© Анелия Николова Още по темата Лихвите по потребителските заеми

...
© Анелия Николова Още по темата Лихвите по потребителските заеми
Коментари Харесай

БНБ: Лихвите ще останат без съществена промяна през второто и третото тримесечие

© Анелия Николова Още по тематиката
Лихвите по потребителските заеми са се повишили през април

При депозитите към момента има понижение на доходността до кръглата нула
29 май 2018
Лихвите по заемите за семействата още веднъж спадат през март

Доходността по депозитите се здържа на равнището от предходния месец
29 апр 2018
През първата половина на годината лихвите ще останат близки до сегашните

Кредитите и депозитите ще продължат да порастват, предвижда централната банка в последното издание на " Икономически обзор "
7 мар 2018
Супер облага. За последно

Банките в България завършват 2017 година с рекордно добър финансов резултат, по-здрави портфейли и съживено кредитиране. Но новата година идва с нови регулаторни тежести
9 фев 2018
Има сигнали за " нагряване " на стопанската система

Спадът на лихвите по депозити е завършил, като понижението е достигнало своя лимит, показаха от Асоциацията на банките в България
16 ное 2017 Лихвите по новодоговорени депозити и заеми ще останат без основна смяна през второто и третото тримесечие на тази година. Растежът в кредитирането ще се форсира гладко. Такива са упованията на Българска народна банка за второто и третото тримесечие на 2018 година в първия брой на тримесечното издание " Икономически обзор ". Там се показва още, че е имало разхлабване на стандартите за разпределяне на потребителски заеми, като е била намалена оценката за риска.

Без смяна

Не се чака основна смяна на лихвените проценти и по заеми, и по депозити, като те ще останат покрай настоящите относително ниски нива, се споделя там. Това ще бъде обусловено от високия приток на привлечени средства и мощната конкуренция в банковия бранш. Фактор за задържането на лихвените проценти в България покрай настоящите равнища ще бъдат също и пазарните упования за запазването без смяна на главните лихвени проценти на Европейската централна банка (ЕЦБ) през посочения интервал.

Преди дни данните за лихвената статистика регистрираха повишаване на цената на потребителските заеми в левове с 0.81 процентни пункта до 8.61% приблизително за пазара. Лихвите по жилищните заеми демонстрираха намаляване с малко до 3.51% за тези в левове и 3.81% в евро. При депозитите данните не престават да регистрират намаляване, като през април са напълно леки – с 0.01 прочие За нови депозити в левове - до 0.12%, а при спестяванията в евро остават непроменени по отношение на предходния месец – 0.13%.

Умерен напредък

Очакванията на централната банка са за умерено ускоряване на растежа и при заемите за компании, и при тези за семействата през второто и третото тримесечие на годината. Благоприятната икономическа среда и относително ниските лихвени проценти по заеми ще въздействат за плавния кредитен напредък.

В същото време обаче данните за април демонстрираха интензивен двуцифрен растеж от 14.4% на годишна база на потребителските заеми. За съпоставяне - през февруари и март годишното покачване беше надлежно 6.9% и 7.2%. Бързо повишаване от началото на годината регистрират и жилищните заеми, когато покачването им надвиши 8% през януари, по-късно продължи с 8.5% през февруари, 9.1% годишно нарастване през март. За април темпът беше по-спокоен – 9.3%. При фирменото кредитиране темповете са по-умерени. През април заемите за компании и компании са се нараснали с 2.9% на годишна база (при 2.3% годишно повишаване през март 2018 година и 2% през февруари).

Разхлабване на стандартите

Резултати от постоянно провежданата анкета от Българска народна банка за кредитната активност на банките през четвъртото тримесечие на 2017 година е посочила, че при кредитирането на семействата е имало разхлабване на стандартите за разпределяне на потребителски заеми. При жилищните условията за даване на заеми са били непокътнати. Посочва се, че главно въздействие в посока разхлабване на кредитната политика на банките (стандарти и условия на кредитиране) е оказала намалената оценка за риска.

Определящо значение за оценката на риска са имали общото усъвършенстване на макроикономическата среда, нарасналата оценка за платежоспособността на кредитополучателите, удобните вероятности за развиването на пазара на жилища и по-ниският риск, обвързван с обезпечението. Освен оценката на риска, за облекчение на стандартите и изискванията по заемите са повлияли мощната конкуренция в бранша, продължаващото повишаване на размера и понижението на цената на привлечените средства, както и високата ликвидност в банковата система.

Очакванията на банките за интервала януари – март 2018 година са били за разхлабване на стандартите за разпределяне на финансов запас на семействата и относителното им опазване във връзка с предприятията.

В комбиниране с ниските лихви в този момент занижаването на кредитните стандарти крие опасности за струпване на нови необслужвани заеми при превръщане на посоката на лихвите към повишаване. Банките към момента се чистят от насъбраните неприятни заеми от последната рецесия.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР