© Careem ПрофилПетър Минев има дългогодишен опит в IT сектора.

...
© Careem ПрофилПетър Минев има дългогодишен опит в IT сектора.
Коментари Харесай

Един български инженер в дубайски стартъп в Берлин

© Careem Профил

Петър Минев има дълготраен опит в IT бранша. Започнал като софтуерен инженер, той последователно се развива до водач на огромни екипи на разнообразни континенти. Преминал е през компании като SAP, Johnson Control Automotive, VMware, а от 2016 година е в дубайския стартъп Careem, където сътвори и разви инженерния офис на компанията в Берлин. Компанията

Careem е основана през 2012 година от Мудассир Шейха и Магнус Олсон, които се познават от работата си като консултанти в McKinsey & Company. Компанията им е платформа за споделено пътешестване по сходство на Uber. Оперира в 90 града в 13 страни в Близкия изток, Северна Африка и Южна Азия. Има над 20 млн. консуматори и над

500 000
водачи. Досега компанията е набрала над 500 млн. $ капитал и е оценена на над
1.2
милиарда $. Още по тематиката
Ford ще предлага транспортни услуги с самостоятелни коли от 2021 година

Kомпанията избира да оперира лична платформа за споделени пътувания, като ще се насочи и към куриерския бизнес
18 апр 2018
Най-големият споделен офис за IT компании в България се уголемява

Puzl Coworking открива ново пространство с инвестиция от 800 хиляди eвро, а създателите възнамеряват първа локация в чужбина до началото на 2019 година
16 апр 2018
Новите провокации пред градската подвижност

Личният автомобил се трансформира във все по-голям разход и задължение, какви са другите възможности
30 мар 2018
Uber продава бизнеса си в Югоизточна Азия на Grab

Американската група придобива 27.5% в Grab в подмяна и на интервенциите на UberEats в района
28 мар 2018
Uber уголемява услугата си за доставка на храна до още над 100 града

UberEats ще бъде едно от главните посоки за агресия на компанията
14 мар 2018

Как стигнахте до сегашната си позиция в Careem?
През 2015 година към момента работех в София. По това време брачната половинка и децата ми към този момент се бяха преместили в Берлин. Бях задоволен - със фамилията ми бяхме намерили някакъв баланс, пътувах всяка седмица до Германия, с цел да съм с тях. Но беше мъчно, тъй като по едно и също време ръководех инженерни екипи в София, Силициевата котловина и Индия, а фамилията ми беше в Берлин. Прекарвах много от времето си в полети. В този миг някогашен сътрудник от офиса ни в Съединени американски щати - извънреден гений от Станфорд, се свърза с мен и показа, че е поел ново предизвикателство да построи цялата инженерна организация на Careem. Предложи ми да основа и оглавя инженерния офис в Берлин.

Предизвикателството пред цялата инженерна организация на Careem по това време беше, че в Близкия изток има доста качествени инженери, само че не задоволително като брой за потребностите на такава бързорастяща софтуерна компания. Така трябваше да изградя огромен офис в напълно нова за мен среда.

А за какво компанията избра Берлин?
Очевидно, когато една компания желае да построи огромен инженерен център, би трябвало да избира на картата главно измежду Силициевата котловина, Лондон, Берлин, може би Дъблин. Спряха се на немската столица по няколко аргументи. Първо, градът е събирателна точка на гений от целия свят. Второ, близо е като часова разлика до Дубай, където е централата на компанията. И трето, положителният стандарт на живот е по-достъпен по отношение на Лондон и изключително Силициевата котловина. Тази композиция от фактори дружно с политическата и икономическата непоклатимост на Германия направи Берлин очевидния избор за нас.

Колко огромен е екипът ви там в този момент?
За година и няколко месеца сме наели към 100 инженери, като доказаният проект със основателите на компанията е до края на 2019 година да достигнем 300 души. Прогнозата ми е, че до пет години офисът в Берлин може да доближи хиляда инженери.

Какво следва пред вас като управител?
Изграждането на офиса мина през няколко стадия. Първият естествено беше основаването на компанията, построяването на неинженерни фукции като човешки запаси, счетоводство, финанси и така нататък След това главната цел беше наемането на извънредно способни инженери. Третата стъпка беше да се изградят верните планове. Защото, когато наемате такива експерти, е значимо те да работят по в действителност сложни провокации, които да имат огромен резултат върху цялата компания. За мен има доста елементарен аршин да кажа дали един план е сполучлив - когато отида в Дубай или Кайро, където имаме огромен бизнес офис, и попитам дали там знаят какво се прави в Берлин, да ми отговорят, че продуктите ни са страхотни. Това е главният индикатор за работата ни. Освен основаването и сполучливото осъществяване на планове имаме упоритостите офисът ни да има позитивно въздействие върху цялата организация. Искаме да доставяме положителни практики и процеси в цялата компания.

Какви бяха културните провокации при стартирането на подобен комплициран план - стартъп от Дубай наема българин да оглави офиса в Берлин, в който работят експерти от разнообразни националности?
Берлин е инженерен стартъп център, който притегля гений от целия свят, включително и доста българи. Което беше ясна причина за създаване на екипи с доста огромно многообразие на култури и националности - доста по-голямо от екипите, които бях построил до този миг. Сред първите 30 инженери, които наехме, имаше 22 разнообразни националности. Тогава започнахме да се майтапим, че офисът ни в Берлин е като Организация на обединените нации. Въпреки разликите им се видя, че те работят безпроблемно в екипи с висока успеваемост. Лично аз приписвам това на високите критерии за наемане на чиновници в Careem. Именно това е повода да няма особени културни провокации. А и професионалният ми опит преди Careem е насъбран най-вече в задгранични компании и в ръководството на екипи с местоположения на разнообразни континенти. Берлин е международен и гостолюбив град и както в Силициевата котловина е значимо какво можеш, а не от кое място идваш. Така че особени проблеми няма.

Какво отличава Careem от други сходни платформи и имате ли проекти да я развивате и на други пазари?
През предходната година компанията получи финансиране за 500 млн. $ и към този момент пазарната й оценка е над 1 милиарда $, което я прави така наречения стартъп еднорог. Към момента оперираме допълнително от 90 града в 13 страни, като тази численост непрекъснато пораства. Визията на компанията също непрекъснато еволюира, като разширяваме услугите, които предлагаме. Например наскоро придобихме компанията RoundMenu, което сложи началото на нова услуга за доставки на храна и тя занапред ще се уголемява на нови пазари. Careem е ориентирана главно към особеностите на локалния пазар в Близкия изток. Компанията има денонощен кол-център, опция за заплащане в брой заради ниската известност на кредитните карти в района, фокус върху сигурността на клиенти и водачи и така нататък Като шеф ненапълно сме улеснени от обстоятелството, че инженерната работа в Careem е извънредно забавна и дава доста благоприятни условия за струпване на нови познания и професионално израстване. Не са доста фирмите по света, което оперират в подобен размер, обслужвайки в действително време милиони клиенти с една услуга.

Предвижда ли се нахлуване на услугата на нови пазари като България и Европа?
Услугата е ориентирана най-вече към Близкия изток, и то необятния Близък изток. Оперираме от Северна Африка - Мароко, Египет, до страни като Пакистан, Ирак (където скоро отворихме офис), Турция и така нататък Пазарът е голям - 700 млн. души население, като 50% от тях са до 25-годишна възраст. Смартфон покритието е по-голямо от това в Китай – т.е. става дума за пазар с голям капацитет. В момента фокусираме напъните си особено върху този район, тъй като дава както провокации, по този начин и доста благоприятни условия. Подобни инфраструктурни услуги за преместване на хора и артикули са доста добре развити в Европа и Съединени американски щати, само че занапред имат голям капацитет за развиване в Близкия изток.

Що се отнася до основаване на инженерни офиси, България постоянно е стояла като опция. Страната има отлични експерти, а и е релативно близка като часова разлика до Дубай и Берлин. В момента сме фокусирани върху офиса в Берлин, само че сигурно опцията остава отворена за в бъдеще.

Разкажете за едно мъчно решение в кариерата си.
Най-трудното е и най-скорошното - да заложа името и кариерата си, обещавайки на създателите на Careem, че мога да основа сполучлив инженерен офис в Берлин. Трудностите идваха от няколко страни - имах опит от други пазари, само че до тогава не бях управлявал, камо ли основавал подобен офис в Германия. Освен това Careem беше напълно чужд бранд в Германия, което беше голям риск при наемането на хора. А и в Берлин R&D офиси имат марки като Amazon, PayPal, SAP, eBay, Zalando, HERE Maps и доста други огромни компании. Друга неизясненост беше дали хора от толкоз доста разнообразни националности ще могат да работят в екип. А и спомагателна компликация идваше от упованието, че без значение от всички тези опасности трябваше да се сътвори високопродуктивна инженерна организация за доста малко време. След малко повече от година мога да кажа, че това е най-хубавото решение в цялата ми кариера. Careem към този момент е еднорог, а Берлин е неин главен инженерен офис. Разбира се, ще е егоистично да отдавам заслугата на себе си - това е достижение на безусловно всички невероятни хора в офиса и компанията като цяло.

Какво следва пред вас и компанията?
Скоростта на развиване на Careem е изумителна. С отварянето на нови услуги считам, че през идващите 10 години капацитетът на напредък е голям, което значи и напредък на инженерната организация особено в Берлин, който се трансформира в основен за компанията. Около 30% от инженерните планове към този момент се създават в него.

Къде са другите инженерни екипи на Careem?
Другите два са в Дубай, където е централата на компанията, както и в Карачи в Пакистан.Q&A
Успяхте ли да намерите баланс сред персонално и свободно време?
Старая се, само че, несъмнено, не е елементарно. За мен е значимо, даже да извозвам малко време със фамилията ми, да го извозвам по най-хубавия вероятен метод. Използваме всяка опция да поддържаме връзка между тях, да споделяме по какъв начин е минал денят ни, да обсъждаме тематики и въпроси, които ни интересуват. И двамата със брачната половинка ми третираме децата ни като равни с нас, обсъждаме дружно значими фамилни решения, поддържаме връзка с тях като с възрастни хора, гласуваме им цялостно доверие. Това има огромно въздействие върху тяхната автономия и развиване. Изцяло сме изключили малкия екран от живота ни от повече от 10 години, което ни освобождава доста време за другарство и пълностоен персонален живот.

Какви устройства и приложения употребявате?
За мен успеваемостта е доста значима, по тази причина значимо условие към всички устройства, които употребявам, са успеваемост, надежност и продуктивност. Очаквано изборът е най-много върху Apple устройства. Относно приложенията, няма да е изненада, в случай че кажа, че това са най-вече офис приложения и е-поща, само че в допълнение доста употребявам и облачни услуги за образуване на задания, шерване на информация и колаборация, да вземем за пример Evernote, XMind и Slack. Те са изключително потребни, защото информацията е налична и синхронизирана от всяко устройство.

Имате ли обичано бизнес четиво?
Има доста бизнес книги, които одобрявам, не мога да кажа, че някоя е тях е вълшебната книга, съдържаща цялото познание, належащо на човек. По-скоро смятам, че знанията и уменията би трябвало да се надграждат през целия живот и всяка една прочетена книга способства за това, обогатявайки ни, карайки ни да поглеждаме на дадени проблеми и провокации от различен ъгъл. За медии – Нandelsblatt, cNet, TechCrunch, Venturebeat и " Капитал ", несъмнено, който ми служи правилно като незаместим източник на настояща информация от България и разбори на българската икономическа среда.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР