© Георги Кожухаров Имат ли право българите в чужбина изобщо

...
© Георги Кожухаров Имат ли право българите в чужбина изобщо
Коментари Харесай

Мнения Daily - От името на "българите в чужбина" протестирам срещу тези протести

© Георги Кожухаров Имат ли право " българите в чужбина " въобще да се бъркат в българската политика? Още по тематиката
Мнения Daily - Новата тактичност на Борисов

И още: Кому е необходим карцерът на проверяващи журналисти; На Изток няма кой да спре наченките на тирания
18 сеп 2018
Мнения Daily - Време е да приказваме за политики, не за гражданска война

И още: Да не останем пето колело на евросъюза; ГЕРБ брани Орбан, тъй като желае свободно да корумпира
17 сеп 2018 Хъшове

От името на " българите в чужбина " стачкувам против тези митинги

От коментар на Александър Андреев за " Дойче Веле "

Протестите в София и дребното, частично комични, картинки от бледи опити за митинг пред български посолства в чужбина, се вписват в една еклектична и дифузна матрица, която не ни е непозната: потурено-цървулена, с байраци и хоругви, с щипка Русия и щипка фашизъм, що се касае за цвят. Но това към този момент оставяме настрани.

Възмущава ме друго: претенцията, че това са митинги на " българите в чужбина ". Познавам несъмнено хиляди " българи в чужбина " и не съм чул нито един от тях да се е присъединил в самодейността на българския ресторантьор от Лондон.

Напротив: обществените мрежи са цялостни с неразбиране и с насмешки във връзка нефокусираните демонстрации и издигнатите претенции, които са освен извънредно хетерогенни, само че и политически смехотворни. Така че, от името на " българите в чужбина " стачкувам против тези митинги, оповестени сякаш в тяхно име.

И още нещо. Имат ли право " българите в чужбина " въобще да се бъркат в българската политика? Знам, че този въпрос ще разгневи мнозина, известни са ми и техните причини. Но без значение от това считам, че човек би трябвало да има цялостни политически права само в страната, където си заплаща налозите. Да, може да подлага на критика ситуацията в родната си страна, само че не е редно да слага политически претенции - нищо, че паспортът официално му го разрешава.

Ако си " българин в чужбина ", който си заплаща налозите точно в " чужбина ", тогава би трябвало да следиш по какъв начин се харчат тези налози в съответната страна и да влияеш с гласа си върху политическите решения. Друг е въпросът, че страните в Европейски Съюз още не са дозрели за решението да дадат изборни права на всички данъкоплатци, а освен на жителите си.

------- Съществуват възходящи упования, че българите в чужбина ще санкционират злосторниците.

Немили-недраги

Операторите на политически марионетки посегнаха и на емиграцията ни

От коментар на политолога Огнян Минчев в неговия фейсбук-профил

Фотограф: Георги Кожухаров
Огорчението - и гнева на българи като Александър Андреев, които живеят в чужбина са оправдани. Да наблюдаваш онзиденшната клоунада под надписа " Българите в чужбина желаят... " не е нито прелестно, нито заслужено. Въпреки това, не е изненадващо, че операторите на политически марионетки в българската мафия посегнаха по този метод и на българите в чужбина.

С емиграцията на към 15-20 на 100 от популацията на България през последните десетилетия, за нас - оставащите в страната - става все по-ясно, че в ход е развой на отрицателна селекция, която изпраща в чужбина по-активните, по-образованите и можещи българи и оставя българското общество с възходящи дялове по-бедни, по-възрастни и подвластни хора. Така през последните 10-12 години се ускори упованието, както и сметките (без кръчмар), че българите в чужбина биха могли да ни оказват помощ да се преборим с мафията, корупцията, злоупотребата с власт, които избуяват в резултат и на демографския срив, който претърпяваме.

Съществуват възходящи упования, че българите в чужбина ще стартират да се завръщат, че митично богати и мощни българи, съумели в живота си в чужбина ще се върнат, ще вземат властта и ще санкционират злосторниците. Тези трендове, комбиниращи митология с плахи проекти за ре-интеграция на българите в чужбина в публичния ни живот доведоха до първата обществена корист под лозунга " Ние, българите в чужбина... "

Политически технолози и манипулатори към този момент много постоянно разиграват " публични митинги " и основават " нови политически придвижвания " като рутинна процедура за промяна на изтощените фигури на върха на политическата олигархия с нови, само че също толкоз послушни Буратиновци. Така се родиха " придвижванията " на ГОРД-еливия, на Ники Кебапчията, на мутричките от февруари-март 2013 година и така нататък

Сега кукловодите взеха решение да изкарат няколко кебапчии от Лондон и Брюксел, с цел да провеждат " мощен митинг " на " българите в чужбина ". Очевидно замисълът не беше кой знае какъв брой надарен, митингът бе блажен от Йоло Денев и осветлен от дребни фашистки групи някогашни " зелени чорапчета ", имитиращи путиновите " зелени човечета ". Участваха и някои други обичайни групи буфосинхронисти от близкото минало. Гледката бе неприятна, само че потребна - тъй като уредниците бяха явни еднодневки.

Всеки идващ опит за сходни прояви на " българите в чужбина " ще сътвори задоволителна мотивация на естествените българи в чужбина да реагират в точния момент и - за какво не - да осъществят същински начинания за свястно присъединяване в българския публичен и политически живот.

------- Между двата съюза няма нищо общо и по-младите би трябвало да го схванат.

Союз нерушимый...

Защо Европейски Съюз не наподобява на Съюз на съветските социалистически републики

От коментар на зам.-председателя на ДСБ Радан Кънев в неговия фейсбук-профил

Фотограф: Николай Дойчинов
Супер тъпа и лъжовна е опорката за ЕС=СССР (може би хваща дикиш измежду младите, които не са виждали Съюз на съветските социалистически републики, както и на Запад от Шопрон):

1. Съюз на съветските социалистически републики беше свръхцентрализирана страна, с цялата власт в ръцете на практика на един човек - `Генсек`-а на Комунистическа партия на Съветския съюз и вероятно - най-близкото му обграждане. Европейски Съюз е изцяло децентрализирана конструкция, нещо сред хлабава конфедерация и митнически съюз, без обособен суверенитет и без явен началник. Общите решения се вземат посредством комплицирано координиране сред няколко групови органа

2. Съюз на съветските социалистически републики беше еднопартийна тирания, официално сплотяваща марионетни федерални единици, също еднопартийни диктатури, при цялостна вертикализация на вземането на решения. Европейски Съюз е съюз на многопартийни демокрации, без отвесни взаимоотношения в другите партийни фамилии, наднационалният парламент също е многопартиен и демократично определен.

3. Съюз на съветските социалистически републики беше страна без локално самоуправление под каквато и да било форма. Европейски Съюз е съюз на страни с извънредно мощно локално самоуправление и фискална децентрализация (като се изключат някогашните соцстрани, и то не всичките).

4. Съюз на съветските социалистически републики беше свръхмилитаризирана страна, с най-голямата стандартна войска в света, директно подчинена на еднолична тирания. Европейски Съюз няма лични въоръжени сили, нито общо командване на обособените армии. Членките на Европейски Съюз са в общи линии измежду най-демилитаризираните страни в света, с обособени изключения.

5. В Съюз на съветските социалистически републики действителните лостове на властта се държаха от всевластна политическа полиция и подчинени на Партията секретни служби. Европейски Съюз не разполага с общи служби за сигурност.

6. В Съюз на съветските социалистически републики централизирана правосъдна система и прокуратура бяха на директно послушание на централната изпълнителна власт и действително - на партийната върхушка. Европейски Съюз съвсем няма наднационални юрисдикции. Както на наднационално, по този начин и на национално равнище, правосъдната система и прокуратурата са деполитизирани и самостоятелни от изпълнителната власт (отново - като се изключат някои от някогашните соцстрани, което поражда и голямо напрежение...)

7. Съюз на съветските социалистически републики е артикул на Гражданска война, възстановила със мощ почти старите граници на Руската империя, завладявайки посредством войни и преврати десетки суверенни народи и страни в интервала 1918-1940г. Европейски Съюз е общественост, в която исторически мнозина желаят да влязат, а никой - да излезе. По кротичък път.(Изключението с Англия е забавен феномен в развиване, още от влизането...)

В умозаключение: Между Съюз на съветските социалистически републики и Европейски Съюз няма безусловно нищо общо. Нищичко. Те се намират на практика на двата края на визиите за власт, ръководство и взаимоотношение сред разнообразни народи. По средата се намират голям брой страни и квазидържавни формирания от конфедерален или федерален вид, всичките - безпределно по-централизирани от Европейски Съюз.

Придвижването на Европейски Съюз към по-тясна конфедерация или федерация не го приближава до Съюз на съветските социалистически републики, а до разнообразни демократични стандарти на обща отбрана на политически, стратегически и стопански ползи.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР