© Анелия Николова Още по темата Пазарът за огнестрелно оръжие

...
© Анелия Николова Още по темата Пазарът за огнестрелно оръжие
Коментари Харесай

Гражданска самозащита

© Анелия Николова Още по тематиката
Пазарът за огнестрелно оръжие - в мъртва хватка

Закупуването на законно оръжие за персонална приложимост продължава да бъде извънредно мъчно в България
15 мар 2018
Обектът не е застрахован

Застраховките против кражба, отвън тези на ипотекираните жилища, са единствено към 9000
15 мар 2018
Първа частна полиция

Възможно ли е и би трябвало ли охранителните компании да заместят Министерство на вътрешните работи
15 мар 2018
Ювал Ноа Харари: Дори да станем богове, ще бъдем недоволни

Историкът и създател на два международни бестселъра за рецесията на доверие, човешката природа и бъдещето
9 мар 2018 *Въпреки неефективността на полицията живеем доста по-сигурно от преди 20 години
*Няма справедливи данни, които да постановат разширение на неизбежната защита или достъпа до оръжия

" Държавата не е в положение да отбрани сигурността на жителите " - може да звучи като девиз на опозицията, само че тъкмо това е посланието, което самата страна (в лицето на Народното събрание през януари и държавното управление месец по-късно) насочи с две свои решения.

В началото на годината ръководещите одобриха нов закон за частната охранителна активност, който разшири пълномощията на локалната власт да ангажира компании, с цел да обезпечават сигурността в обитаемоте места. В смисъл - полицията не може, по тази причина по-добре да наемем защита.

След публичната нервност към убийството в Пловдив на рецидивист, хванат от притежател на гараж да краде в него и всеобщите митинги преди две седмици, министър председателят Бойко Борисов разпореди на вътрешния министър Валентин Радев и на правосъдния Цецка Цачева да стартират работа по промени в Наказателния кодекс, които да разширят обсега на неизбежната защита - хипотезата, при която човек не носи наказателна отговорност, в случай че е употребявал мощ, с цел да отблъсне нахлуване против него или имуществото му. " Хората желаят правдивост и решения от нас, да чуят и да са сигурни, че като си легнат, в случай че някой им влезе, може да се защитят ", сподели министър председателят Борисов, възлагайки задачата на министрите си.

Зад това самопризнание седи един абсурд. Социологията демонстрира, че хората се усещат несигурни, само че в това време закононарушенията в България трайно спадат и от тях страдат под 2% от популацията.
Усещането за неустановеност е трансформирало тематиката за битова престъпност в политическа дъвка - от стратегия на цели държавни управления (като това на Орешарски) до оръжие за офанзива на властта (по Корнелия Нинова).

Освен това несъстоятелността и недоверието в Министерство на вътрешните работи са довели до хипертрофията на частния бранш за сигурност - в охранителните компании работят близо два пъти повече хора, в сравнение с има общо в армията и полицията.
И в случай че обществото, бизнеса и страната са подготвени да заплащат и за частна полиция, то други средства за отбрана като застраховките на имущество и коли, въпреки и налични, са извънредно непопулярни. А когато страната предлага да мятаме пушката на рамо е добре да знаем, че това не е чак толкоз елементарно.

(Почти) Всичко е в главата
Ниската престъпност надалеч не значи ефикасна полиция. Видно от полицейската статистика през 2016 година полицията е записала близо 55 хиляди закононарушения против собствеността (кражби и грабежи). От тях са разкрити причинителите на по-малко от една трета от тях.

Но даже и да приемем, че половината от осъществените закононарушения изобщо не са били декларирани (защото хората не виждат смисъл да ги рапортуват в полицията), съществува един безспорен факт - през последните години престъпността трайно понижава. Днес България е в пъти по-сигурна, в сравнение с е била през 90-те. Убийствата са намалели близо двойно спрямо равнищата от края на соца. " Статистически видяно, престъпността понижава, като се следят месеци на пик, след това още веднъж смъкване. Следва да се вземе поради латентната престъпност за дребни, главно хулигански и имуществени, закононарушения, което се дължи на голямото съмнение към Министерство на вътрешните работи ", разяснява пред " Капитал " началник на бранш в междинна по величина дирекция на полицията в провинцията. " Сумарно тежки закононарушения като убийства, тежки взломни обири, обири на коли и грабежи понижават ", разяснява още източникът ни.
Престъпността понижава в международен мащаб, а в България най-много поради застаряващото население, имиграцията на криминогенни групи и намаляването на безработицата.

Тази действителност няма по какъв начин да изясни каквото и да е било разширение на неизбежната защита или по-лесно предоставяне на разрешенията за оръжия, само че все пак казусът с лекаря палач от Пловдив активизира хиляди за часове, които стачкуваха против беззаконието.

Защо тогава хората се усещат нестабилно? Според криминолога Филип Гунев повода за необятно публикуваното чувство за неустановеност е осведомителната среда: " Редица проучвания в Европа демонстрират, че времето, отдадено на престъпността в новинарските излъчвания, е повишено от 2-3 минути при започване на 90-те години до близо 10 - 15 минути в днешно време. Социологическите проучвания демонстрират, че множеството хора считат, че " престъпността нараства ", според от това какъв брой повече медиите са писали по въпроса или показвали престъпни случаи. Нашето усещане за престъпността се дефинира в по-голяма степен от това, което гледаме по малкия екран, а не от действителния ни персонален опит, този на околните ни или това какви числа ни демонстрират. "

Анализ на Съвета за електронни медии от 2016 година, обхванал трите национални малките екрани, сподели, че отразяването на закононарушения освен заема централно място в новинарските излъчвания, само че и продължава в публицистичните излъчвания.

Белите зони
Въпреки че визира под 2% от популацията, битовата престъпност е най-много проблем там, където полицията отсъства - отдалечените от регионалните градове обитаеми места. Полицейският шеф, с който разговаряхме, разказва следната картина: " На доста места фактически липсва полицейско наличие. Това се дължи на неналичието на състезания и постоянно и на претенденти за длъжностите полицейски контрольор или патрулен служител на реда в дребните РУП. Има такива, които имат един чиновник по престъпна линия и това е началникът на групата. Няма екип. Полицейските инспектори дават отговор за няколко села и немалка част от тях ще се пенсионират скоро. Има един патрул за 7-8 обитаеми места, което е извънредно незадоволително. "

В момента Министерство на вътрешните работи е с към 20 - 25% безработен щат. И тук се влиза в затворен кръг. За още назначения трябват още средства. В същото време бюджетът на вътрешното министерство, пречупен през Брутният вътрешен продукт на глава от популацията, слага България отпред на Европейски Съюз, което (дори и да махнем действия като гражданска отбрана, пожарна, регистрация на коли и т.н.) отново е пъклен доста.

Но и множеството полицейски сили не значат автоматизирано прекъсване на престъпността, аргументите за която са най-различни - да вземем за пример демографски. Областите Кърджали и Монтана са близки по повърхност (3209,1 km² и 3635,5 km²), население (съответно 152 и 148 хиляди души) и брой служители на реда (547 и 539), само че в това време в Кърджали има близо три пъти по-малко престъпност, в сравнение с в Монтана. " В последните години всяка налична статистика демонстрира не увеличение, а гладко понижаване на престъпността в народен мащаб - наклонност, която може да се следи и в общоевропейски проект ", разяснява прокурорът от Софийска градска прокуратура Андрей Янкулов. " Не ми е известно нито едно научно аргументирано мнение, което да оборва числата и да демонстрира, че престъпността в България през 2017 година е по-висока спрямо 1997 година ", споделя още той и прецизира: " Разбира се, могат и би трябвало да се създадат обяснения - за жалост, когато някои райони се обезлюдяват, те се напущат първоначално от хората в дейна възраст, остават старите хора и тези, които могат да се препитават само с закононарушения, което пък неизбежно води до издевателства от вторите над първите. Тъй като страната също напуща тези райони, там няма и кой даже да записва закононарушенията. "

Според прокурор Янкулов " методът тази наклонност да бъде обърната надали минава през поголовно въоръжаване на останалото население против нарушителите, което, дано бъдем реалисти, не е и допустимо. Нито проблемите, създавани от маргинализирани единици или групи хора, биха се решили посредством спомагателната им гетоизация. "

Една друга неработеща система
" При кражбите и грабежите се следи серийност от страна на един/едни и същи причинители, които след определяне влизат в пандиза и процентите още веднъж се възстановяват " разяснява полицейският шеф, с който разговаряхме.

По данни на Главна дирекция за осъществяване на наказванията - структурата към Министерството на правораздаването, която дава отговор за пандизите, над половината от затворническата популация се състои точно от причинители на обири и грабежи, като над 70% са рецидивисти.

Тази статистика демонстрира следната картина - в огромната си част престъпната престъпност е предизвикана от бедността, остава неразкрита, само че даже и причинителите да бъдат хванати, те не могат да бъдат превъзпитани.
Неефективността на система за осъществяванията на наказванията, за която тази година са отишли 144 млн. лева от бюджета, също е част от казуса.

Не единствено в България апропо. Миналата седмица френският президент Франсоа Макрон прекара няколко часа във френски затвор, с цел да разгласи огромна промяна на системата с главен акцент обществената работа със пандизчиите. Тогава мненията бяха, че това е първият френски президент, който повдига този въпрос заради простата причина, че тематиката е извънредно непопулярна.

Нещо, което българските политици доста добре знаят. Затова избират да се замерят с безвредни проблеми - като битовата престъпност и неизбежната защита.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР