© BRENDAN MCDERMID Увеличаване Преглед на оригинала Смаляване Увеличаване Преглед

...
© BRENDAN MCDERMID Увеличаване Преглед на оригинала Смаляване Увеличаване Преглед
Коментари Харесай

Клубът на трилионера

© BRENDAN MCDERMID
Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване

Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване

Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване
Едно тримесечие по-късно конкуренцията за това коя е най-голямата компания по пазарна капитализация в света продължава без явен любимец за победител. Такъв, несъмнено, няма да има в класическия смисъл на думата, тъй като надпреварата няма край, само че това не прави борсовата война сред Amazon, Apple и Microsoft по-малко забавна. И трите компании са на прага на това да имат пазарна капитализация от 1 трлн. $ – и за трите това няма да бъде казус, откакто през последната година те се трансфораха в първите сдружения в историята, които надминаха тази психическа граница и се задържаха за известно време над нея.

В края на предходната и началото на тази година акциите на всички огромни компании претърпяха земетресения, главно свързани не толкоз с техния бизнес, колкото с терзанията за закъснение на международната стопанска система и комерсиалната война сред Китай и Съединени американски щати. Днес те още веднъж са в напредък и най-вероятно по-късно през годината ще забележим нов връх от три компании с пазарна оценка от над 1 трлн. $ едновременно. Под или над тази граница в челото на най-големите международни компании по капитализация са пет от американския IT бранш, а едвам след тях е холдингът на Уорън Бъфет Berkshire Hathaway, след това са двете най-големи китайски сдружения, а компании от обичайните остарели промишлености като Johnson&Johnson и JPMorgan са на девето и десето място.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Изненадата Microsoft или FAAMG

Софтуерният колос Microsoft е една от странните истории на борсата и в Силициевата котловина, от която на процедура не е част. Компанията, водена сега от изпълнителния шеф Сатя Надела, над десетилетие се считаше не като част от софтуерните колоси, а като обичайната компания, въпреки да създава софтуерни артикули, които се употребяват на съвсем всяка компютърна машина в света. Причината е, че до момента в който вложителите се концентрираха върху компании с огромен растеж на приходите, те пренебрегваха колоси като Microsoft – със мощно показване, само че без големи скокове в оборота. Сега това се трансформира.

След години занемаряване по отношение на другите софтуерни компании, Сатя Надела съумя да направи Microsoft номер едно по капитализация

Фотограф: CHARLES PLATIAU

Под управлението на основния изпълнителен шеф Сатя Надела през последните пет години компанията промени фокуса си – тя към този момент не е толкоз подвластна от операционната система Windows, а разчита повече на продажбите на основани в облака услуги. Така компанията, която дълго време бе надалеч от светлината на прожекторите и бе подценявана за сметка на групата FAANG (Facebook, Apple, Amazon, Netflix, Google), се върна назад в полезрението на вложителите.

За последното тримесечие тя още веднъж се показа мощно, с доходи от 30.6 милиарда $, скок с 14% по отношение на предходната година. Това обезпечи на компанията пръв взор " над оградата ", като за малко общият общ брой на цената на акциите на Microsoft надмина 1 трлн. $ – третият американски софтуерен колос, който доближава това ниво след Apple и Amazon през предходната година.

Несигурната ябълка

През предходната година Apple пренаписа корпоративната история на света, откакто се трансформира в първия резистентен трилионер. Сега компанията, водена от Тим Кук, още веднъж се е засилила натам, само че пречките се усилват. Инвеститорите одобриха добре резултатите за първото тримесечие на компанията, даже макар обстоятелството, че става дума за спад – от 61 до 58 милиарда $ на годишна база.

По-големият проблем за Apple са намаляващите продажби на iPhone. Защо макар тези отрицателни вести акциите на компанията въпреки всичко потеглиха още веднъж нагоре и за следващ път са на границата на трилиона? Заради вярата, че китайският пазар още веднъж отваря обятията си за смарт телефоните на Apple – както и, несъмнено, вярата, че комерсиална договорка сред Китай и Съединени американски щати, която да завърши икономическата война сред двете страни, ще се отрази позитивно.

" Търговският разговор сред Съединени американски щати и Китай се е подобрил. От наша позиция това е повлияло на потребителското доверие към нашата марка ", разяснява Тим Кук при представянето на резултатите. Той обърна внимание и на обстоятелството, че първото тримесечие обичайно е едва за продажбите на iPhone.

Търговията в никакъв случай не стопира

Третият колос на прага на трилиона – Amazon, означи мощно тримесечие с доходи от 59.7 милиарда $, нарастване със 17% на годишна база. Инвеститорите към този момент не се изненадват от мощните резултати на Amazon – бизнес машината на Джеф Безос към този момент е настроена по този начин, че да работи съвсем безотказно и все пак най-богатият човек в света продължава да влага всеобщо в разширението на империята си.

Притесненията може да дойдат от разрастващите се пазари – да вземем за пример Индия, която взима от ден на ден ограничения да ограничи навлизането на Amazon в страната и резултатите за локалната промишленост от евентуално най-глобалната компания в ерата на глобализацията. Тези терзания обаче рядко оказват въздействие върху акциите на компанията и те не престават да се изкачват нагоре и в случай че наклонността от последните месеци се резервира, Amazon скоро още веднъж ще бъде над границата на трилиона.

Рекламните дуополисти

Фейсбук и Гугъл, двата дуополиста в цифровата реклама, имаха доста разнообразни тримесечия – Фейсбук още веднъж надмина упованията на анализаторите, до момента в който Alphabet, компанията майка на Гугъл, ги разочарова.

Малко преди да разгласи някои от най-мащабните промени в платформите си през последните пет години, Фейсбук разгласи доходи от 15.1 милиарда $, с 26% повече, в сравнение с преди година. Компанията за следващ път сподели, че свадите се отразяват повече на PR отдела, в сравнение с бизнес представянето.

Не по този начин стоят нещата в Гугъл, където вложителите останаха разочаровани от резултатите за тримесечието и даже по-лошо, уплашени за бъдещето. Всъщност приходите се усилват – със 17% до 36.3 милиарда $, само че бяха под упованията на вложителите. Притеснения има и към YouTube, видеоплатформата на компанията. Тя е под напън от страна на рекламодателите да затегне контрола във връзка с рекламите, тъй че те да не попадат върху всевъзможен вид наличие.

Възстановяването на Netflix

Най-малката от софтуерните компании, Netflix, продължава възобновяване си на борсата, откакто загуби близо половината от пазарната си капитализация сред юли и декември предходната година. Тя към момента е надалеч от историческите си върхове и забавя осезаемо темповете си на напредък – за първото тримесечие е отбелязала доходи от 4.5 милиарда $ при растеж 22%. Само година по-рано растежът е бил 40%, което предстоящо е терзание за вложителите, които залагат на софтуерните компании точно поради бързото им развиване.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР