© Eduardo Munoz Световните пазари продължават да показват сигнали, че

...
© Eduardo Munoz Световните пазари продължават да показват сигнали, че
Коментари Харесай

Инвеститорите продължават да продават акции и да търсят убежище в облигациите

© Eduardo Munoz Световните пазари не престават да демонстрират сигнали, че наближава криза. В четвъртък доходността на 30-годишните облигации в Съединени американски щати падна под 2% за пръв път в историята. Така общата стойност на облигациите с отрицателна рентабилност в света към този момент е над 16 трлн. $. Дори и невиждано, придвижването е разумно, откакто през вчерашния ден показателите Dow Jones и S&P изгубиха по 3% от цената си. В момента има класическа корелация на пазарите в очакване на стопански разтърсвания - продават се акции и парите се насочват към облигации. Златото също нараства тези дни.

Първите знаци за боязън от страна на пазарите пристигнаха през вчерашния ден, когато доходността на 2-годишните държавни облигации на Съединени американски щати и Англия надмина тази на 10-годишните. Това се случва за пръв път от 2007 година насам и до момента всякога, когато пазарите създадат сходно превръщане на кривата, настава криза в идващите до две години.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Притесненията през последните седмици се ускоряват поради все по-лошите търговски взаимоотношения сред Съединени американски щати и Китай. Двете най-големи стопански системи в света започнаха конфликта си преди година и макар че на няколко пъти обявяваха, че са покрай договорка, в този момент тя наподобява по-далеч от всеки път и вложителите се насочват към относително сигурните облигации.

Вчера излязоха и слаби данни за китайската и немската стопанска система, а обръщането на кривата на доходността на облигациите накара президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп да назова президента на Федералния запас Джером Пауъл " профан ".

Съединени американски щати задават тона, Европа следва

Вчера американските пазари приключиха сесията изключително тежко с към 3% общи загуби за двата най-големи показателя. Днес европейските пазари съумяха да се задържат над водата в първите часове на търговията, само че бързо потънаха и сега и немският показател DAX, и френският CAC, и английският FTSE, се движат с по към 1% надолу.

Причината е, че в случай че има стесняване на стопанските системи на Съединени американски щати или Китай, това ще се отрази на целия останал свят. Вчерашните неприятни резултати на Германия да вземем за пример се дължат точно на конфликта сред Съединени американски щати и Китай, тъй като той въздейства на износа, на който се базира огромна част от немската стопанска система.

" Отиваме към световна криза и централните банки нямат задоволително принадлежности, с цел да трансформират това ", разяснява пред Bloomberg Надер Наейми от AMP Capital Investors. " Огромният потрес от комерсиалната война на процедура обезврежда всичко, което централните банки вършат, и това са едни от сигналите, които получаваме от пазара на облигации. "

Централните банки задържаха лихвите на рекордно ниски равнища след финансовата рецесия в края на предишното десетилетие. Сега те евентуално ще се насочат надълбоко към отрицателната територия на лихвите, като такива сигнали идват и от Федералния запас, и от Европейската централна банка. Само преди няколко месеца проектите бяха за повдигане на лихвите.

Азия и петролът също надолу

Спадът от Съединени американски щати се придвижи и на азиатските пазари. Водещият показател на Токийската фондова борса Nikkei 225 внезапно се намали до шестмесечен най-малко при закриването на търговията в четвъртък, още веднъж поради сигналите за възходящ риск от световна криза. Показателят затвори със спад от 1.21% до 20 405.65 пункта, което е най-ниското равнище от 8 февруари. Индексът S&P / ASX 200 в Австралия се намали с 2.9%.

Цените на петрола последваха пазара и продължиха да се намаляват и в четвъртък. Натиск върху котировките оказват данните за повишаване на запасите в Съединени американски щати, опасенията от световна криза и по-слабите стопански индикатори в Европа и Катай. Брентът отстъпи с над 1.8% до 58.42 $ за барел, а американският лек нефт – с 1.5% до 54.3 $. По този метод цените изтриха растежа от началото на седмицата, откакто Тръмп разгласи, че ще отсрочи въвеждането на последната порция мита за китайски артикули с няколко месеца. На този декор нарастват упованията водещите производители да подхващат спомагателни стъпки за поддръжка на цените. ОПЕК лимитира производството от началото на 2017 година, като съгласно пазарни участници Саудитска Арабия ще свие в допълнение добивите поради закъснение на търсенето на нефт в международен мащаб.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР