© Анелия Николова Българският президент е замислен по-скоро като морален

...
© Анелия Николова Българският президент е замислен по-скоро като морален
Коментари Харесай

Строител на капитализма: Румен Радев

© Анелия Николова Българският президент е умислен по-скоро като честен коректив. Той има лимитирани пълномощия и единствено посланията му уплътняват поста. Успя ли Румен Радев да бъде честен коректив в процедурата по избора на Иван Гешев за основен прокурор е въпрос, по който дълго време ще се спори.

Със сигурност той отхвърли да бъде съизвършител и да показа отговорността за един непрогледен избор на противоречива персона, като първо върна кандидатурата, а при повторното предложение разгласи, че е заставен от конституцията да подпише указа за Гешев макар несъгласието си.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Според някои наблюдаващи Радев направи само вероятното – съумя да формулира в стремително обръщение освен проблемите към самия избор, само че и по приципните въпроси за селективното деяние на прокуратурата и за безконтролния основен прокурор.

Фразата му " в българския парламентарен модел отчетността на основния прокурор завършва с избора му " звучи като " Хюстън ", имаме проблем! ". А поръчката му, че ще иницира необятен публичен спор за смяна на конституционния модел на прокуратурата, е нещо, което се чака от години. Доколко е бил откровен и ще бъде ли ефикасен обаче, ще се види, когато дебатът тръгне.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР