© Георги Кожухаров Още по темата Най-големият пенсионен фонд в

...
© Георги Кожухаров Още по темата Най-големият пенсионен фонд в
Коментари Харесай

SOFIX ще приключи годината с 5% ръст, прогнозира "Елана Трейдинг"

© Георги Кожухаров Още по тематиката
Най-големият пенсионен фонд в света реализира най-голяма рентабилност за последните три години

Японският капиталов пенсионен фонд в Япония е постигнал възвращаемост от 6.9%
9 юли 2018
Търговската война стартира да въздейства отрицателно на промишлеността в Съединени американски щати

Производителите се притесняват, че наложените мита ще усилят разноските им и ще понижат конкурентоспособността им
7 юли 2018
Търговската война сред Съединени американски щати и Китай стартира

Съединени американски щати постановиха мита за 34 милиарда $, Китай отговори неотложно
6 юли 2018 Основният показател на Българската фондова борса ще се увеличи с 5% през тази годината, в случай че комерсиалната война, която Съединени американски щати разгласи на всички огромни стопански системи, има стеснен резултат и западните тържища въпреки всичко се възстановят в края на годината. Това се споделя в прогнозата на капиталовия медиатор " Елана Трейдинг " за втората половина на 2018 година

До момента индикаторът SOFIX, който следи най-ликвидните акции на българския финансов пазар, е с понижenие от 7% от началото на 2018 година В началото на годината показателят бе на 677, до момента в който във вторник затвори при 629 пункта. В средата на 2018 година обаче имаше събитие, което сложи началото на корена смяна на борсата. Публичното предложение на Градус АД освен сподели, че на БФБ може да се набере забележителен капитал, само че и акцията е една нова опция за дълготрайна инвестиция с сдържан риск. Това предложение ще даде път към борсата и на други огромни български сдружения, плануват от " Елана ".

Като цяло упованията на медиатора са и през втората половина на годината икономическата среда у нас да продължи да се усъвършенства и Брутният вътрешен продукт да нарасне с 4%, като забавянето в световен мащаб няма да се усети в България до края на 2018 година Строителството ще ускорява смисъла си за растежа на стопанската система дружно с експанзията на банковото финансиране. Инфлацията ще се забави, а заплащането за труд ще пораства с високите темпове от миналата година.

Глобална стопанска система

Два са рисковите фактори пред световната стопанска система – ускоряването на повишението на лихвите в Съединени американски щати и комерсиалната война, която американското държавно управление поде. Въпреки тях анализаторите на " Елана " смятат, че съществува към момента капацитет за напредък при забавени темпове. Митата няма да доведат до криза в Китай, само че ще забавят международния напредък и това ще се усети в Съединени американски щати, а Фед ще бъде заставен да забави повишението на лихвите.

Петрол

Щатският нефт мина над 70 $ в средата на годината, а сортът Брент доближи даже и 80 $ за известно време. Причината бе в ограничавания рандеман на страните от ОПЕК и Русия. Намерението на производителите да усилят добива обаче значи, че цента ще гравитира към 70 $ през лятото. Очакванията на анализаторите от " Елана " са относително слаба реакция върху петрола от отрицателните резултати от комерсиалната война на Тръмп. ОПЕК няма да остави цената да пораства над 80 $ за барел.

Акции

През февруари станахме очевидци на първата забележителна промяна на Уолстрийт за последните две години. Частично почналото възобновяване беше спряно от войната на мита с Европейски Съюз и Китай, само че към този момент сериозен спад няма. Това значи, че вложителите са оптимисти за стопанска система и пазарите и недооценяват рисковете. Тази заплаха от отрицателни изненади носи капацитета за по-силен спад на показателите, в случай че и когато се материализират резултатите върху стопанската система. Прогнозите на " Елана " сочат, че криза няма да има, само че ниските цени сега са подобаващи за покупка на акции. Очаква се интервал на спад през септември-октомври, който да бъде последван от растеж до края на годината. Още повече, че обичайно показателите се показват добре когато има междинни избори в Съединени американски щати.

Валутен пазар

През първите шест месеца еврото поевтиня с три цента и се образува нов диапазон на търговия сред 1.15 и 1.25 $ за евро. Очакванията са с по-бавното нормализиране на лихвите цената на $ да се намали до края на 2018 година

Злато

Цената на златото падна със същия %, с който се увеличи доларът – 8%. Двата актива се движеха редом, което значи, че цената на златото ще се върне на равнище 1350 $ за тройунция когато доларът поевтинее. Но вложителите към момента имат вяра в икономическия напредък, което се вижда от неналичието на изключителни придвижвания на цветните метали. Рискът пред тях е в цената на $, когато се усети забавянето в световен мащаб, се показва в разбора.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР