© Георги Кожухаров - Геш Увеличаване Преглед на оригинала Смаляване

...
© Георги Кожухаров - Геш Увеличаване Преглед на оригинала Смаляване
Коментари Харесай

Спад в инерцията на растежа

© Георги Кожухаров - Геш
Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване
Първите самостоятелни финансови резултати на обществените сдружения в България демонстрират известно закъснение на темповете на напредък при някои, само че ускорение при други. И въпреки те да не са изцяло представителни за целия бизнес, въпреки всичко дават сигнал накъде се движи той. Ако обаче разумното очакване е резултатите да се отразяват и в цените на акциите, то това не постоянно се случва.

На фондовата борса в София като че ли времето е спряло и летаргията се е настанила на нея с цялостна мощ. А представянето на обществените компании и цените на акциите им са значими, защото в тях са вложени не дребна част от активите на пенсионните фондове, които един ден би трябвало да обезпечат почтени старини на осигуряващите се, като компенсират понижената държавна пенсия.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък " Макар че фирмите към момента не са разгласили консолидираните си резултати за първото тримесечие на 2019 година (до края на май - бел. ред), това, което виждаме до момента, сочи известна загуба на инерция от предходната година насам. Виждаме спад в продажбите на някои експортно насочени компании, само че има и такива, при които пониженията са обусловени напълно от по-слабото вътрешно търсене. Засега наподобява, че само секторът на недвижимите парцели дава мотиви за оптимизъм ", разясниха пред " Капитал " от капиталовия медиатор Разузнавателна служба на Великобритания.

Като цяло най-големите индустриални компании не престават да порастват - " Софарма ", " Монбат ", " Неохим ", само че спад има при " Алкомет ". При всяка от тях работят разнообразни фактори, само че главният е износът, който движи покачването на приходите им. Понижението при " М+С хидравлик ", " Елхим Искра ", " Корадо България " значително се дължи на охлаждането на бурния им напредък, като управленията на някои от тях предизвестиха към този момент за това. От таблицата се вижда, че покачването на приходите не всеки път се отразява позитивно и на облагата. Положително е представянето на " Монбат ", който съумява да порасне и по двата индикатора след не изключително положителната 2018 година Не такова е отражението върху цените на акциите му, които са близо 20% надолу за тази година.

Като цяло от пазара към този момент мъчно се наемат да вършат прогнози на този стадий, още повече че за редица компании първото тримесечие обичайно е по-слабо както от позиция на продажби, по този начин и на доходност. Със сигурност обаче представянето им ще е обвързано с представянето на европейската стопанска система и съответните продуктови пазари, защото българските компании имат забележителна експозиция към тях. " Като цяло упованията ни са, че 2019 година няма да е толкоз удобна за фирмите на БФБ и техните резултати ще останат под напън от страна на разнообразни външни фактори ", споделят от Разузнавателна служба на Великобритания.
Ивайло Томов, изпълнителен шеф Разузнавателна служба на Великобритания
Защо на борсата не се случва нищо

Ниските обороти и чувството, че на БФБ не се случва нищо, идват от неналичието на задоволително компании, представители на най-бързо растящите и рентабилни браншове в световната стопанска система. Например в S&P500 фирмите от ИКТ бранша, които са главният мотор на положителното показване на показателя, имат тегло от близо 30%. Ако погледнем БФБ и SOFIX, картината внезапно се трансформира - над 40% от показаните компании са финансови и близо 15% АДСИЦ. Положителните образци на бурно разрастващи се български компании през годините, като " Телерик ", " Булпрос ", " Уолтопия " и други, не виждат никаква изгода от това да бъдат листнати на БФБ, което, несъмнено, понижава и интереса на вложителите към този пазар. А другояче на БФБ въпреки всичко се случва нещо. Най-търгуваните компании за последните 6 месеца са " 235 Холдингс ", " Велграф Асет Мениджмънт " и " Родна Земя Холдинг " с кумулативен оборот над 60 млн. лева Това са много непознати компании за множеството участници на пазара, само че очевидно притеглят нечий капиталов интерес. Може би в последна сметка БФБ предлага в действителност една представителна картина на българската стопанска система, в която множеството от най-големите компании не са постигнали триумфите си в изискванията на свободна конкуренция, а политическите подкрепи, публичните поръчки и еврофондовете са жизненоважни.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР