© Denis Balibouse Увеличаване Преглед на оригинала Смаляване Още по

...
© Denis Balibouse Увеличаване Преглед на оригинала Смаляване Още по
Коментари Харесай

Nestlé "забърква" нови разтворими кафета в опит да преодолее стагнацията на продажбите

© Denis Balibouse
Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване
Още по тематиката
Предизвикателствата пред световния пазар на потребителски артикули

Големите компании, притиснати от новаторските оферти на по-малките си съперници, възприемат бизнес моделите им в търсене на по-висок напредък
6 мар 2018
Starbucks възнамерява да открие четири нови заведения в България през тази година

Компанията планува да направи инвестиция от 7 млн. лева, има 10% пазарен дял измежду кафе-веригите по данни на Euromonitor
5 мар 2018 Световният водач в производството на хранителни артикули, швейцарската Nestlé, променя Gold Blend продуктовата си линия от разтворимо кафе в опит да подтиква растежа на продажбите и да резервира лидерската си позиция в продажбите на кафе, оповестява Financial Times.

С изместването на потребителските усети към създаваните от по-малките компании хранителни артикули огромните производители на потребителски артикули все по-осезаемо регистрират закъснение на растежа на приходите си. Именно заради това изпълнителният шеф на Nestlé Марк Шнайдер даде обещание да възроди облагите на компанията, като усили растежа на приходите и усъвършенства маржовете на облага. За миналата година постъпленията на Nestlé са нарастнали едвам с 2.4%, или с най-ниската си стойност от близо десетилетие. Това разреши на вложители деятели като Даниъл Лоб, създател на хедж фонда Third Point, да засилят позициите си в огромните потребителски групи. Миналата година фондът на Лоб закупи 1.25% от Nestlé за към 3.25 милиарда $.

Нова " златна серия "

За осъществяването на задачата, която си е сложил, Шнайдер ще заложи на изменянето на една от емблематичните продуктови линии на компанията – серията инстантно кафе Nescafé Gold Blend. Gold Blend е една от основните марки на компанията наред с шоколадовите барчета KitKat и водата Perrier. Сегментът с разтворими кафета обаче, където Nestlé заема първото място по продажби, се намира в нежелано състояние сега. Потребителите все по-често избират кафето на зърна или готовите кафе питиета, вследствие на което производителите на инстантно кафе регистрират застоялост на приходите си в Европа и Северна Америка.

За да отговорят точно на тази смяна в потребителските желания, от Nescafé изобретиха кафето на капсули, създавайки марките Nespresso и Nescafé Dolce Gusto, които заемат първите места в Европа. В Съединени американски щати обаче компанията среща сериозна конкуренция от страна на JAB Holdings, компания, която има марки като Keurig Green Mountain, която също създава кафе на капсули.

Разтворимото кафе остава незаменимо

След редица покупко-продажби, като да вземем за пример придобиването на калифорнийската Blue Bottle за 700 млн. $, които Nestlé реализира през последните месеци, смяната в портфолиото с разтворимо кафе и по-конкретно в линията Gold Blend може да е най-съществената стъпка към превъзмогването на застоя, в който се намира компанията. Въпреки че е водач и в продажбите на кафе на зърна и капсули, инстантното кафе си остава най-значимият сегмент за компанията, като на нея се падат към 40% от международните продажби на инстантно кафе. Най-близкият й съперник - Jacobs Douwe Egberts, държи 8% от международните продажби.

Nestlé към момента не разкрива детайлности към модифицирането на серията Gold Blend, само че евентуално продуктовата линия ще стане част от процеса на основаване на премиум артикули, прочут като премиумизация – създаване на по-скъпи и по-качествени артикули за увеличението на приходите и маржовете на облага.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР