© Биовет Вероятно най-голямата инвестиция през годината в производствени мощности

...
© Биовет Вероятно най-голямата инвестиция през годината в производствени мощности
Коментари Харесай

"Биовет" откри нов завод за ветеринарни лекарства на стойност 300 млн. лв.

© Биовет Вероятно най-голямата инвестиция през годината в индустриални мощности - новият цех на ветеринарния производител " Биовет " в Пещера, отвори порти. Основният обект съставлява завод за ферментация за произвеждане на медикаменти за животни с размер 3500 куб.м и по думите на притежателя на компанията, Кирил Домусчиев, е най-голямата сходна апаратура в европейска страна.

Новият цех е финансиран от Европейската капиталова банка по проекта " Юнкер " и цената на новия градеж и вложенията в завода на групата в Разград са на обща стойност 300 млн. лева, като 200 млн. лева от тях са от Европейска инвестиционна банка.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Заводът беше открит от премиера Бойко Борисов и трима министри – на финансите, на стопанската система и на околната среда.

Новото оборудване

Строежът на новия цех продължи две години, като групата " Хювефарма " на братята Георги и Кирил Домусчиеви кандидатства за финансиране по проекта " Юнкер " от 100 млн. евро, като съфинансирането за завода е от 50 млн. евро заеми и лични средства. Отделно от новия цех в Пещера ще бъде издигнато и в допълнение дружество единствено за ветеринарни ваксини на площадката на " Биовет " в Разград. Стойността му ще бъде 70 млн. евро.

С новия цех в Пещера потенциалът на " Биовет " за произвеждане на ветеринарни артикули в България ще се усили с 50%. Проектът включва с изключение на ферментационна мощ и цехове за обработка и пакетиране на продуктите, както и логистичен център. Новият цех е част от тактиката на " Хювефарма " огромна част от индустриалните й мощности да бъдат основани в Европейския съюз, а тя да се трансформира в световен международен водач във ветеринарната медицина.

По време на откриването Кирил Домусчиев посочи, че новите работни места, които откриват, са единствено 200, само че за сметка на това са за високоспециализирани чиновници – биолози, химици и инженери. Към края на предходната година в " Биовет " са заети 1355 души. През предходната година компанията има доходи 300.8 млн. лева (с 51 млн. лева повече от 2017 г.) и облага 28.8 млн. лева

Строежът на новото оборудване продължи близо две години. Изпълнители са " Главболгарстрой " и " Стримона ", на които изпълнителният шеф на завода Ангел Желязков благодари особено.

Подкрепа от страната

Премиерът Бойко Борисов разгласи по време на откриването, че е подготвил вертолет за пътуването до Пещера, само че по здравословни аргументи досегашният ръководител на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер не се е присъединил в откриването.

" Всеки ден, през ден се откриват фабрики и макар че Европа е в криза, ние държим растеж на стопанската система над 3%. 40 млн. лева от инвестицията на този високотехнологичен цех е в екология – министър Нено Димов особено пристигна преди мен, с цел да види пречиствателната станция. Много е значимо тези райони, в които е доста мъчно да се намерят вложители, да не престават да се развиват и по тази причина поддържаме общините за пътища и инфраструктура ", сподели Борисов.

Кметът на общината Николай Зайчев благодари на държавното управление, че е помогнало на общината. Новият цех на " Хювефарма " е инвестиция клас А, при която страната би трябвало да подкрепи вложителя със свързване на оборудването с пътища и друга нужна инфраструктура.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР