© Dado Ruvic Най-голямата социална мрежа Facebook основа фонд в

...
© Dado Ruvic Най-голямата социална мрежа Facebook основа фонд в
Коментари Харесай

Facebook основа фонд от 3 млн. долара в помощ на европейски медии

© Dado Ruvic Най-голямата обществена мрежа Фейсбук основа фонд в помощ на европейски медии и публицисти. Средствата от общо 3 млн. $ ще бъдат ориентирани към новинарски организации за да подкрепят бизнесите им и качественото отразяване на пандемията от ковид.

Кой може да получи поддръжка

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Фондът European Journalism COVID-19 Support Fund е взаимна самодейност сред организацията в помощ на публицистите Фейсбук Journalism Project и Европейския журналистически център (EJC). Те ще разпределят средствата от 3 млн. $ към медии и публицисти от най-засегнатите страни от короновируса в Европа.

" В цяла Европа осведомителните организации са изправени пред борба за оцеляване ", споделя шефът на EJC Адам Томас. " Силно наранени от комерсиалните последици от COVID-19, публицистите отразяват най-важното по тематиката с минимални запаси. Без незабавна поддръжка локалните и публичните медии няма да могат да се борят с дезинформацията и да осведомят жителите ", добавя още той.

На базата на авансово открити от EJC критерии организацията ще реши кого и с каква сума да поддържа. Целта на самодейността е да финансира потърпевшия от рецесията медиен бизнес и да насърчи качествената публицистика, която покачва и усъвършенства информираността на обществото по време на пандемията.

От фонда показват, че грантовете ще могат да бъдат употребявани за начинания като лансиране на профилиран бюлетин, обвързван с COVID-19, унищожаване на paywall (ограничен достъп до гратис наличие - бел. ред.) на уеб страниците, наемане на повече публицисти на свободна процедура, осъществяване на изследвания и образуване на онлайн събития. В взаимозависимост от потребностите на бизнеса и продуктите, които медиите създават, те ще могат да аплайват за три типа пакети. Финансовата помощ в тях варира сред 5 хиляди евро и 50 хиляди евро. Кандидатстването стартира на 16 април.

Помощ и в Съединени американски щати

От Фейсбук образуваха обособен фонд в поддръжка на американски дребни и междинни медии. Кандидатстването за грантове беше отворено при започване на седмицата и ще продължи до 24 април. Сумите, които медиите могат да получат, варират сред 25 хиляди и 100 хиляди $ още веднъж за да подкрепят качествената публицистика и оцеляването на медийния бизнес.

Сред критериите за финансиране са медиите да бъдат основани в Съединени американски щати, да покриват интензивно тематиката за пандемията от коронаворус и да обслужват избран географски район. Предимство ще имат медиите, които са ориентирани към имигрантски общности и такива в неравностойно състояние. С преимущество за финансова помощ са още медиите от най-силно засегнатите от ковид райони, самостоятелните или фамилни медии и такива, които към този момент имат построен онлайн модел на работа.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР