© CHRISTIAN HARTMANN Още по темата Седмични новини за енергетика

...
© CHRISTIAN HARTMANN Още по темата Седмични новини за енергетика
Коментари Харесай

Най-големият производител на уран планира да пусне акции на борсата в Лондон

© CHRISTIAN HARTMANN Още по тематиката
Седмични вести за енергетика

В рубриката на " Капитал Daily " събираме всички най-важни вести от последните седем дни
4 окт 2017
Toshiba поема цялостния надзор над Westinghouse

Бъдещето на американското нуклеарно звено остава под въпрос
3 окт 2017
Toshiba обмисля продажба на част от каузи си в Westinghouse

Японската компания пострада доста от счетоводен скандал
9 юли 2015
Пълно проваляне в енергетиката

Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи настойчиво се пробват да доведат бранша до тежка рецесия
15 дек 2013 Казахстанският държавен производител на уран Kazatomprom разгласи, че възнамерява IPO на борсата в Лондон и надлежно опция за вторично предложение на фондовия пазар в Астана, съобщи Reuters. Oт компанията не дават информация дали това ще се случи през тази година.

На казахстанска територия са ситуирани 20% от известните международни находища на уран. Страната желае да играе значима роля по целия индустриален цикъл - от мините до производството на електрическа енергия от АЕЦ. Държавната компания Kazatomprom ще се опита до 2020 година да стане най-големият експортьор на гориво за нуклеарни реактори в света.

Плановете

Компанията разгласи още предходната година проектите си за листване през 2018 година Казахстан, която е най-голямата стопанска система в Централна Азия, се пробва да извършва амбициозна стратегия за приватизация, откакто беше мощно наранена от спада в цените на петрола на световно равнище.

Kazatomprom беше една от трите компании, които предложиха да станат обществени, наред с телекомуникационната Kazakhtelecom и авиопревозвача Air Astana. Последните две към момента не са оповестили детайлности. От Kazatomprom обявиха, че единственият акционер в компанията - Казахстанският върховен фонд Samruk-Kazyna, ще резервира най-малко 75% от акциите след общественото предложение.

Поредица от листвания

Държавната петролна компания KazMunayGaz (KMG) също възнамерява листване на борсата в Лондон през втората половина на идната година. В опит да развие вътрешния пазар на акции в Казахстан държавното управление желае акциите на новоприватизираните компании да бъдат регистрирани на фондовата борса в Астана. Във връзка с това производителят на уран съобщи, че ще листне акции и световни депозитарни разписки (GDR) и там.

Глобалният пазар бе обиден от неотдавнашните разтърсвания на финансовите пазари, което накара редица компании да забавят проектите си за листване. Испанската петролна компания Cepsa стана последната компания, която отсрочва проектите си за обществено предложение, което щеше да бъде най-голямото IPO на петролна компания за последното десетилетие.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР