© Cleantech Bulgaria Българската стартираща компания Green Charger е победител

...
© Cleantech Bulgaria Българската стартираща компания Green Charger е победител
Коментари Харесай

Green Charger е победител в регионалното състезание PowerUp!

© Cleantech Bulgaria Българската започваща компания Green Charger е победител в районното съревнование за бизнеси в енергийния бранш PowerUp!, проведено от фондът InnoEnergy. Конкурсът се организира в границите на конференцията на Столична община за чистотата на въздуха SofAIR. Стартъпът създава платформа за интеграция на зарядни станции за електрически коли. Българският екип ще показа плана си на огромния край на конкуренцията в Краков през май, където ще се състезава с финалистите от останалите страни участници от Централна и Източна Европа.

На огромния край интернационално жури ще дефинира трите най-хубави започващи компании с новаторски планове в бранша на устойчивата сила, които могат да окажат световно влияние и да повлияят за опазването на околната среда. Наградният фонд за спечелилите е в размер на 30,000 евро, с опция за в допълнение вложение в размер на 150 хиляди евро по акселераторска стратегия Highway на InnoEnergy.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Българският победител

Green charger цели основаването на така наречен Green Charger Network – система за елементарно зареждане и разплащане на електрически коли в цяла България. Росен Дачев от екипа на компанията съобщи, че проектите им са да се наложат на българския пазар, а по-късно да преминат към Румъния, Гърция и Балканите, след което и в цяла Европа.

" Проектът е мрежа за зарядни станции за електрически автомобили, която сплотява съществуващите оператори под една платформа, с цел да може клиентите да зареждат на всички места без потребност от спомагателни приложения. Основното нещо, което го отличава е това, че е ориентиран да бъде за цяла Европа, за целия свят и това може да стане една интернационална разпознаваема компания с различим бранд ", разяснява Росен Данчев при представянето на плана.

Финалистите

Освен Green Charger " Клийнтех България " и EIT InnoEnergy обявиха подготвеност да работят с останалите екипи от състезанието, като на най-хубавите ще дадат опция за пряк достъп до преакселераторската стратегия Primer. В случая това са стартъпите Power Drone , Next PV Step и TOK Wise . Първият е компания за снимане и разбор на мрежата на електроразпределителни сдружения с дронове; вторият създава нова методология за създаване на фотоволтаични паркове; третият е за разпространяване на електрическа енергия посредством изкуствен интелект. До финала на районното съревнование доближиха още Steebl, Irrigate и Parkshare.

Продуктът на Steebl е новаторска стойка за колела. Тя обгръща двете гуми и горната част на колелото и се ръководи посредством мобилно приложение. IrriGate е интелигентна система в земеделието, която поучава стопаните къде, по кое време и с какъв брой вода да поливат своите полета. Технологичният модел се основава на научни проучвания и подсигурява, че икономисва до 30% от водоизползването. Стартиращата Parknshare е създала платформа, която разрешава елементарно намиране на паркомясто. Тя работи, като среща човек, който дава свободното си място (у дома, в бизнес постройката, в която работи) с различен, който търси къде да паркира. След изпратена поръчка двамата се схващат за цената.

Преди седмица " Клийнтех България ", фондът InnoEnergy и Столична община подписаха тристранно съглашение за съдействие. Трите страни ще обединят старания за стимулиране на предприемачеството и нововъведенията в сфери като умни градове, сили и повишение качеството на атмосферния въздух в София. Една от главните цели на съглашението е основаване на условия за стабилно икономическо развиване на столицата с фокус върху опазването на околната среда.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР