© Надежда Чипева Публикацията е част от платеното съдържание в

...
© Надежда Чипева Публикацията е част от платеното съдържание в
Коментари Харесай

Ново място: "Дигитален етаж" в стоматологичната клиника Medical Dent

© Надежда Чипева
Публикацията е част от платеното наличие в Капитал Light.
Хубавата усмивка постоянно е първото, което се вижда в един човек. За нея споделят, че е слънцето на лицето, по-добрата визитна картичка, повсеместен език и ключ за стопяване на дистанциите в връзката. За стоматолозите обаче, нейната същина е по-скоро математическо поле, в което ръководят ясните правила на златното сечение. Днес в търсене на съвършените пропорции и визия на усмивката в работата на денталните експерти на помощ идват и новите технологии.
В България към този момент работи първият стоматологичен " Дигитален етаж " с внедрени 10 високотехнологични и роботизирани апарати от най-ново потомство. Инвестицията на стойност 450 хиляди лева е на клиниката по дентална медицина Medical Dent и е осъществена благодарение на Оперативна стратегия " Конкурентоспособност ". Тя ще разреши на локално равнище да бъдат приложени най-новите трендове в региона на имплантологията и естетичната стоматология в света. А те са в посока минимална интервенция в тъканите и автоматизация на процесите.

Машините, които лекуват

Проектът за " Дигитален етаж " е осъществен по концепция на доктор Бранимир Кирилов, импалнтолог, орален хирург и създател на Medical Dent. По думите му, бъдещето на стоматологията принадлежи на технологиите и те от ден на ден ще оказват помощ на експерта в процеса на лекуване, а роботизирането към този момент е наклонност, която навлиза в специалността по целия свят. " След 30 или 50 години, зъболекарят евентуално ще бъде малко роботче, което ще бъде сложено в устата, ще спре на проблематичния зъб и ще го приготви за пломба, коронка или фасета. След това друга машина ще направи от заложен материал нужното за зъба, а дребното роботче ще го залепи назад. През това време стоматологът ще стои и ще ръководи работата на машините ", споделя той. Дори при такава прогноза обаче, навлизането на технологиите не би трябвало да се асоциира с липса на човечност. " Те са тук, с цел да създадат работата на експерта по-прецизна, безвредна и бърза. Новостите са подчинени на последната посока, в която се развива денталната медицина – на минимална инвазвина интервенция ", показва Кирилов.

доктор Бранимир Кирилов

Фотограф: Надежда Чипева

По-бързо, по-точно, по-сигурно

Внедряването на новите цифрови технологии и апарати в Medical Dent ще разреши да се прави извънредно точно обмисляне, което минимизира риска при лекуване с импланти. Пациентът пък ще има опция да се запознае с визуализация на това какви ще са резултатите от лекуването още преди неговото започване. Друга оригиналност е специфичната стратегия " Хирургичен лидер ", която пресъздава устната празнина на пациента в тримерен модел и освен дава визия за крайния резултат от процедурата, само че и демонстрира на зъболекаря най-точното място в костта, на което да бъде подложен импланта. Методът разрешава по-бързо излекуване и редуцира контузията и болката в следоперативния интервал. " Това дава една цяла нова посока в Имплантологията и считам, че посредством технологията слагането на имплант ще се трансформира в рутинна процедура, която ще може да се прави без риск, умерено и от всички зъболекари ", споделя Кирилов.

Приложението на цифровите технологии надалеч не е единствено в естетичната стоматология и имплантология. Те оказват помощ при планирането на разнообразни видове лекуване, като да вземем за пример при парадонтид.

Фотограф: Надежда Чипева

Сред трите най-големи преимущества на софтуерните пред стандартните способи Кирилов акцентира опцията за по-добро обмисляне на лекуването и запознаване на пациента с вероятния краен резултат, по-голямата сигурност, с която може да се извърши то и неведнъж съкратеното време за осъществяването му. Така да вземем за пример, цикълът по слагане на коронка може да бъде съкратен до 30 минути. С помощта на интерорален скенер се прави цифров отпечатък, който покачва комфорта за пациента, спрямо отпечатъка със силиконова лъжица. Корекциите на отпечатъка се вършат по-лесно, а скенерът дефинира самичък цвета на зъбите в зоната. След това режещи машини изрязват планувания на лабораторен скенер модел на коронка или фасета. И тук точността, спрямо стандартния способ е доста по-висока, а времето за целия развой, който нормално лишава дни или седмици, може да бъде лимитирано до часове.

Повече за новите услуги в Medical Dent: https://www.medicaldent.bg/
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР