© Анелия Николова Още по темата Вечерни новини: Ще влезе

...
© Анелия Николова Още по темата Вечерни новини: Ще влезе
Коментари Харесай

Вечерни новини: БСП ще бойкотира още парламента, Съветът на ЕС прие сделката за Brexit

© Анелия Николова Още по тематиката
Вечерни вести: Ще влезе ли Движение за права и свободи във властта и още от значимите вести през уикенда

Сидеров направи пъзела пред Борисов по-сложен, митингите из страната имат нови претенции, идва напрегната седмица за Брекзит
18 ное 2018
Вечерни вести: Борисов желае да остане на власт, Тереза Мей обезпечи договорката за Brexit

И още: Марешки и Марин льо Пен на националистическа среща в София утре; Японският министър по киберсигурността съобщи, че не употребява компютри
15 ное 2018 Докато в понеделник се опитвахме да разбираем развръзката в връзките сред патриотите от Вътрешна македонска революционна организация, " Атака " и НФСБ и нейното въздействие върху стабилността на държавното управление, министър председателят Бойко Борисов усложни пъзела. В ранния следобяд от осведомителната работа на " Дондуков " 1 оповестиха, че министър-председателят е наредил инспекция на издадените български паспорти на чужденци за последни пет години. Сфера, в която Вътрешна македонска революционна организация има въздействие не занапред. Последният ръководител на организацията за българите в чужбина, която валидира удостоверенията за български генезис, Петър Харалампиев, е в ареста поради подозрения за подкупи. Факт, който прави водача на Вътрешна македонска революционна организация и вицепремиер Красимир Каракачанов уязвим, и то в миг, в който ръководителят на " Атака " Волен Сидеров упорства за оставката му.

В понеделник за първи път обществено представител на патриотите - зам.-председателят на Вътрешна македонска революционна организация Ангел Джамбазки, сподели, че държанието на Сидеров отваря ниша за Движение за права и свободи, а " те са петимни да се върнат във властта ".

Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък. В интернационален проект като че ли има по-ясна крачка в развиването на значима тематика - Брекзит. Съветът на Европейски Съюз утвърди проектодоговора с Англия. Проблемите на премиера Тереза Мей обаче са свързани с това да убеди Народното събрание в Лондон, че договорката е допустимо най-хубавата. В международния корпоративен живот топ новината беше карцерът на мениджъра на най-големия автопроизводител.

НАЙ-ВАЖНОТО

Българска социалистическа партия ще продължи с протеста на кворума в Народното събрание


Депутатите на Българска социалистическа партия ще продължат да основават проблеми на ръководещите за кворума в Народното събрание. На изключително взаимно съвещание на Изпълнителното бюро и управлението на групата беше решено, че народните представители на левицата няма да се записват заран за съвещанията. Изключението ще е, когато се разискват техни оферти - най-много в данъчните закони и бюджета. Социалистите започнаха протеста с обещанието да престанат, когато вицепремиерът Валери Симеонов подаде оставка. Той го направи в петък. Според Корнелия Нинова обаче отдръпването му е закъсняло. Българска социалистическа партия упорства за оставка на цялото държавно управление и за предварителни избори, тъй като всякакво преформатиране на ръководството в това Народно заседание щяло да е " мъка за страната. "

Движение за права и свободи също бойкотираше кворума под изискване - до момента в който Валери Симеонов подаде оставка. Не е ясно дали ще продължи след петък. Ако това се случи, ГЕРБ, патриотите и " Воля " ще би трябвало да са оптимално мобилизирани, в случай че желаят да има пленарни съвещания. Усложнените връзки сред Вътрешна македонска революционна организация, НФСБ и " Атака " в допълнение изнервят ситуацията.

Барние предлага временен интервал след Brexit до 2022 година

Главният договарящ на Европейски Съюз Мишел Барние предлага удължение на преходния интервал след Brexit до декември 2022 година Това може да резервира свободното придвижване на хора към Англия и заплащанията към Брюксел и след идващите избори. Подобен ход, който би трябвало да бъде контрактуван взаимно, ще даде повече време на Обединеното кралство и на Европейски Съюз да сключат комерсиална договорка, само че и ще ядоса последователите на Brexit, които ще настояват, че " разводът " с Брюксел е единствено фиктивен. Барние също по този начин разгласи, че Съветът на Европейски Съюз е подкрепил постигнатото проектоспоразумение с Англия. Сега то би трябвало да бъде финализирано на изключителна среща на Европейски Съюз в неделя, само че не е несъмнено дали ще получи утвърждението на английския парламент. Същевременно Германия и други европейски страни обявиха, че договорката не предстои на предоговаряне. Британският министър председател Тереза Мей се пробва да събере поддръжка за документа вкъщи, само че се сблъсква с острата рецензия както на твърдите последователи на напускането на съюза, по този начин и на искащите оставане в Европейски Съюз.

Строежът на подводната част на " Турски поток " завърши

Руската компания " Газпром " разгласи края на строителството на подводната част от газопровода " Турски поток " и прекосяването към работа по наземния сектор. Президентите на Русия Владимир Путин и на Турция Реджеп Тайип Ердоган отбелязоха събитието с гала в Истанбул. Това е първата от плануваните четири тръби. С нея би трябвало от края на 2019 година да стартира доставяне на турския пазар с до 15.75 милиарда куб.м годишно. За втората се разисква вид да мине през България или през Гърция. Плановете са градежът да стигне до граница на Европейски Съюз през 2020 година В понеделник съветски издания, които не могат да се дефинират като сериозни към властта, цитират анализатори, съгласно които " европейската " тръба на " Турски поток " няма да се появи в идващите няколко години. Първо би трябвало да се получи утвърждение на Европейски Съюз, поради неналичието на което пропадна планът " Южен поток ".

НЕЩО ИНТЕРЕСНО

Президентът на Rеnаult-Nіѕѕаn-Mitsubishi Карлос Гон е арестуван в Япония

[Reuters]
Главният изпълнителен шеф на Nissan Motor Карлос Гон е задържан в Токио поради хипотетично нарушаване нa японските финaнcoви закони. Гoн управлява групата Rеnаult-Nіѕѕаn-Mitsubishi, като алиансът е най-големият производител на коли в света. Той е зaпoдoзpян, чe нe e oбявил нaпълнo peaлнитe cи приходи във финaнcoвитe oтчeти нa компанията. Същите обвинявания са отправени и към различен шеф на компанията - Грег Кели. Според проверяващите за пет години - от 2011 година до 2015 година, двамата са занижили информацията за паричните си доходи с към 5 милиарда йени (около 44 млн. $ по настоящия курс) за укриване на налози. На идващото съвещание на съвета на шефовете ще бъдат поискани оставките на Гон и Кели. След новините акциите на френския производител на коли паднаха с 10% в Париж, а тези на Nissan изгубиха над 11% от цената си.

СЪБИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИM

" Обединени патриоти " ще вземат решение по какъв начин да продължат с ГЕРБ

Партиите от обединението " Обединени патриоти " - Вътрешна македонска революционна организация, НФСБ и " Атака ", ще имат съвет във вторник, на който би трябвало да обсъдят какви да са връзките им с ГЕРБ и присъединяване им в държавното управление. В петък водачът на НФСБ Валери Симеонов подаде оставка като вицепремиер. Патриотите би трябвало да решат дали да посочат различен човек на негово място и вероятно кой да бъде той. В бургаския уебсайт flagman.bg се появи името на началника на кабинета на Симеонов Марияна Николова, само че от централата на НФСБ в София не потвърдиха новината. Председателят на " Атака " Волен Сидеров предлага и водачът на Вътрешна македонска революционна организация Красимир Каракачанов да се отдръпна - като вицепремиер по сигурността и министър на защитата, с цел да може патриотите " да стартират на чисто ". Зам.-председателят на Вътрешна македонска революционна организация Ангел Джамбазки разяснява в понеделник, че сходно държание отваря път към властта на Движение за права и свободи.

Очаква се обстоен отчет на Съединени американски щати за убийството на Хашокжи и ролята на саудитския принц

Във вторник се чака да бъде показан обещаният от американския президент Доналд Тръмп цялостен отчет по отношение на следствието на Централно разузнавателно управление на САЩ за ролята на саудитския принц Мохамед бин Салман в убийството на журналиста Джамал Хашокжи.

След като Централно разузнавателно управление на САЩ получи от турския президент Ердоган записи, отнасящи се за убийството, в края на предходната седмица американски медии оповестиха, че съгласно техни източници изводът на разузнаването е, че убийството е подредено персонално от престолонаследника.

В неделя обаче Държавният департамент на Съединени американски щати опроверга тази информация, изтъквайки, че още няма дефинитивно умозаключение за това кой стои зад убийството. Самият Тръмп дефинира оценката на Централно разузнавателно управление на САЩ като " прибързана " и съобщи, че до два дни ще бъде показан цялостен отчет за следствието.

" Капитал " разисква с най-големите банки в България развиването на бранша

Шестата годишна конференция " Банките и бизнесът ", проведена от " Капитал ", ще се организира в " София хотел Балкан ". Представители на Българска народна банка, ЕИФ, изпълнителни шефове на най-големите банки в България и специалисти ще разискват целите и прогнозите за развиването на бранша през идната година. Този път водещи тематики в програмата ще бъдат подготовката за присъединението на България към банковия съюз и ERM 2, трендовете при кредитирането и предстоящото придвижване на лихвените проценти, новите стратегии за финансиране, както и най-иновативните софтуерни решения, които трансформират банковия пазар.

СНИМКА НА ДЕНЯ

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева при японския император

[Пресцентър на Народното събрание]
Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева имаше специфична визита в императорския замък на Япония при Негово величество император Акихито. " Бихме приветствали визити в България на членове на императорското семейство, изключително в светлината на идните значими годишнини през 2019 година ", сподели тя. Император Акихито е бил в България през 1979 година, само че към момента като престолонаследник. Догодина се навършват 110 година от реализирането на контакти сред двете страни и 80 година от установяването на дипломатическите връзки.

Парламентарна делегация, в която влизат представители от Движение за права и свободи, Българска социалистическа партия, " Атака " и " Воля ", е на публично двудневно посещаване в Япония по покана на ръководителя на Горната камара на локалния парламент Чуичи Дате. В състава на групата е и зам.-министърът на външните работи Георг Георгиев. Българите ще се срещнат и с премиера на Япония Шиндзо Абе.

ЕДНО КЪМ ЕДНО

Премиерът Бойко Борисов разпореди на Министерство на вътрешните работи и ДАНС да създадат инспекция на издадените български документи за идентичност на непознати жители за последните пет години " във допустимо най-кратък период ". Има няколко учредения за издаване на български документи - едното от тях е поради потвърден български генезис, само че може да става и поради избрани вложения, при натурализация, за заслуги към страната или поради анулация на държавни актове, с които поданството е отнето.

Вносителят на " Пежо " в България " София Франс ауто " завоюва търга за доставка на 280 нови коли за спешна помощ по плана на здравното министерство за рационализация на незабавната помощ и подписа контракта с министър Кирил Ананиев на стойност над 38 млн. лева Новите профилирани коли би трябвало да бъдат снабдени с здравно съоръжение и инсталация. Кандидатите да доставят колите бяха общо седем.

" ЧЕЗ България " приканва за рационално ползване на ток. Статистиката сочи, че в България към 40% от общата консумация на електричество е за отопление, до момента в който в Европа процентите са 24. От сметката за ток на едно четиричленно семейство за декември-февруари 70% отиват за отопление и стопляне на вода, останалите са за готвене, пране, осветяване и други електроуреди.

Такса боклук за жителите и бизнеса в София през 2019 няма да се трансформира . За семействата тя се пресмята с коефициент 1.6 промила от данъчната оценка на парцела, за бизнеса - 10 промила върху отчетната стойност на парцелите, в случай че фирмите не заявят генерирано количество. За разчистване през 2019 година общината планува 206 млн. лева

От общо над 12 хиляди български студенти в чужбина през 2016 година над 11 хиляди, или повече от 90%, са били в европейски университети , сочат данни на Евростат. В Азия има съвсем 800 студенти от България, в Африка - към 180, а в Северна Америка - малко над 150. В Централна и Южна Америка във висши образователни заведения има под 20 българи, а в Австралия и района - едвам девет.

Бившият кмет на Ню Йорк, милиардерът Майкъл Блумбърг, подари 1.8 милиарда $ на университета " Джонс Хопкинс " . Това е най-голямото подаяние, правено в миналото на образователно заведение в Съединени американски щати, твърди " Асошиейтед прес ". Пред NYTimes той споделя, че желае да се разшири приемът в университета на надарени младежи с лимитирани финансови благоприятни условия.

КАКВО ДРУГО ИНТЕРЕСНО

Международната галактическа станция получи подарък за 20-ия си рожден ден

Фотограф: Nasa
Международната галактическа станция получи подарък за рождения си ден. На 20 ноември преди 20 години в орбита е била изведена първата част от системата. В събота беше изстреляна карго пратка, която съдържа нужни консумативи за опити, които се правят на станцията, както и 3D принтер дружно с рециклираща машина за пластмаса, наименуван Refabricator. Скачването стана рано сутринта в понеделник. Принтерът ще разрешава на астронавтите да " създават " нови принадлежности от към този момент ненужни опаковки да вземем за пример.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР