 843 компании за над 12 хиляди чиновници като най-голямата част от тях са в областта на хотелиерство и ресторантьорството, само че има и от компании за произвеждане на мебели и преправка

Пакетът " Мобилност " се движи напред

Въпреки тоталната неспособност да се съблюдават разпоредбите по него в обстановка като актуалната по пътищата на Европа, пакетът " Мобилност " се придвижи една стъпка напред. Съветът на Европейски Съюз е приел на първо четене във вторник измененията в разпоредбите за товарните транспорти, които са в ущърб на страните от Източна Европа . Те плануват камионите да се връщат в страната, в която е записана фирмата-превозвач, на всеки 8 седмици, а самият водач - на 3 или 4 седмици, според от работния си график, а седмичната отмора на водача да е най-малко 45 часа и да се прекарва отвън кабината на камиона. Текстовете следва да бъдат признати от Европейския парламент на второ четене , преди да бъдат оповестени в Официален вестник на Европейски Съюз.

ОЩЕ ОТ КОРОНАВИРУСА В БЪЛГАРИЯ

Доказаните случаи на инфектирани с ковид в България към този момент са 593 , по данни към 17 ч. в сряда. За последните 24 часа броят им нараства с 16, или 2.77%. Общо 32 от инфектираните са медицински лица. В лечебни заведения са настанени 233 от заболелите, 27 от тях са в интензивни отделения. Жертвите на COVID-19 в страната са 24, а оздравелите - 42.

Националният действен щаб ще стартира всеобщо тестване на жителите на Банско с бързи проби, с цел да се очертае ясна картина какъв брой хора в града са построили имунитет против ковид, заяви министър председателят Бойко Борисов. По думите му, България не може да си разреши всеобщо тестване на цялото население. По-късно денем кметът на Банско Иван Кадев разгласи, че тестването ще стартира в четвъртък, като предпочитано ще се изследват фамилните лекари, медици от Спешна помощ, чиновници на полицията, пожарната и жители, които желаят, като броят ще е към 1000 изследвани.

Борисов е упълномощил на щаба и кметовете да измислят ред за прилагане на огромните планини към градовете и парковете , без това да докара до " изпускане на обстановката " с разпространяването на болестта. В понеделник депутатите гласоподаваха понижаване на санкцията за нарушение на възбрана за посещаването им от първичните 5000 лв. до сред 300 и 1000 лева, а при наново нарушаване - от 1000 до 2000 лева

Националната организация за приходите (НАП) пуска две нови електронни услуги - организацията ще обменя електронно информация с банки, застрахователи, общини и други ведомства при осъществяване на проверки и инспекции на техни клиенти. Това ще става посредством две нови услуги на организацията, които ще са налични с електронен автограф. Идеята е да се спестят време и разноски на проверяваните, както и визитите до офисите на разнообразни институции.

Правителството утвърди промени, с които от Оперативна стратегия " Региони в напредък " 2014-2020 (ОПРР) ще бъдат пренасочени 40 млн. лева за битка с COVID-19 . Средствата ще бъдат употребявани за пазаруване на съоръжение като инхалатори и респираторни апарати, както и за доставка на медикаменти, консумативи, проби, защитно облекло, персонални защитни средства, маски и други И Пожарна охрана СВЕТА

[Reuters]
Днес завърши двумесечната карантина в китайския град Ухан , където стартира пандемията от ковид и десетки хиляди напущат града с трен и аероплан. Още през март в Ухан стартира отменянето на някои от ограниченията. В края на предишния месец бяха отворени магазините и бяха пуснати в придвижване рейсовете и метрото.

Франция счупи черните върхове в Европа , като регистрира за отминалото денонощие над 1400 смъртни случая. Такъв брой умряли в границите на 24 часа до момента не бе регистриран в Европа. И в най-лошите дни жертвите на COVID-19 в Италия и Испания не прекосяваха 950 души. Регистрираните заболели се усилиха с 11 хиляди и към този момент са над 109 хиляди общо.

Съединени американски щати пък стана международен рекордьор за жертви на ковид за ден , като регистрира съвсем 2000 жертви. С това записаните умряли приближават 13 хиляди и скоро страната ще задмине Испания по брой на жертвите. Италия още е водач над 17 хиляди Заразените в Съединени американски щати съставляват една четвърт от публично оповестените случаи в света - съвсем 400 хиляди души. Тръмп изясни наклонността в многото проби, които към този момент се вършат в Съединени американски щати.

След няколко дни на спадове, Испания регистрира втори ден на леко увеличение на умрелите и новите инфектирани. Подобна е наклонността и в Германия , където за втори следващ ден има лек растеж на новите инфектирани след 4-5 следващи дни на спад в кривата. Италия въпреки всичко продължава да слиза по ската на кривата, като за следващ път регистрира най-нисък брой новозаразени от седмици насам - малко на 3000 души. Броят на жертвите в последното денонощия остава висок и надвишава 600.

Напредъкът в Европа в битката с ковид към момента е " извънредно нежен " , съобщи на този декор доктор Ханс Хенри Клюге, районният шеф на Световната здравна организация. " Би било прекомерно рисково да си мислим, че наближава краят. Всяка смяна в нашата тактика за реагиране - посредством облекчение на възбраната за излизане или за съблюдаване на обществена отдалеченост - би трябвало да е предшествана от доста деликатно обсъждане ", сподели той. Седем от 10-те най-засегнати страни в света са в Европа.

Броят инфектирани в Русия се усили с над 1000 за втори следващ ден , като общо записаните стават над 8600, заяви спешният щаб. Днес Борис Титов, бизнес омбудсман към президента на Русия, изрече опасения, че стопанската система на Русия може да се върне на нивото си от 90-те, в случай че спешната обстановка продължи три месеца.

След като прекара втора нощ в интензивното поделение на централната болница на Лондон " Сейнт Томас ", министър председателят на Обединеното кралство Борис Джонсън " остава клинично постоянен и реагира на лекуването ". Говорител на държавното управление декларира пред кореспонденти, че Джонсън е " в положително въодушевление ".

СНИМКА НА ДЕНЯ

В Италия още веднъж рухна мост, има потърпевш


[facebook.com/Ingegneriaedintorni]

Мост над река Магра в Северна Италия напълно рухна тази заран, до момента в който два микробуса са прекосявали по него. Единият от водачите е ранен и откаран в болница. Дългият 260 м мост се намира почти по средата сред Генуа и Флоренция в северния завършек на Тоскана. През август 2018 година В Италия падна секция от мост " Моранди " на основна автомагистрала и починаха десетки. Сега жертвите са малко, защото придвижването е едва поради рестриктивните мерки поради ковид.

ПАЗАРИТЕ, ИКОНОМИКАТА И БИЗНЕСЪТ

Големите стопански системи регистрират най-значителния в историята месечен спад на бизнес интензивността на фона на рецесията с ковид, оповестиха от Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР). Водещите индикатори на Организацията за икономическо сътрудничество и раз, чиято цел е да алармират за спешни точки в икономическата интензивност, подсказват, че всички огромни стопански системи са изпаднали в " внезапно закъснение ", като единствено при Индия може да се дефинира като просто " закъснение ". Миналия месец Организацията за икономическо сътрудничество и раз предвижда, че всеки месец, който огромните стопански системи са в обсада, ще им коства 2 процентни пункта от годишния напредък.

Японската стопанска система е на път да се свие с рекордните 25% през второто тримесечие спрямо предходното макар оповестения от държавното управление пакет от ограничения за превъзмогване на последствията от ковид. Това предвижда американската капиталова банка Goldman Sachs, съгласно която износът ще се свие с 60% в интервала април-юни. Спадът на стопанската система би бил максимален откогато се води статистика за Брутният вътрешен продукт от 1955 година През третото тримесечие икономическата интензивност ще се възвърне, а следващата година се планува Брутният вътрешен продукт да нарасне с 3.1%.

КАКВО СЛЕДИМ

Германия още веднъж отхвърли да обмисли издаването на единни европейски облигации в отговор на икономическата рецесия поради ковид. Финансовите министри на еврозоната във вторник още веднъж не съумяха да се договорят за взаимни ограничения, като на следващия ден ще заседават още веднъж. Възстановяването на европейската стопанска система след сегашната рецесия, провокирана от пандемията, е допустимо със напълно типичен към този момент съществуващи принадлежности като да вземем за пример бюджета на Европейски Съюз, съобщи немският министър на финансите Олаф Шолц, откакто Италия упорства за взаимни заеми, придобили известност като коронаоблигации.

Производителите на нефт, обединени в групата ОПЕК+, се чака да проведат онлайн среща в четвъртък, на която да дискутират свиването на производството. Саудитска Арабия и Русия се връщат още веднъж към договаряния, откакто през март си оповестиха ценова война.

И ОЩЕ НЕЩО ЗА ЧЕТЕНЕ И ГЛЕДАНЕ

Телекомуникационните оператори във Англия желаеха помощ, с цел да спре изгарянето на кулите с кафези за мрежите от пето потомство (5G), споделя софтуерното издание The Verge. Причините за вандалството са конспирации, че коронавирусът се популяризира от 5G мрежите.

Изминаха 100 дни от появяването на новия ковид. Как те трансформираха света и кои са значимите моменти за тези 100 дни, вижте красивия образен роман на Guardian.

Водещи учени от Съединени американски щати споделят пред CNN прелюбопитна доктрина, съгласно която е допустимо вирусът да не е се е появил внезапно от прилепи преди няколко месеца, а да е съществувал в хората доста месеци, даже години, преди да прерасне в смъртоносна пандемия.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР