© btvnews.bg Още по темата Гранична полиция: За нас няма

...
© btvnews.bg Още по темата Гранична полиция: За нас няма
Коментари Харесай

Съдът в Страсбург поиска информация от България за експулсирания Абдулалах Бююк

© btvnews.bg Още по тематиката
Гранична полиция: За нас няма значение, че експулсираните турци са гюленисти

Министерство на вътрешните работи даде конференция по отношение на наложително изведените от страната седем турски жители
18 окт 2016
Маргарита Попова: Неуместно е през днешния ден да се приказва за баланс сред свободата и сигурността

На 25-годишнината на Конституционния съд Борис Велчев пледира за нова постройка на съда и за въвеждане на самостоятелна конституционна тъжба
21 сеп 2016
Случаят Бююк: заговорът, който не оставя късмет

Турският жител Абдулах Бююк не е имал никакъв късмет - по този начин както и никой от нас не би имал, в случай че страната с цялата си мощност скрито и тайно се изправи против него
25 авг 2016
За правото на политическия произвол в тази ситуация Бююк

В предаването на Бююк са позволени тежки нарушавания както на българското законодателство, по този начин и на интернационалните актове
19 авг 2016
Маргарита Попова отказала леговище на Бююк преди две седмици

Според вицепрезидента нямало законови учредения да бъде предоставена протекция на гюлениста
11 авг 2016
Абдуллах Бююк експулсиран от Министерство на вътрешните работи за по-малко от ден

Вътрешното министерство твърди, че е изпратило оповестения за изменник " при фамилията му "
11 авг 2016
Историята на Абдуллах Бююк

Преследваният от Турция гюленист се занимава с хостинг услуги
11 авг 2016
Министерство на вътрешните работи съобщи гюленист на Турция

Преди два месеца съдът отхвърли да есктрадира Абдуллах Бююк поради политическото следствие против него в Турция
10 авг 2016
Историята на гюлениста Абдуллах Бююк, който България не екстрадира

Турция не е съумяла да потвърди пред Софийски градски съд, че организацията на Гюлен е терористична, а Софийски градски съд има подозрения в турските " гаранции за обективен развой "
1 авг 2016 Европейският съд по правата на индивида в Страсбург уведоми българското държавно управление за жалбата на турския предприемач Абдуллах Бююк, който през лятото на на 2016 година бе престъпно експулсиран в Турция след скрито съглашение с турските управляващи.

Европейски съд по правата на човека желае от българското държавно управление да отговори на редица въпроси по отношение на жалбата на Бююк, в това число и дали той е имал разполагаем дейно вътрешно правно средство, с цел да се отбрани от връщане в Турция, което по неговите изказвания го излага на сериозен риск от малтретиране поради неговите политически убеждения.

Освен това Европейски съд по правата на човека желае от българското държавно управление да даде всички относими документи по екстрадицията му в Турция. Съдът желае от държавното управление удостоверение дали Бююк е подал молба за леговище в България, като в този случай желае да му бъдат предоставени копия на всички документи от тази кореспонденция.

Жалбата на Бююк е подадена през 2017 година и е придвижена с приоритет доколкото недоволството е обвързвано с нарушаване на член 3 от Конвенцията за правата на индивида – възбрана за изтезания или нечовешко или унизително отношение или наказване, както и за нарушаване на член 13 – липса на дейно вътрешноправно средство за отбрана против това нарушаване.

Съгласно трайната процедура на Европейски съд по правата на човека по член 3 от Конвенцията правото на отбрана от грубо и унизително отношение включва и обвързване на националните управляващи да преценят дали екстрадицията или експулсирането в друга страна би основало риск този човек да бъде подложен на такова отнасяне и надлежно – да откажат налагането на такава мярка. Към момента на подаване на жалбата през 2017 година Бююк се намира в затвор покрай Истанбул.

Експулсирането на Бююк през лятото на 2016 година провокира гръмък публичен скандал, когато се разбра, че той безусловно е бил похитен от българските служби и предаден на Турция без да му бъде дадена каквато и да е опция да оспори тази мярка и да изиска прекъсването й. За нея се разбра откакто турският външният министър Мевлют Чавушоглу се похвали, че България е отказала да даде политическо леговище на предприемача и екстрадицията е " в развой на подготовка ".

Малко по-късно турските медии оповестиха, че " терористът " е бил предаден на граничния пункт Капъкуле от сътрудници на българските служби. Предаването на Бююк макар, че българските съдилища с влезнало в действие решение отхвърлят екстрадицията, оценявайки настояването на турските управляващи като политически стимулирано.

Според данните от жалбата до Страсбург, Бююк е влезнал в България на 1 февруари 2016 година, а малко по-късно основният прокурор на Истанбул е отправил искане за екстрадиция по отношение на наказателно произвеждане за против него за тероризъм по отношение на придвижването " Гюлен ". Софийският градски съд отхвърля настояването за екстрадиция, а Софийският апелативен съд удостоверява това с дефинитивно решение от 28 март 2016 година, в което се споделя, че " поисканата екстрадиция е политически стимулирана и има за цел гонене на желаното лице на съображение политическите му убеждения ". Българските съдилища одобряват, че настояването за екстрадиция най-вероятно е политически стимулирано, доколкото в него се твърди, че Бююк споделя политическите възгледи на Фетхуллах Гюлен, който е неприкрит критик на ръководещата партия в Турция. Към този миг Бююк няма статут на емигрант или търсещ леговище в България, само че има доказателства, че след задържането му в производството по екстрадиция е подал молба за краткотрайна протекция и леговище пред българските управляващи.

На 10 август 2016 година Бююк е бил задържан от полицията. Мотивът е, че разрешението му за престой е изтекло. Веднага по-късно той е отведен на турската граница, без да може да реализира връзка с полицията на общ език. Няма данни на какво съображение и на база на какви обстоятелства е осъществено експулсирането.

През лятото на 2016 година " Капитал " изиска по Закона за достъп до социална информация документите, свързани с извеждането на Бююк от България. Президентът, ръководителят на ДАНС, Държавната организация за бежанците отхвърлиха да дават достъп с претекст, че по този начин щяло да бъде нарушено правото на отбрана на персоналните данни на Абдулах Бююк. Вътрешният министър изобщо не отговори на запитването.

Особено забавен подробност от цялата сага е ролята на тогавашния вицепрезидент Маргарита Попова, която в явен синхрон със службите е отказала да му даде леговище на 27 юли 2016, две седмици преди експулсирането. Бююк е изискал леговище на 24 февруари 2016 година, малко след влизането си в България.

Парадоксалното е, че българското общество ще получи обясненията за претекстовете на институциите и политиците не от тях персонално, а през решението на Европейски съд по правата на човека, когато то бъде оповестено.

Допълнителна тъжба има против неприятните условия в центъра за задържане в България, където е бил арестуван в продължение на 41 дни в границите на производството по екстрадиция, до момента в който се произнесат съдилищата.

През август 2016 година първият коментар на премиера по абсурда с експулсирането на Бююк бе, че отвеждането му било " на ръба на закона ", а незабавно по-късно той отвори тематиката за бежанската вълна с уточнението, че сред двете тематики " има доста общо ". Това прозвуча като ясно самопризнание, че става дума за договорка с турските управляващи.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР