© Carlos Barria Още по темата Вечерни новини: Напрежение в

...
© Carlos Barria Още по темата Вечерни новини: Напрежение в
Коментари Харесай

Вечерни новини: Обтегнати отношения САЩ-Русия, Зукърбърг в Конгреса, реформата в ТЕЛК се отменя

© Carlos Barria Още по тематиката
Вечерни вести: Напрежение в Сирия / Борисов и Балканите / Кафетата в Tesla

По-важното от почивните дни и какво се чака през новата седмица
9 апр 2018
Вечерни вести: Търговската война Съединени американски щати - Китай се изостри; Нелепо бягство на пандизчии в София

И още: Фейсбук изтри стотици профили и страници, свързани с " фабриката за тролове " в Русия; Орбан се готви да продължи да ръководи Унгария
4 апр 2018
Вечерни вести: Държавата няма да купува ЧЕЗ; Турция стартира да строи първата си АЕЦ

И още: Стачката на железниците блокира Франция; Нигерия проверява Cambridge Analytica за интервенция в изборите
3 апр 2018 Инерцията от празниците към момента се усеща по оскъдния вътрешен информативен поток във вторник. Най-важната вест бе анулацията на промяната в системата на ТЕЛК поради митинг на засегнатите. Управляващите бързо се предадоха, въпреки че измененията значително не бяха лишени от смисъл.

Премиерът пък бе на посещаване в Мостар, Босна и Херциговина, от където насочи апели за мир и съгласие на Балканите преди идната среща на върха сред водачите на Западните Балкани и тези на Европейски Съюз след месец в София. Борисов е обезпокоен от повишеното напрежение сред Косово и Сърбия от една страна и очертаващия се неуспех на приемането на нов избирателен кодекс в Босна и Херцеговина, което съгласно него " трайно ще блокира " присъединителния развой на страната.

На интернационалната сцена нещата са много по-динамични, като съмненията за химическа офанзива от страна на държавното управление против бунтовниците в Сирия и оповестените нови наказания от Вашингтон против Кремъл още веднъж обтегнаха връзките сред Съединени американски щати и Русия и се отразиха отрицателно на съветските пазари. Отделно от това във Вашингтон се разиграва и друга драма по съветска линия - Тръмп е гневен на специфичния прокурор Робърт Милър, проверяващ хипотетичната съветската интервенция в изборите в Съединени американски щати, и порастват спекулациите, че може и да изиска уволнението му. Милър има връзка с обиска, който ФБР направи през вчерашния ден в офиси и в жилището на Майкъл Коен, дълготраен персонален юрист на президента.

Светът чака с необикновен интерес и чуването на Марк Зукърбърг в Конгреса на Съединени американски щати. Евентуалното стягане на регулациите за персоналните данни в мрежата, въпреки и позитивно за потребителите, би се отразило отрицателно на рекламодателите и на акционерите.

НАЙ-ВАЖНОТО
Събитията, които трансформират България и света

Отношенията сред Съединени американски щати и Русия се обтегнаха поради Сирия и новите наказания

Отношенията сред Съединени американски щати и Русия още веднъж се обтегнаха вследствие на войната в Сирия и оповестените нови наказания от Вашингтон против Кремъл. Доналд Тръмп даде обещание отговор " със мощ " на хипотетичната химическа офанзива в Сирия, до момента в който западните водачи обмислят какви дейности да подхващат. Острата реакция на Тръмп идва няколко дни откакто Съединени американски щати постановиха наказания против 24 руснаци, прицелвайки се в съдружници на Путин. Това беше разчетено като едно от най-категоричните дейности до момента на Белия дом, чиято цел е да накаже Москва за хипотетичната интервенция в американските президентски избори и за други " зловредни действия ".

Новите наказания на Вашингтон доведоха до срив на съветските пазари, като рублата се обезцени внезапно по отношение на $ и еврото, а акциите на водещи локални компании и банки се намалиха доста. Негативните резултати могат да се отразят на нежното възобновяване на съветската стопанска система, която пострада след поредицата от наказания от Запада, оповестени поради присъединението на Крим през 2014 година

Здравният и общественият министър отдръпнаха промяната в ТЕЛК на фона на готвени митинги

След диалог с премиера здравният министър Кирил Ананиев и общественият министър Бисер Петков стопираха публичното разискване на измененията в Наредбата за ТЕЛК и отдръпнаха инициираните от тях промени.
Те предвиждаха да се взима поради единствено най-тежкото увреждане и на база на него да се пресмята процентът неработоспособност, от който зависи дали индивидът с увреждане ще получи пенсия и в какъв размер. Досега се оценяваха и всички съпътстващи болести и процентите се сумираха. Това обаче води до изкривявания и хора без съществени болести получават пенсии, до момента в който тези с тежки увреждания имат напълно дребни придобивки.

Предложенията провокираха митинги измежду хората с увреждания и лекарите от ТЕЛК, тъй като съгласно тях има неясноти в наредбата, които ще доведат до намаляването на пенсии и ще бъдат отнемани права на хора с увреждания - да вземем за пример, по какъв начин се взема решение кое заболяване е водещо. Министрите обясниха, че стартират серия от съвещания и срещи с пациентите и няма да пускат за обществено разискване никакви текстове, по които няма публичен консенсус. Иначе за сряда бе разгласен и народен митинг на хора с увреждания и рейсове към този момент пътуват от цялата страна към София.

Стотици полети в Германия бяха анулирани поради стачка в обществения бранш

Фотограф: Kai Pfaffenbach

Хиляди пасажери на немските летища, включително най-голямото - франкфуртското, не можаха да излетят през днешния ден, защото наземният личен състав и други чиновници в обществения бранш стачкуват в цялата страна, с цел да засилят натиска в разногласието за по-високо възнаграждение. Lufthansa анулира над 800 полета от общо планувани 1600. Освен Франкфурт наранени бяха и летищата в Мюнхен, Кьолн и Бремен. Протестни дейности има също по този начин в детските заведения, компаниите за събиране на боклуци и плувните басейни в някои от немските провинции.

На 15 април следва трети кръг договаряния, като синдикатът на чиновниците в бранша на услугите Verdi упорства за нарастване от 6% за близо 2.3-те млн. работещи в държавния бранш и заплашва с по-дълготрайни стачки в идните дни. Това е следващият немски бранш с финансови претенции. Преди месец 3.9 млн. работещи в индустрията реализираха след стачки по-високо възнаграждение и гъвкаво работно време. Исканията са подкрепени от обстоятелството, че най-голямата европейска стопанска система е в отлична форма, има рекордни доходи от налози и бюджетен остатък.

СЪБИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИМ
Какво значимо ще се случи на следващия ден

Започва двудневното чуване на Зукърбърг в Конгреса

Фотограф: Joshua Roberts

Изпълнителният шеф и създател на Фейсбук Марк Зукърбърг ще стартира двудневното си " посещение " на американския Конгрес във Вашингтон през днешния ден (малко след среднощ българско време), с цел да бъде изслушан в комисия поради абсурда с теча на персоналните данни на 87 млн.потребители към аналитичната компания Cambridge Analytica, употребила ги за политическа пропаганда. Той ще дава отговор на въпросите на представители и от двете американски партии. В понеделник Зукърбърг се срещна със сенатори от Републиканската и Демократическата партия и разгласява своето авансово изказване, в което се споделя, че компанията е подценила отговорността си и че е позволила неточности.

Това ще бъдат първите чувания на Зукърбърг персонално пред Конгреса, като до момента създателят на най-голямата обществена мрежа в света стоеше настрани от диалозите със законодателните органи. Очакванията са след абсурда Фейсбук да бъде контролирана по-строго, само че вложителите се притесняват, че това ще докара до голям спад в цената на акциите. Въпреки лекото възобновяване от последните дни сега те са на 17% по-ниско равнище от историческия връх от началото на годината.

ЕДНО КЪМ ЕДНО
Едно изречение вест, едно изречение коментар

Дъщерята на отровения с нервнопаралитичния сътрудник " Новичок " съветски сътрудник Сергей Скрипал - Юлия, е била изписана от болничното заведение и преместена " на несъмнено място " , до момента в който татко ѝ към момента е под лекарско наблюдаване, само че се усъвършенства бързо. Случаят провокира невиждана рецесия в връзките сред Русия и Англия, която се разшири до спор сред Европейски Съюз и Съединени американски щати от една страна, и Москва от друга.

Най-ниската междинна цена на труда в Европейски Съюз през 2017 година продължава да е в България (4.9 евро/час), следвана от Румъния (6.3 евро/час), а най-висока е в Дания (42,50 евро /час), демонстрират данни на Евростат. Все отново страната ни регистрира едно от най-големите годишни нараствания по този индикатор - 12%, като максимален е растежът в Румъния (17.1%).

Новото политическо обединяване сред " Да, България ", ДСБ и " Зелените " ще се споделя " Демократична България " и ще бъде оповестено публично в четвъртък. Преговорите за обединяването се водят от предходната година, като ДСБ и " Да, България " заемаха позиции по настоящи политически тематики дружно с ДЕОС и Български земеделски народен съюз, само че последните две партии няма да са измежду оповестените в обединението към този момент.

НЕЩО ИНТЕРЕСНО
Разбира се - заповядайте

Забележителната история на първата американска сенаторка, родила по време на мандата си

Сенаторът от Демократическата партия на Съединени американски щати Тами Дъкуърт роди момиченце и стана една от водещите вести в международните уеб сайтове. Причината не е единствено в това, че тя е първият сенатор, родила по време на мандата си. Дъкуърт е също по този начин деец от войната в Ирак и първата жена с увреждания, определена в горната камара на Конгреса. Тя е изгубила двата си крайници по време на службата си като водач на хеликоптер в армията. Друг връх също е неин - тя е и първият член на Сената, роден в Тайланд.Това е втората щерка на Дъкуърт, която е на 51 години. Още по-интересен е и фактът, че първата си щерка тя ражда на 47 години - през 2014 г, като две години преди този момент тя е определена в Камарата на представителите и става една от единствено деветте дами, родили и по време на работата си като конгресмени. За нея и брачна половинка ѝ е било мъчно да се снабдят с деца – постанова им се е да преминат през доста инвитро процедури.

Фотограф: Associated Press [Associated Press]

ПРОЧЕТЕНО ДРУГАДЕ

България рискува да бъде наводнена от замърсяващите дизелови коли на Европа

България рискува да бъде наводнена от замърсяващите въздуха дизелови мотори, откакто от ден на ден водачи от западните страни се стремят да се освободят бързо от своите дизелови коли. Причината е, че описът на страните, които обмислят да лимитират този вид коли в скоро време, се усилва. Това споделя " Дневник ", базирайки се на нови данни за броя импортирани коли втора ръка в страната за предходната година, изнесени от европейската неправителствена организация " Транспорт и околна среда ". Само през предходната година България е внесла над 100 000 коли втора ръка, над една трета от които са замърсяващи дизелови коли.
Подобно развиване би било проблем на фона на проблемите с високите равнища на запрашаване на въздуха в София и други обитаеми места. България, която сега ръководи Съвета на Европейски Съюз, разгласи за собствен приоритет точно оправянето с мръсния въздух.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР