© Анелия Николова Още по темата Карлсберг България отчете повишение

...
© Анелия Николова Още по темата Карлсберг България отчете повишение
Коментари Харесай

Продажбите на бира леко намаляват през 2017 г.

© Анелия Николова Още по тематиката
" Карлсберг България " регистрира покачване на пазарния си дял през 2017 година

Пазарът на бира в страната отбелязва 2.4% растеж и доближава към 5.1 млн. хектолитра през предходната година
14 мар 2018
Продажбите на бира са достигнали 500 млн. лева през 2016 година

Произведените количества са близо 5.18 млн. хектолитра
19 юли 2017 В България през предходната година са били продадени общо 5.470 млн. хектолитра бира. Според регистрите на организация " Митници " с произвеждане на бира са занимават 23 сдружения – микро-, дребни, междинни и огромни. Това заяви за " Капитал " Ивана Радомирова, изпълнителен шеф на Съюза на пивоварите.

През 2017 година членовете на браншовата организация - Болярка - ВТ ", " Бритос ", " Загорка ", " Каменица ", " Карлсберг България ", " Ломско питие ", които са най-големите пивоварни компании в страната, са осъществили общо 5.130 млн. хектолитра бира. Това е с 50 820 хектолитра по-малко спрямо 2016 година Трябва да се има поради, че достигнатият през 2016 година размер на производството на бира е бил най-високият от 2008 година насам.

Членовете на съюза държат 93% от пазара в стойност и 98-99% от производството на бира в България. В Съюза на пивоварите към момента нямат данни за цената на бирения пазар през предходната година, който през 2016 година доближи 500 млн. лева

Внос, експорт - надолу

" Износът на бира е алегоричен, той е предопределен най-много за прилежащи страни и за страни, в които има по-голяма българска диаспора. През 2017 година зад граница са отпътували общо 130 хиляди хектолитра питие, което е 20 хиляди хектолитра по-малко спрямо 2016 година ", разгласи още Ивана Радомирова.

За поредна година понижават и импортираните количества бира (от EС и трети държави), които за 2017 година са 499 хиляди хектолитра. " Това е с 5.5% по-малко спрямо 2016 година Обяснението за тази наклонност е в насищането с вносни оферти, доставяни непосредствено от комерсиалните вериги, и в засилващото се доверие на потребителите към локалните производители и марки и към тяхната политика на бистрота ", разяснява Ивана Радомирова.

Над 41 млн. лева вложения

През 2017 членовете на Съюза на пивоварите в България са вложили общо 41.1 млн. лева в възобновяване на индустриалната база, автоматизиране на бутилиращи линии, рационализация и създаване на цехове за предпазване на първични материали, логистични центрове и съоръжения за биоанаеробно филтриране на отпадните води.

От началото на приватизацията на пивоварната индустрия в страната през 1994 година до през днешния ден в бранша са вложени над 1.24 милиарда лева, оповестяват от браншовата организация.

По данни на организация " Митници " постъпленията от данък за бира през 2017 година са 79.376 млн. лева, от които приносът на членовете на Съюза на пивоварите е 95%.

Все по-малко в РЕТ бутилки

Намалява делът на продажбите на бира в РЕТ (пластмасови) бутилки, който през 2017 година доближава 56%. Делът на стъклените опаковки е 23%, на кеновете – 15%, а на кеговете – 6%.

През предходната година пивоварните компании са разширили асортиментната си листа с 14 нови марки бира, демонстрират систематизираните данни на Съюза на пивоварите.

Потреблението на човек от популацията в страната е 74 литра годишно, което е над междинното за Европа. " По главните индикатори за напредък на категорията като произвеждане, реализация, консумация на бира са реализирани едни от най-високите равнища от 30 години насам. Това дава индикации, че пазарът от ден на ден се насища и прогнозите за 2018 година би трябвало да са умерени ", разяснява Ивана Радомирова. Социална отговорност
И през 2018 година Съюзът на пивоварите в България ще продължи да развива осведомителната си акция за качествата на бирата, като част от общоевропейската информационна стратегия Positive Story of Beer.
Под мотото " Бирата на фокус " браншовата организация възнамерява да провежда редица събития, чиято цел е да се разширят познанията на феновете на напитката за технологията на произвеждане и спецификите на категорията.
През тази година стартира работа Националната бирена академия, подкрепена и от общоевропейския учебен портал BrewUP. Целта й е да предложи база данни за предприемчиви хора, които желаят да създават питие в дребни фамилни пивоварни, прецизираха от Съюза на пивоварите.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР