© Асен Тонев 1. Кой участва в битката за столичната

...
© Асен Тонев 1. Кой участва в битката за столичната
Коментари Харесай

Топ 5 от "Капитал": Защо са важни изборите в столичната адвокатура, как ще бъде финансирана сделката за БТК

© Асен Тонев 1. Кой взе участие в борбата за столичната адвокатура и за какво изборът е значим

Този уикенд в знаковата публика 272 на Софийския университет " Св. Климент Охридски " ще се организира годишното общо заседание на Софийската адвокатска гилдия (САК), на което би трябвало да се изберат нови органи на колегията. Залогът е огромен и визира освен нерешените с години професионални и битови проблеми на софийските юристи, с които се ангажира всяко ново управление на колегията. Извън това изборите в адвокатурата от години се обрисуват като част от цялостния развой на пълзящо преодоляване на институциите. Адвокатурата е един от последните бастиони против репресивния механизъм на ръководство на страната, който ръководещата обстановка постанова. По силата на своята съществена функционалност да пазят правата и законните ползи на жителите юристите са натурален конкурент на управническия произвол.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Това е късият отговор за какво изборите в адвокатурата засягат освен професионалната общественост, а имат социална значителност - жителите имат интерес юристите да упражняват свободно своята активност. Адвокатите от своя страна имат потребност от посланичество, което освен да взема решение практическите им проблеми, само че и да формулира мощни обществени позиции. Още по тематиката прочетете тук.

2. БТК ще бъде купена съвсем напълно с дълг. Купувачът United Group пласира облигации за общо 1.2 милиарда евро

Финансирането на покупката на Българска телекомуникационна компания (БТК) от United Group към този момент е обезпечено и то ще бъде съвсем напълно дългово. Това научи " Капитал " от свои източници, като информацията се удостоверява и от известия на рейтинговите организации Moody’s и S&P. Допълнителният дълг за 1.22 милиарда евро към този момент е контрактуван, като водещ управител по финансирането е JPMorgan. Още редица банки, както и фондът KKR, който е и миноритарен акционер в купувача United Group, са поели ангажимент да запишат от облигациите. Реално средствата обаче ще бъдат усвоени малко преди завършване на договорката и след приемането на нужните регулаторни утвърждения, което се чака доникъде на годината.

Според Moody’s и S&P цената за цялата БТК (включително задълженията й) е 1.2 милиарда евро, което би означавало напълно дългово придобиване, защото сума от към 20 млн. евро би покрила типичните консултантски и други разноски по договорка от подобен мащаб. По информация на " Капитал " обаче това е минималната оценка, а финалната сума ще зависи и от резултатите на БТК за 2019 година и ще е по-висока - напълно малко под 1.3 милиарда евро. Така въпреки всичко евентуално дребна част договорката ще се финансира и със лични средства на купувача. Подробностите вижте тук.

3. Ryanair ще ребрандира част от поделенията си под марката Buzz, като в групата е и софийското звено

Нискотарифната самолетна компания Ryanair ще ребрандира част от структурата си, като към този момент ще оперира под марката Buzz. В тази група попада и българският бизнес на ирландския нискотарифен авиопревозвач, като базата в София минава под управлението на поделението на групата в Полша.

Още през есента на предходната година полските медии оповестиха за идната промяна на дъблинската арфа с черно-жълтата пчела на Buzz Airlines. Тогава стана ясно, че на 1 ноември Buzz поема базите в Прага и София от Ryanair, а през декември и тази в Будапеща.

4. Чумата по прасетата унищожи 1/3 от производството в страната, вносът нарастна и най-малко краткосрочно рецесията със свинското ще е тук

Любимото и второто най-купувано от българите месо - свинското, през днешния ден е в своя ценови пик от шест години насам. Само за година цените излетяха с над 30%, което при импорт и локално произвеждане за най-малко 600 млн. лева значи десетки милиони по-високи разноски и за производителите на салами, и естествено за потребителите. И смяна най-малко тази година не се чака.

Причината е ясна: африканската чума заля Китай, най-големият производител и потребител на свинско месо, това сътвори международен недостиг и цените се изстреляха. Проблемът директно засегна България, която внася към 2/3 от свинското месо, отиващо главно в преработвателната промишленост, и заводи усетиха дефицит. А вътрешната рецесия с африканската чума унищожи за половин година 1/3 от българското произвеждане. Ударът от заболяването е толкоз бездънен, че представители на сектора считат, че стабилизирането на бранша ще отнеме години.

5. Пътеводител на кандидат-програмиста. Какво е добре да се знае за академиите, които оферират сходни образования

Преди време кариерният път на софтуерните разработчици започваше по друго време и метод, само че в множеството случаи се случваше след привършване на бакалавърска степен по компютърни науки, софтуерно инженерство или математика, а имаше и значително самоуки програмисти, почнали своя път още на " Правец 8 ". Дълго време и самата специалност беше по-скоро бутикова и надалеч от най-търсените.

С годините обаче всичко се промени и надали през днешния ден има някой, който да не знае, че най-платени и търсени са хората за IT бранша. С тази смяна пристигна и желанието на доста хора да се преквалифицират или да покачат своите знания, с цел да се развива в тази сфера. Самите компании също видяха капацитет в скъсяването на веригата университет - чиновник и започнаха да основават свои академии и стратегии за образование на фрагменти в ИТ сферата. В момента има няколко съществени курса, които се оферират в България, както и голям брой непознати и онлайн стратегии. Какви са разликите и преимуществата им ще откриете в този текст.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР