© Анелия Николова Още по темата 10 декара хаос в

...
© Анелия Николова Още по темата 10 декара хаос в
Коментари Харесай

Държавата преследва вяло моторните шейни и ATV-та в природните паркове

© Анелия Николова Още по тематиката
10 декара безпорядък в парк " Витоша "

Екоминистърът Нено Димов още веднъж сътвори проблем, в който не могат да се ориентират нито институции, нито жители
19 яну 2018
Oбщина Банско още веднъж изиска втори въжен превоз в курорта

Идеята този път е строителството да стартира посредством остаряла процедура от 2013 година
13 ное 2017
Да, Чили

Основателят на компанията за туристическо облекло The North Face подарява един милион акра земя за основаване на национални паркове в Чили
31 мар 2017
Да глобиш Юлен

От 2010 година насам на концесионера на ски зона Банско са наложени над 20 санкции, множеството от които падат в съда
13 мар 2016 Администрациите на двата най-големи национални парка - Пирин и Рила на процедура не преследват хората, които ръководят АТВ (през лятото) и моторни шейни (през зимата), макар, че осъществяването на тези две действия е категорично неразрешена в предпазените територии.

Това излиза наяве от отговор на администрациите на два парка на питане по Закона за достъп до социална информация, изпратено от " Капитал ".

Всяка зима фенове на зимния туризъм, алпинизъм и ски преходи споделят видеа и фотоси от високите елементи на двете планини, на които се виждат моторни шейни.

От Национален парк Рила са дали отговор, че от 2013 до 2017 година са съставили общо седем акта за ръководство на моторни шейни, само че са издадени четири наказателни постановления. От правосъдни решения, с които " Капитал " се срещна излиза наяве, че в по-голямата част от случаите наказателните постановления се анулират от съда, като единствената доказана санкция е против брачната половинка на хижар. В случая се приема, че позволение за прилагане (с цел зареждане на хижата) имал брачна половинка, а не дамата, която е управлявала шейната.

За същия интервал няма санкционирани хора, за това, че са управлявали ATV в парка.

И в случай че в Рила въпреки всичко има някакви наказания, то в Пирин парковата защита явно не вижда проблем с тази процедура. От 2013 до 2017 година няма глобен нито един лидер на моторна шейна и АТВ. Преди няколко седмици във facebook беше оповестено видео от региона хижа Безбог на което се виждаха половин дузина шейни. Преди седем години шейна падна по един от стръмните скатове под връх Вихрен.

В същото време от Национален парк Пирин регистрират, че за интервала са издали общо шест акта (и четири наказателни постановления) против скиори и сноубордисти, каращи отвън писта. И в случай че фрирайдът носи риск само за практикуващите го, то казусът с ръководството на шейните в предпазената околност е обвързван както със замърсяването, само че също по този начин и с шума им който плаши предпазените животни.

Статутът на моторните шейни не e организиран в законодателството и те не подлежат на регистрация. За ръководството им не се изисква дееспособност.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР