© Георги Кожухаров Още по темата Вечерни новини: По-важното от

...
© Георги Кожухаров Още по темата Вечерни новини: По-важното от
Коментари Харесай

Вечерни новини: НФСБ остава в управлението, но с условия, инфлацията в Турция гони рекордни 18%

© Георги Кожухаров Още по тематиката
Вечерни вести: По-важното от уикенда и какво се чака през новата седмица

Ще има ли разтърсвания в кабинета след оставките на трима министри, Ветко Арабаджиев и брачната половинка му търсени с европейска заповед за арест, чака се " горещо " първо съвещание на Народното събрание във вторник
2 сеп 2018
Вечерни вести: Златни пясъци под опасност от преливане на шахтите, Аржентина изиска спешна помощ от МВФ

И още: Продължават демонстрациите против мигрантите в Кемниц; Българска академия на науките уволни шефа на Института по метеорология
30 авг 2018 На фона на министерските рокади и политическата миникриза, която продължава да се развива и в понеделник, а евентуално и през идващите няколко дни, дъждовното време се завърна и температурите ще се намалят с няколко градуса до края на седмицата.

Жегата за семейство Арабаджиеви обаче продължава, откакто в петък службите и прокуратурата направиха изненадваща акция по съмнение в пране на пари и укриване на налози. За задържането на Ветко и Мирела Арабаджиеви има европейска заповед, а синът им Вълчо към този момент бе арестуван и пуснат под гаранция от 20 хиляди лева

Горещо продължава да бъде и в политиката. Разместванията в държавното управление и през днешния ден създадават напрежение измежду по-малките съдружни сътрудници на ГЕРБ, само че стабилността на кабинета не наподобява застрашена от нищо.

На интернационалната сцена неприятни са новините за Турция, която очита най-високата инфлация от 15 година насам, както и за Аржентина, където валутната рецесия се задълбочава, макар че централната банка в края на предходната седмица усили фрапантно лихвата до 60%. И вложителите са обезпокоени дали страната ще може да заплати задълженията си през идващите години.

НАЙ-ВАЖНОТО

Партията на Валери Симеонов остава в ръководството, само че при избрани условия


Вицепремиерът Симеонов и партията му НФСБ остават в ръководството, само че при избрани условия към ГЕРБ. Най-важното от тях е " решителна смяна в метода на ръководство и на съдружно взаимоотношение от страна на премиера и ГЕРБ ". Условия има и към сътрудниците от " Обединени патриоти " и то е парламентарната група, която в този момент се упрпавлява от Волен Сидеров, да има съпредседатели от трите партии. Това стана ясно от декларация на управлението на партията в понеделник, преди срещата на съдружните сътрудници по-късно вечерта, на която те ще разискват разликите си. Симеонов е неудовлетворен от метода на ръководство и взимане на решения в обединението и през уикенда партията му за следващ път заплаши с отдръпване. Сега мотивът е еднолично поисканите от премиера оставки на трима министри, без координиране сред сътрудниците, без значение че става дума за министри на ГЕРБ.

Заплахи за отдръпване от обединението не се случват за първи път от страна на Симеонов, само че до момента постоянно са завършвали с " хепи енд " и наподобяват повече на протест в чаша вода и опит за реализиране на политическа полза - в тази ситуация да вземем за пример от НФСБ слагат като изискване към ГЕРБ и да бъдат признати и импортираните от техни депутати законопроекти, измежду които са тези за шума, за устройство на територията, за локалните налози и такси и за хазарта.

Ветко Арабаджиев и брачната половинка му се укриват, а доказателствата против тях порастват

Ветко Арабаджиев и брачната половинка му се укриват в чужбина от началото на прокурорските дейности против тях, разгласи зам. основният прокурор Иван Гешев в понеделник. Разследването - за проведена група за укриване на налози и пране на пари - против едно от най-богатите фамилии в България в началото е било единствено за интервала от началото на тази година, само че са открити доказателства, които ще наложат разширение на следствието най-малко за 10 години обратно. Синът им Вълчо, който получи обвиняване за пране на пари, единствено преди 20 дни е изтеглил със сакове 10 милиона лв. в кеш и ги е внесъл в персоналната си касета в банка. Съдът обаче одобри, че няма данни дали е знаел какъв е произходът на парите и в неделя го пусна под гаранция от 20 000 лева

Разследването против Арабаджиеви стана обществено в петък, когато прокуратурата нахлу в два от емблематичните хотели на фамилията - " Маринела " в София и " Марица " в Пловдив. До момента с съответни обстоятелства по тематиката приказва само прокуратурата. Позицията на считаните за притежатели на хотелската верига семейство Арабаджиеви беше обща, а нито един представител на фирмите не е коментирал протичащото се всъщност.

Инфлацията в Турция е на най-високо равнище от 15 години

Инфлацията в Турция доближи 18% през август, задълбочавайки опасенията на вложителите за увеличение на несъответствията в турската стопанска система, оповестява Financial Times. Потребителските цени в Турция, по данни на Турския статистически институт, са са се повишили рекордните за последните 15 години 17.9%. Промяната в ценовото ниво на месечна база по отношение на юли е 2.3%. Основни мотори на растежа са транспортните разноски за индустриалния бранш, растеж в цената на потребителските уреди, а също и повишаване на питателните артикули и напитките. Инфлацията през август надмина комбинираната анализаторска прогноза от 17.6%, показана от анкета на Bloomberg.

Турската централна банка отбелязва, че " последните развития във връзка с инфлационната прогноза демонстрират забележителен риск за стабилността на цените " и ще би трябвало да се подхващат ограничения. Инвеститорите ще чакат срещата на централната банка на 13 септември, когато паричната политика може да бъде преразгледана. Основният лихвен % беше изненадващо непокътнат на предходното съвещание през юни на равнище от 17.75%.

СНИМКА НА ДЕНЯ
Националният музей на Бразилия изгоря, унищожени са два века история


[Reuters]

Огромен пожар опустоши фамозния Национален музей на Рио де Жанейро.
Той е основан преди 200 г и съхранява 20 млн скъпи експонати от Бразилия и други страни. Сред тях има египетска сбирка, сбирка с гръко-романски артефакти, палеонтологична сбирка, включително скелет на динозавър и най-стария човешки фосил, открит в Бразилия, наименуван Лузия. Музеят е бил в предишното кралска резиденция. Той е бил учреден от португалския крал Жуау Шести и е отворил порти през 1818 година
Кадри демонстрираха големи пламъци да гълтам постройката с повърхност 13 000 кв. м. Някои от залите са изцяло разрушени.
Няма информация за потърпевши. Причината за пожара не е известна. Огънят е горящ след затварянето на музея. Зам-директорът му обаче упрекна управляващите, че не са оказали незабавна помощ за модернизиране на постройката, а музеят е бил обиден от бюджетни съкращения.

СЪБИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИМ

Парламентарният сезон стартира с акцент върху обществените закони и закона за пътищата


Депутатите ще се съберат на изключително съвещание във вторник след обичайна си августовска почивка, а на идващият ден ще е и първото постоянно съвещание за сезона. Предварително избраният дневен ред за вторник е зареден с спорове - намаляване на възбраната за пушене, отчет за Българска академия на науките на фона на митингите на метеоролозите и други Остава въпросът дали дневният ред няма да се промени незабавно поради министерските оставки - това ще стане ясно след съвещанието на съдружния съвет на ръководещите късно в понеделник.

Иначе специфичните закони, поради които от няколко месеца стачкуват майки на деца с увреждания, ще бъдат едни от първите, дружно със закона за пътищата, които ще гледа Народното събрание този сезон. Управляващите желаят бързо да създадат наложително слагането на колани за всички рейсове след злополуката до Своге.

Отпадат рестриктивните мерки за продажба на китайски слънчеви панели в Европейски Съюз

Ограниченията за продажба на китайски слънчеви панели в Европейския съюз отпадат през днешния ден в среднощ макар безпокойствата на европейските производители, които се притесняват от евтиния импорт.
Мярката е в действие от пет години и има за цел да отбрани европейското произвеждане на слънчеви панели. Фирмите за инсталиране на такива панели я определяха като контрапродуктивна, защото лишаваше пазара от по-евтини артикули.

ЕДНО КЪМ ЕДНО
Едно изречение вест, едно изречение коментар

Днес стартира ремонтът на сектора от пътя Своге – София , където починаха 17 души. Досега предприемането на ремонтни действия беше невероятно заради осъществяваните процесуално-следствени работи.

Към АЕЦ " Белене " има интерес и от корейски вложител , с изключение на публично заявявания до момента от съветски и китайски компании, заяви пред БНР изпълнителният шеф на НЕК Петър Илиев. Министерството на енергетиката има период от Народното събрание до края на октомври да показа процедура за избор на стратегически вложител за площадката, за която България към този момент е платила оборудването.

Полицията в Бавария в профил от работа двама служители на реда и стартира следствие против тях по съмнение, че са изпълнявали неразрешения от немската конституция хитлеристки привет. Случаят ще изостри в допълнение дебата за расизма и за надигането на крайната десница на фона и на безредиците в Кемниц, които в в изявление за в. Билд в понеделник немският външен министър Хайко Маас дефинира като шокиращи, а нацистките поздрави по улиците- като срам.

[Reuters]
Съд в Мианма осъди на 7 години затвор за двама публицисти на организация " Ройтерс " по обвинявания за нарушение на закона за държавната загадка. Двамата публицисти отразяваха предходната година бруталната интервенция на армията за етническо пречистване против рохингите и съгласно обвиняването публицистите са получили и популяризирали поверителни документи. Двамата обаче описаха в съда, че акцията е била нагласена, като двама полицейски представители са им връчили поверителните документи в ресторант в Янгон на 12 декември предходната година, а минута по-късно други служители на реда са ги арестували.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР