© Георги Кожухаров Още по темата Горивата - само за

...
© Георги Кожухаров Още по темата Горивата - само за
Коментари Харесай

Законът за горивата може да затвори 95% от компаниите за бутилиран пропан-бутан

© Георги Кожухаров Още по тематиката
Горивата - единствено за огромни

Нов закон за горивата, импортиран от депутати от всички парламентарни сили, цели да изсветли бранша. Положителните резултати са доста противоречиви, само че той сигурно ще ограничи навлизането на нови играчи на пазара и ще затрудни дребните компании
16 мар 2018
Нов закон за горивата усилва бюрокрацията и гони дребните компании

Депутати от всички партии внесоха план, който наподобява на поисканото преди години от огромните играчи в бранша
9 мар 2018
Картел по мейл

Веригите бензиностанции са обсъждали постоянно цените и продажбите си с съперниците
14 окт 2016 Над 100 000 семейства и над 80% от ресторантьорския бизнес ще бъдат наранени от новия проектозакон, рагламентиращ бизнеса с горива, който се гледа сега в Народното събрание. Това разгласи ръководителят на Асоциацията на производителите, разпространителите и потребителите на бутилиран пропан-бутан Георги Палпурин.

Според него 95% от фирмите на пазара с бутилиран пропан-бутан в България ще би трябвало да преустановят активността си, в случай че бъдат признати готвените промени в нормативната база. В момента по данни на асоциацията в България има 67 обекта, благосъстоятелност на 54 компании, от които може да се цялостни и доставя бутилиран газ.

Палпурин добави още, че когато газта за битовите потребности нарастне, ще нарастнат всички други артикули и услуги.

10 хиляди бутилки

Проектът, наименуван Закон за административното контролиране на стопански действия, свързани с петрол и артикули от нефтен генезис, беше вкаран в Народното събрание с подписите на депутати от всички парламентарно показани партии. За него от край време упорстват фирмите от Българска петролна и газова асоциация.

Той планува дистрибуторите на LPG газ (пропан-бутан) да имат най-малко 10 хиляди бутилки за предпазване на газ, а притежателите на данъчни хранилища да имат склад от най-малко 500 куб. м. За течните горива минималният размер е 1000 куб.м. На процедура се отстраняват и така наречен преносими бензиностанции - търговията на дребно ще би трябвало да се прави единствено на обекти, които са трайно прикрепени към неподвижен парцел.

И още условия

За да бъдат регистрирани компаниите ще би трябвало да имат уставен капитал сред 20 хиляди лева за търговци на дребно до 3 млн. лева за притежатели на данъчен склад. Ще би трябвало да показват и банкови гаранции. Те варират от 20 хиляди лева на обект, само че не повече от 500 хиляди лева за търговци на дребно, а за тези на едро - закрепена сума от половин милион лв.. Залагането на горна граница на обезпеченията прави тежестта за дребни и огромни непропорционална. Същото важи и за по-малките търговци на едро, както и за дистрибуторите на LPG газ.

В момента банкови гаранции от този бранш се изискват и от митниците, и от Национална агенция за приходите. А в това време Европейската комисия изпрати предупредително писмо до България точно по отношение на условия за гаранции по Закона за Данък добавена стойност, защото за дребните компании се получава по този начин, че те са по-големи от дължимия от тях индиректен налог върху продадените горива.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР