© Анелия Николова Възторгът от победата на руския президент означава

...
© Анелия Николова Възторгът от победата на руския президент означава
Коментари Харесай

Мнения Daily - Фенове на Путин да кажат открито накъде ще водят страната

© Анелия Николова Възторгът от успеха на съветския президент значи екстаз от политическата му линия. Още по тематиката
Мнения Daily - В България се идентифицираш с насилника, а не с жертвата

И още: Разузнавачът прави закононарушения с утвърждението на държавата; Руските избори демонстрират резултата на " обсадената цитадела "
20 мар 2018
Мнения Daily - Когато водачите се държат като съвременни императори

И още: Европейски Съюз е от Венера, Съединени американски щати са от Марс; Възгледите на Цацаров се пробутват за правосъдна промяна
19 мар 2018 Източни пиеси

Фенове на Путин да кажат намерено накъде ще водят страната

От коментар на Иван Бедров за " Дойче Веле "

Президентът Румен Радев изпрати още в понеделник приветствен адрес до Владимир Путин във връзка преизбирането му за държавен глава на Русия. Ден по-късно същото направи и министър председателят Бойко Борисов. В това време българският министър на външните работи Екатерина Захариева, дружно с сътрудниците си от целия Европейски Съюз, се солидаризира с Англия, осъди отравянето на някогашния съветски разузнавач Скрипал, за което Западът упрекна Русия, и заявява за следващ път, че не признава противозаконната анексия на Крим. И макар че протоколните поздрави на президент и министър председател са повече протоколни, в сравнение с поздрави, България още веднъж припомня на объркана страна, която излъчва паралелно разнообразни сигнали и не е напълно сигурна къде тъкмо е нейното място.

Усещането е още по-силно и поради неприкрития екстаз на част от обществените фигури, провокиран от четвъртата изборна победа на Путин. Лидерката на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова го поздрави за " голямата победа ". Съуправляващият Волен Сидеров видя " доста положителни образци за осъществяване на избори " и посъветва други страни да се учат. Червеният народен представител Таско Ерменков разгласи Съединени американски щати, Германия, Франция и целия Европейски Съюз за идиоти, като за доказателство уточни високия резултат на Путин в Крим. А водачът на пловдивската Българска социалистическа партия Георги Гергов, който се оказа и съветски жител, наруши тайната на вота и разгласи на висок глас, че е дал своя вот за Путин.

Личните благосклонности, обичайна обич към Русия и наследените шаблони за " дружбата " не са задоволителни отговори. Защото всеки от цитираните (а въобще не са единствено те) е политическо лице и с всяка изразена позиция насочва обръщение към своите гласоподаватели. Възторгът от успеха на Путин значи екстаз от политическата му линия. А тя докара руснаците до изолираност, подтисничество и беднотия. Високият резултат на Путин не трансформира обстоятелствата - Русия през днешния ден е страна, с която съвсем никой не желае да бъде другар, руснаците са лишени от огромна част от гражданските и политическите си права, а резултатът от всичко това е понижена покупателна дарба и нараснал дял на бедните. Гордостта от " величието на Русия " сигурно печели избори, само че още по-сигурно е, че не взема решение упоменатите нагоре проблеми.

Затова всеки, който през днешния ден държи да покаже на гласоподавателите си какъв брой доста се радва от успеха на Путин, е добре да бъде прям до дъно - и да прегърне също погрома над западния вид народна власт, враждебността към външния свят и готовността да предложи да хората ограничения, вместо благополучие. Симптоми за това в България към този момент има - през последните години се ускоряват офанзивите против неправителствените организации, работещи по одобрения интернационален модел - транспарантно и на планов принцип. Все по-чести са обвиняванията към външни фактори за едно или друго неблагополучие в България. А апелите за здрава ръка, която да замести върховенството на закона и работещите институции, са надали не ежедневие. Честното отношение към българските гласоподаватели изисква още в този момент всички почитатели на Путин да кажат намерено накъде желаят да водят страната.

------------ НАТО е цялостно с пацифисти, а наличието на Турция поражда въпроси.

Геополитика

Трябва нов боен съюз на мястото на НАТО

От коментар на Алистър Хийт за " Дейли Телеграф ". Преводът е на " Club Z "

[Reuters]
" Забравете за НАТО, нуждаем се от нов международен съюз за битка с Путинова Русия. " Да, Англия изгони 23 съветски дипломати и обмисля спомагателни наказания. Атаката в Солсбъри се разисква и осъжда в Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, а НАТО е загрижена... Но всичко това няма да промени нищо.

Суровата действителност е, че светът стана доста по-опасен, което на собствен ред изисква нова защита и външна политика. Първо, Англия би трябвало да отдели повече средства за отбрана: към този момент не можем да мислим, че обичайните войни са нещо от предишното. Второ, Англия би трябвало да направи старания за основаване на нов световен боен и стопански съюз на страни, уверени в нуждата от поощряване на ползите на капитализма и демократичната народна власт.

За тези цели НАТО към този момент не се вписва: това е прекомерно европейска организация, прекалено много от членовете на съюза са просто пацифисти, а участието на Турция поражда редица въпроси. Организация на обединените нации е неефективна организация, както и НАТО - и двете са резултат от спор през ХХ век.

Новият съюз би трябвало да се основава на правилата на ползите и суверенитета на всяка страна. Той би трябвало да включва либерално-демократични страни, в които царува капитализмът и които зачитат правилата на правата на индивида, пазят интелектуалната благосъстоятелност и правото на цялост на персоналния живот. Тези страни би трябвало да подпишат съглашение за взаимна военна помощ, както и за свободна търговия.

Алиансът може да включва страни като Америка, Канада, Индия, Израел, Австралия, Япония, Нова Зеландия, Франция и други. Създаването на подобен съюз ще бъде голяма промяна в геополитиката след основаването на Организация на обединените нации. Този съюз ще промени изцяло световното равновесие на силите и ще разреши на демократичните демокрации да се оправят със заканите.

Алиансът ще докара до основаването на институции, нужни за сдържането на тоталитарните капиталисти Русия и Китай, както и ще помогне за битка с използването на химическо оръжие и хакерските атаки. Англия се нуждае от нова роля на интернационалната сцена и поддръжката за основаването на подобен съюз може да бъде идеална задача.

----------- Шансовете да откри пазар в страната и в района биха били нулеви.

Енергетика

Токът на АЕЦ " Белене " ще е непродаваем

От коментар на доктор Георги Касчиев за mediapool.bg

Фотограф: Красимир Юскеселиев
От апологетите на АЕЦ " Белене " постоянно може да се чуе, че още преди няколко години сме можели да я приключим и тогава, както пееше Богдана Карадочева - ще стартира подобен живот... От инженерна позиция това, несъмнено, не би било допустимо, откакто при преустановяване на плана през март 2012 година към момента техническият план не е одобрен, няма контракт за създаване, няма стратегически вложител, няма финансиране, няма нищо.

Да предположим, че към средата на 2012 година техническият план на АЕЦ " Белене " бе одобрен и страната бе почнала построяването. Ако по някакво знамение бе основана съвършена организация за строителство, бяха открити заеми за към 20 милиарда лева на рационална цена, в случай че построяването бе станало без закъснение, в случай че бе обезпечен личен състав за централата и тя бе подсъединена към мрежата... и доста други в случай че... хипотетично първият блок на АЕЦ " Белене " може би щеше към този момент да е приключен?

Първият въпрос е щеше ли да има пазар за електрическата енергия от " Белене "?

Преглед на страницата на " Електроенергийния систематичен оператор " (ЕСО) демонстрира, че от началото на годината до 12 март електропроизводството е спаднало с 4.8 %, а електропотреблението - с 6.8 % в съпоставяне със същия интервал на 2017 година През предходната седмица да вземем за пример оптималният товар в страната е бил единствено 5286 МВ, а минималният – 3350 МВ. От началото на година чистият експорт е бил приблизително 424 МВт с огромни вариации.

Как се обезпечава товарът в страната и износът, като се има поради, че?:

- без АЕЦ " Белене " в този момент имаме конфигурирани към 11 880 МВ (с един блок на Топлоелектрическа централа " Варна " );
- АЕЦ Козлодуй генерира непрекъснато към 2100 МВ;
- Поради непрекъснатите дъждове множеството Водноелектрическа централа (общо 2340 МВ без помпи) непрекъснато са в работа, от време на време осигурявайки над 1600 МВ и общо 8.7 % от производството от началото на годината;
- Останалите ВЕИ (общо 1822 МВ) работят главно според от времето и са дали 5.4 % от производството от началото на годината;
- Топлофикационните и заводските Топлоелектрическа централа дават 400-500 МВ;
- Топлоелектрическа централа на въглища (общо 4000 МВ) покриват останалото, като мощността им наложително е лимитирана, даже неотдавна Топлоелектрическа централа " Бобов дол " спря работа напълно;

Ясно е, че даже през този сезон възможностите АЕЦ " Белене " да откри пазар за електрическата енергия си в страната и в района биха били нулеви.

Вторият въпрос е щеше ли АЕЦ Белене да е конкурентна?

По разнообразни прогнози при цялостно натоварване (два блока с общо 2120 МВ, 7970 часа работа годишно и 16.9 млрд кВтч бруто произвеждане годишно) електрическата енергия от АЕЦ " Белене " би коствала сред 170 и 200 лв/МВтч, а при по-ниско произвеждане – доста повече.

Тази себестойност огромна ли е или доста огромна? Както постоянно отговорът на въпроса е в сравнението. За тази цел най-добре е да се ползуват обществените данни от Българската Независима Енергийна Борса (БНЕБ). През 2017 година междинната цена на базова електрическа енергия, търгувана на БНЕБ, ден напред, е била към 80.5 лв/МВтч. Според Българска академия на науките тя щяла да пораства и при умерено развиване през 2020 година към този момент щяла да е 114 лв/МВтч.

Следователно, в случай че по някакво знамение АЕЦ " Белене " бе към този момент издигната, при либерализиран пазар, електрическата енергия й щеше да бъде тотално неконкурентна и непродаваема.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР