© Анелия Николова Още по темата Вечерни новини: По-евтини разговори

...
© Анелия Николова Още по темата Вечерни новини: По-евтини разговори
Коментари Харесай

Вечерни новини: България упорства за чакалнята на еврото, в топ 3 е по разкрити измами с еврофондове

© Анелия Николова Още по тематиката
Вечерни вести: По-евтини диалози на Балканите, Кипър стяга контрола над офшорките

И още: Фейсбук ще ревизира за подправени вести и в България, митинг против АЕЦ " Белене " възнамерява за на следващия ден " Демократична България "
5 юни 2018
Вечерни вести: Хазартен удар по " Нова тв ", Unicredit обмисля обединение със Societe Generale

И още: Шефът на комисията за персоналните данни желае бързи промени в закона за въвеждане на GDPR, пораства напрежението сред Сърбия и Косово
4 юни 2018 В сряда събитията в България се въртяха към парите. Стана ясно, че страната ни " до седмица-две " се кани да подаде документи за чакалнята за еврото. В същото време обаче службата за битка с измамите на Европейска комисия ни подреди в топ три по разкрити измами в еврофондове.

Кабинетът отсрочи решението, с което се очакваше да покрие просрочените задължения от 103 млн. лева на БДЖ, а кметът на Варна разгласи, че за решаването на казуса с наводненията градът има потребност от 100 млн. лева Варна бе под вода в понеделник поради пороен дъжд, само че положението на инфраструктурата след него сподели, че повода са не просто незапочнатите планове, само че и некачественото осъществяване на приключени обекти.

На интернационалната сцена напрежението към Иран се нагнетява след изтеглянето на Съединени американски щати от нуклеарната договорка, а Владимир Путин направи знакова аудиенция в Австрия. Руският президент се надява " другарски " настроената към Москва Виена да помогне за достопляне на връзките в Брюксел, които така и така започнаха леко да се размразяват поради спора сред Съединени американски щати и Европейски Съюз.

НАЙ-ВАЖНОТО
Събитията, които трансформират България и света

Кабинетът ще подаде документи за чакалнята на еврозоната до две седмици

До седмица-две България ще подаде документи за валутния механизъм ЕRM II – така наречен чакалня на еврозоната. Това увещание пристигна от премиера Бойко Борисов по време на годишния бал на КРИБ. Той добави, че България е изпълнила съвсем всички критерии за влизане в еврозоната като се изключи изискваните най-малко две години престой във валутния механизъм. В началото на годината и финансовият министър Горанов обществено разгласи, че до края на юни държавното управление има желание да кандидатства за " чакалнята ".

ЕЦБ и някои западни страни обаче не са въодушевени от стремежа на ръководещите. Така от страната ни е поискано първо да влезе отчасти в банковия съюз, като резултатът ще е, че трите най-големи български банки ще минат под надзора на ЕЦБ. Управляващите в София гледат на новото изискване като на дипломатическа тактичност за отсрочване на кандидатурата. Затова все още формалната им позиция е, че ще аплайват за банковия съюз в деня, в който получат утвърждение за ЕRM II.

България е в топ три по разкрити измами с евросредства съгласно ОЛАФ

България, Румъния и Унгария са страните от Европейски Съюз с най-вече разкрити измами от ОЛАФ (Европейска работа за битка с измамите), излиза наяве от годишния доклад на структурата. Между 2013 и 2017 година ОЛАФ е завършила 43 следствия за България с рекомендация за възобновяване на средства по европроекти. Това е относително висок брой следствия и слага България на трета позицията в отрицателната ранглиста. На първо място с съвсем двойно повече е Румъния – 107 следствия с рекомендация за връщане на пари, следвана от Унгария – 49. Повечето от страните в Европейски Съюз имат единични следствия, завършили с рекомендации.

Не излиза наяве дали броят на следствията се дължи на по-голямо внимание към избрани страни от страна на европейската работа или по-голям брой получени сигнали. В отчета е разказан български случай за разкрити нарушавания в Агенция " Митници ". Българското ведомство обаче по лична самодейност е предало случая на проверяващите в Брюксел.

ПУТИН ВЪВ ВИЕНА
" Газпром " ще доставя газ на Австрия до 2040 година

[Reuters]
" Газпром износ " и австрийската OMV Gas Marketing & Trading подписаха съглашение за доставка на съветски газ до 2040 година Това стана при визитата на съветския президент Владимир Путин в Австрия. През юни се навършват 50 години от сключването на първия дълготраен контракт за покупка и доставка на газ от Съюз на съветските социалистически републики в Австрия. OMV е и първата европейска компания, подписала контракт със руското обединяване " Съюзнефтеекспорт " през интервала на студената война през 1968 година

Путин избра неслучайно тъкмо Австрия за първото си посещаване в чужбина през новия си президентски мандат съгласно съветските медии. Тя е с обичайно другарска настройка към Русия, а очакванията на Москва са " неутрална Виена " да стане ефикасен медиатор сред Русия и Европейски Съюз по въпроса за анулация на глобите. Путин се срещна с премиера Курц, с президента Ван Белен (на снимката) и посети мемориала на Червената войска във Виена.

СЪБИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИМ
Какво значимо ще се случи на следващия ден

Какво движи стопанската система на България

В четвъртък ще бъдат оповестени ревизираните данни за брутния вътрешен артикул (БВП) в България през първото тримесечие, както и продуктивността на труда. Двата индикатора са основни за настоящото развиване на стопанската система. Подробната разбивка на Брутният вътрешен продукт ще разреши да се дефинират главните мотори на растежа при започване на годината. Данните ще покажат и от кое място идва нарастването на вложенията - от частния или от обществения бранш. Производителността на труда пък дружно със междинните хонорари ще покаже какъв брой нарастват разноските на работодателите в страната за всяка единица създадена продукция.

Депутатите се чака да задвижат военните планове за 3.26 милиарда лева

Депутатите на следващия ден би трябвало да решат дали да дадат зелена светлина на двата предпочитани плана за модернизацията на армията - за пазаруване на най-малко 8 изтребителя и най-малко 150 бронирани машини за пехотата. Проектите на обща стойност 3.26 милиарда лева са препоръчани с решение на държавното управление и бяха утвърдени в отрасловата комисия във вторник. Единствено представителите на Българска социалистическа партия избраха да се въздържат. Дори обаче и в залата от левицата още веднъж да гласоподават " въздържал се ", чака се плановете да съберат задоволително поддръжка.

Народното събрание ще възроди АЕЦ " Белене "

Фотограф: Юлия Лазарова
Народното събрание ще прегледа на следващия ден проекторешенията на ГЕРБ и Българска социалистическа партия за обновяване на АЕЦ " Белене ". И двете импортирани оферти плануват анулация на мораториума върху плана от 2012 година, като евентуално депутатите ще дадат и мандат на държавното управление да води договаряния с евентуални претенденти и да провежда конкурсна процедура за избор на стратегически вложител.
В сряда заран се организира и поредна проява против рестарта на " Кражбата " Белене ", проведена от обединението " Демократична България ".

ЕДНО КЪМ ЕДНО
Едно изречение вест, едно изречение коментар

Световната банка намали прогнозата си за стопанската система на България , като към този момент залага на напредък от 3.8% през 2018 г, което е с 0.1 процентни пункта под упованията от януари и до 3.6% през 2019 година, или с 0.4 пр.п. по-малко. Макар че не изясняват на какво се дължи проверката, от банката предизвестяват, че упованията за инфлацията се покачват в страни като България, Румъния и Унгария.

Чешкият президент назначи Андрей Бабиш за министър председател за повторно , давайки му нов късмет да образува държавно управление, откакто през януари държавното управление му на малцинството не получи избор на доверие и трябваше да подаде оставка. Междувременно през вчерашния ден хиляди чехи стачкуваха против втория опит на Бабиш, който е разследван за машинация.

Европейският парламент и националните държавни управления реализираха политическо съглашение да наложат горна граница на цената на телефонните диалози сред две страни в Европейски Съюз . Международните позвънявания няма да костват повече от 19 евроцента на минута, като това обгръща и текстовите известия

КАКВО ИНТЕРЕСНО
Uber влиза на европейския пазар за споделено пътешестване с е-велосипеди

Техкомпанията Uber заяви през днешния ден, че ще пусне услуга за споделено прилагане на електрически колела в Европа, пробвайки да разшири активността си посредством други средства за напредване и да се " сдобри " с локалните управляващи, с които има спорове поради споделено пътешестване с коли. През април Uber купи стартъп компанията JUMP Bikes, а екипът работи интензивно за стартирането на услугата в Берлин до края на лятото, а по-късно и в други градове в Европа през идните месеци, сподели основният изпълнителен шеф на компанията Дара Хосровшахи на конференция в Берлин. Uber се сблъска с компликации в Европа, където митингите на обичайните таксита доведоха до правосъдни забрани за прекъсване на някои от услугите на компанията

[JUMP Bikes]
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР