© Анелия Николова Само в рамките на три седмици уважавани

...
© Анелия Николова Само в рамките на три седмици уважавани
Коментари Харесай

Когато проблемите се виждат отдалече

© Анелия Николова Само в границите на три седмици уважавани интернационалните правозащитни организации реагираха мощно сериозно за няколко събития в България.

Първо " Репортери без граници " показаха съществени терзания за процесите в Българското национално радио - отстраняването на Силвия Великова, а след това и прекъсването на излъчването в продължение на шест часа. Те дефинираха протичащото се в националната медиа като резултат от политически напън.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Заявката на участващите в ръководството Вътрешна македонска революционна организация да закриват неправителствени организации, започвайки от Българския хелзинкски комитет, провокира възмущението на Amnesty International и Human rights watch (HRW). " Абсолютно недопустимо е политическа партия от европейски парламент да преследва уважавана правозащитна организация като Българския хелзинкски комитет ", съобщи Хю Уилямсън, шеф на HRW, в особено изказване.

Тази седмица институцията трябваше да реагира още един път - този път поради продължаващия трета седмица безусловно противозаконен арест на австралиеца Джок Полфрийман, който беше освободен предварително от пандиза: " Правото да се напуща която и да е страна е главно право и всяка рестрикция би трябвало да е законово аргументиранa. "

Така единствено за броени седмици интернационалните организации видяха, че в България съществени човешки права - свободата на изложение, свободата на сдружаване и даже правото на независимост и сигурност, са в заплаха. Това е извънредно обезпокоителен сигнал за гражданските свободи в България, които явно ерозират, и то все по-бързо.

Чуждите организации обаче могат да покажат проблемите, само че не и да ги решат. Истината е, че в случай че жителите тук сами не защитят правата си, ще ги изгубят толкоз бързо, колкото ги получиха преди 30 години. Свободата не е даденост, нито е естественото положение на нещата. Ако не се пази, тя просто ще бъде изгубена. Всъщност не " ще " - тя към този момент стартира да се губи.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР