© Daniel Becerril Още по темата AB InBev прогнозира силен

...
© Daniel Becerril Още по темата AB InBev прогнозира силен
Коментари Харесай

Heineken обмисля продажба на китайския си бизнес

© Daniel Becerril Още по тематиката
AB InBev предвижда мощен напредък през 2018 година

Най-големият производител на бира е нараснал облагата си през последното тримесечие на предходната година
5 мар 2018
За първите 10 месеца на годината пазарът на бира е повишен с 6.8% в размер

Изпълнителните шефове на топ 3 на производителите на бира в страната дават отговор на три въпроса
5 дек 2016 Холандският пивоварен колос Heineken може да продаде бизнеса си в Китай, написа Reuters. Местната компания China Resources Beer Holdings към този момент е в диалози за придобиването на бизнеса на Heineken, като съгласно данните на организацията договорката може да бъде за над 1 милиарда $. China Resources, която е най-големият производител на бира в страната, желае да закупи марките на Heineken в района, с цел да форсира налагането си на пазара, изключително в премиум сегмента.

Новината за диалозите сред двете компании идва в миг, в който пивоварните колоси като Heineken, AB InBev и Carlsberg влизат във все по-агресивна конкуренция с локалните компании на бързоразвиващите се пазари. В момента Китай е най-големият пазар на бира в света по размер. Брандът на China Resources – Snow, е най-масово продаваната бира в света, въпреки да се предлага съвсем напълно в Китай.

Според един от източниците на Reuters договорката би обхващала три пивоварни – в Гуандун, Хайнан и Джъдзян. Възможно е договорката да стане и посредством замяна на акции. Отново съгласно източниците на организацията договарянията са надалеч от привършване и могат да завършат с крах. За момента и двете компании отхвърлят коментар.

Проблемите на Heineken

Heineken навлезе на китайския пазар през 1983 година, само че има проблеми с това да сътвори ефикасна мрежа за дистрибуция. Основната едноименна марка на компанията не може да се пребори с другите марки в премиум сегмента, доминиран от Budweiser на AB InBev. Холандският производител държи 0.5% от пазара в Китай по размер, сочат данните на Euromonitor International, до момента в който China Resources държи над четвърт от него. В Китай Heineken разчита на премиум марките си Heineken, Tiger и Sol наред с някои по-евтини локални марки като Anchor и Hainan Beer.

Холандската компания е вложила милиони долари за световна реклама на марките си главно посредством спортни покупко-продажби. През април компанията за повторно ще спонсорира китайското Гран при във Формула 1.

Освен проблеми за Heineken има и проблеми на целия пазар, като продажбите на бира в Китай по размер спадат от 2013 година и се чака наклонността да продължи, сочат данните на Euromonitor. Продажбите на по-скъпите премиум бири обаче нарастват с двуцифрен ритъм за същия интервал. " China Resources няма суперпремиум бири, до момента в който Heineken има такива марки, само че не съумява да се наложи в Китай ", разяснява един от източниците. " Heineken е очевидната цел за China Resources. "
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР