© Анелия Николова Още по темата Lidl избра България за

...
© Анелия Николова Още по темата Lidl избра България за
Коментари Харесай

"Лидл" ще отвори минимум седем магазина в страната през 2018

© Анелия Николова Още по тематиката
Lidl избра България за IT центъра си за развойна активност

Заетите в него към този момент са 25, само че следва да бъдат назначени още близо 100 души
3 апр 2018
Цел 2020: Lidl да е най-голямата верига в страната

Милена Драгийска, основен изпълнителен шеф на " Лидл България ", пред " Капитал "
30 мар 2018 " Тази година " Лидл " ще отворим най-малко седем магазина в страната, преди всичко в София, Варна и Пловдив ", съобщи за " Капитал " Милена Драгийска, основен изпълнителен шеф на веригата. Компанията, която работи в България от 2010, евентуално към този момент е втора по доходи след " Кауфланд ", като отварянето на нови обекти продължава. През предходната година проектът е бил по-консервативен и са открити три магазина. Инвестицията в построяването на един обект без земята е най-малко 2 млн. евро.

" Лидл " vs " Фантастико "

На 22 април компанията откри в софийския квартал " Борово " собствен магазин, основан по " нов модел за гъсто обитаеми градски региони ". Обектът е на два етажа, има над 120 паркоместа, половината от които са на закрито в под земята паркинг, а комерсиалната част е ситуирана на 1300 кв.м. В непосредственост до него се намира магазин на българската верига " Фантастико ". Това ще е първият пряк конфликт за клиенти сред двете вериги.

Вторият ще бъде на бул. " Черни връх " и Околовръстния път в столицата, където " Лидл " строи магазин " лице в лице " с обект на " Фантастико ". " Дълбоко почитаме сътрудниците за метода, по който развиват бизнеса си. Ще забележим какъв избор ще направи потребителят и дали ще ни се довери като на смарт дискаунтър ", разяснява за " Капитал " Милена Драгийска. Локацията е забавна за търговците, тъй като обслужва прибиращи се платежоспособни клиенти от кварталите под Витоша.

Вместо кино в топ център

През 2018 " Лидл " ще влезе и в бившето кино " Европа палас " (известно и като " Димитър Благоев " ), на ул. " Алабин " в София. " Този магазин ще е изключение, защото имаме условие да не слизаме под 1000 кв.м повърхност, само че в центъра е мъчно да се открият такива пространства. Ние не вършим взаимни отстъпки с размера на магазините, тъй като желаеме да е удобно за клиентите, да могат да се разминават елементарно с количките, а стоките да са подредени по този начин, че да осигурим безпроблемен и бърз избор ", изясни Милена Драгийска.

Морско разширение

Тази пролет веригата стартира строителство на собствен нов магазин и на улица " Битоля " във Варна - на мястото на някогашен обект на " Пикадили ", за терена на който немският дискаунтър заплати 20 млн. лева От компанията оповестиха, че и този хипермаркет ще бъде построен по новата идея за по-просторни и " зелени " магазини. " Може би ще успеем да го построим и да го открием в границите на 2018. По предписание за новостроящ се обект ни трябват най-малко 7-9 месеца ", съобщи Драгийска.

Тази година веригата към този момент отвори и магазин в Созопол.

В лични здания

По данни на компанията тя разполага магазините си преди всичко в лични здания, единствено 4-5% от обектите й са чартърен.

" Нямаме число, което да указва за какъв брой години комерсиалният обект би трябвало да покрие инвестицията по построяването. Нашето предписание е, че той би трябвало да си покрива разноските. Има магазини, които не се намират в скъпи като недвижими парцели райони, само че с доста плодородна клиентела. Такъв прелестен образец са Петрич и Пазарджик ", разяснява Милена Драгийска.

" Лидл " има магазин и в столичния " Ринг мол ", само че по думите на основния изпълнителен шеф като цяло веригата заобикаля да влиза в огромни търговски центрове. " Не считаме, че там е нашето място за позитивите, които предлагаме – икономисване на време и на пари. Влизането в мол допуска конфигурация за по-дълго престояване, а при нас времето на престоя на клиент е 14 минути, в това число и минаването през касата, което за работещите клиенти е доста огромен бонус. На второ място – изискванията в моловете доближават някаква граница на доходност, над която не сме подготвени да влезем. Освен това не всички молове са добре устроени във връзка с паркинга, тъй че това не ни е обичана страна от позиция на експанзионна политика ", заключи Милена Драгийска.

Тя изясни, че инвестицията в личен обект на " Лидл " без земята е друга поради особеностите на всеки градеж и нарасналите условия за обезщетително озеленяване. " Под два милиона евро е невероятно да построим и оборудваме магазин на " Лидл ". Мислим до последния подробност още преди да купим парцел ", заключи Милена Драгийска.

Lidl е част от немската Schwarz-Gruppe и участва в над 25 страни. В България веригата започва своята активност през 2010 година Днес компанията има 88 магазина в 46 града и над 2300 чиновници.

" Лидл България " е в топ 3 по доходи от продажби измежду веригите в страната след " Кауфланд " (също част от Schwarz) и " Метро кеш енд кери " през 2016 година, като евентуално към този момент се е придвижила до второто място. През 2017 компанията усилва пазарния си дял до 7.9% против 7.1% година по-рано с приходите си от 830 млн. лева съгласно прогнозните данни на анализаторската компания ICAP.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР