class=first-letter-big>В сички с умиление си спомняме огромното внимание, което отделиха

...
class=first-letter-big>В сички с умиление си спомняме огромното внимание, което отделиха
Коментари Харесай

Политиците и техните смайващи домашни любимци

class= " first-letter-big " > В сички с трогване си спомняме голямото внимание, което отделиха международните медии на десетата годишнина от идването на котарака Лари на „ Даунинг стрийт” 10 и назначението му от тогавашния английски министър председател Дейвид Камерън за основен мишелов на кралството. И за неговия легендарен мързел в осъществяване на вменените му отговорности.

Но макар обичайна екстравагантност на политиците на Нейно Величество, техните странности бледнеят пред увлечението на американските им сътрудници в графата „ домашни любимци”.

Така да вземем за пример през 1825 година, по време на своя аудиенция в Съединени американски щати, героят от Френската гражданска война маркиз дьо Лафайет посетил Белия дом. Той носел другоземен подарък за тогавашния президент Джон Куинси Адамс – алигатор . Държавният глава, който бил много екстравагантна личност, изобщо не се стреснал от армагана. Той предиздвикал да настанят животното във вана в банята на тогава недостроената Източна зала на Белия дом. Шегаджията Адамс доста обичал при развеждането на височайшите си посетители из президентската резиденция, сякаш инцидентно да ги вкарва в помещението с алигатора. При което се радвал като дете на издължените им от боязън физиономии.



Историята ще запомни президента Андрю Джаксън като невъзпитан общественик, роден в колиба на дървосекачи в щата Тенеси и като най-попържащия президент на Щатите. Когато бил определен за собственик на Белия дом през 1830 година, той докарал там и обичания си папагал Пол, който жадно попивал нецензурния репертоар на стопанина си. Според очевидци на погребението на Джаксън хората изпълнили последната му воля и докарали и папагала Пол за последно довиждане. Но

пернатото по този начин се разпсувало, че трябвало да бъде изведено по неотложност от траурната гала .



За да понижи разноските по косенето на моравите на Белия дом, президентът Удроу Уилсън докарал стадо овчици да пасат райграса. Били сложни времена на икономии по време на Първата международна война. Водач на стадото се оказал един овен, който бил прочут с прозвището Стария Айк и с неговото занимание да дъвче тютюн.

През XVII в. Англия дала позволение на канадската компания „ Хъдсънс бей” да оползотворява ресурсите на едноименния залив. Срещу това канадците от компанията били длъжни да се отплащат с две еленови кожи и две от черен язовец. Те трябвало да бъдат предоставяни при всяко посещаване на английска кралска персона. През 1970 година обаче компанията решила да направи нещо ново, в прорез на традицията. При визитата на кралица Елизабет Втора, шефът на компанията „ Хъдсънс бей” виконт Еймъри ѝ дал два живи язовеца. Да, всички знаем за любовта на Нейно Величество към коргитата и конете, само че малко на брой са тези, които подозират за язовците.

Но историята не свършва дотук. Избраните живи екземпляри вместо да се държат обичайно пред височайшата персона, взели да се чифтосват . Кралицата възмутено споделила: „ Но виконте, те какво си мислят, че вършат?”. Еймъри тактично се измъкнал, като споделил, че към момента бил ерген и нямал визия какви ги правят язовците.

Френският президент Еманюел Макрон има една очевидна и една скрита страна. Всеки французин ще ви каже и насън името на черния му лабрадор/грифон – Немо. Но малко на брой знаят, че жителят на Елисейския замък отглежда в парка на резиденцията две кокошки. Като доста парижанки, те носят закачливите имена Агата и Мариана. Агата е кръстена на дъщерята на шефа на земеделско ревю, който персонално му подари пернатото. А Мариана е призвана да напомня на президента за републиканските полезности на Франция. Столичният вестник „ Паризиен”, прочут с педантичната си акуратност, побърза да заяви богатствата новина, че Агата е снесла първото си яйце на 5 март 2018 година тъкмо в 15.28 ч. локално време.

Но както в Обединеното кралство съществува конкуренция сред „ Даунинг стрийт” и „ Форин офис” чрез котараците Лари и лорд Палмерстън, по този начин и на Елисейския замък му се опъва френското Министерството на вътрешните работи, което е ситуирано наоколо на площад „ Бово”. По времето на министър Жерар Колом, там бяха настанени грацилните кокошки с омайни имена Гертруда, Кунегонд, Розина и Колет . Преди да стартира да снася Агата, по време на заседания в президентството, Колом постоянно носел по няколко пресни яйца на първата дама на Франция Брижит Макрон, която гледала с доста положително око на сходна учтивост.

Но в случай че има в действителност стряскащ домакински любим на политик, той безспорно принадлежи на Гавин Уилямсън, който беше министър на защитата, а в този момент е министър на образованието на Англия. Още от ранната си политическа кариера за консерваторите той държеше на работното си място своята тарантула Кронос. Като по случайност британският ексцентрик я беше кръстил на името древногръцкия господ, добил известност на Олимп с това, че е кастрирал татко си и е изял децата си.



„ Отглеждам Кронос от дребен и изпитвам към него неподправено бащинско чувство”, обичаше да споделя политикът. Червеноколенестата мексиканска тарантула стана такава звезда, че беше „ интервюирана” в сп. „ Татлър”. Уилямсън пък изръси, че изпитва същите усеща към английските парламенатристи, като към своя паяк.

На Острова живее и една доста особена писана, която несправедливо дълги години не попада по светлините на прожекторите. Това е котаракът Ел Гато, благосъстоятелност на някогашния началник на лейбъристите Джеръми Корбин. Тя участва в този преглед с необикновени домашни любимци заради обстоятелството, че е единственият котарак с ясно изразени политически убеждения. Според господин Корбин Ел Гато се изявявал като характерен социалист. Той постоянно споделял сухата си храна с уличните котки, изпаднали в неравностойно състояние.

В голяма Русия президентът Путин не свети с автентичност със своите обичани кучета, едното от които му е подарък от българския министър председател Бойко Борисов. Там звезда е ексцентрикът Владимир Жириновски, който обича да се снима в своите клипчета с магаренцето Прошка . Шефът-националист на Либерално-демократическата партия твърди, че неговият Марко би трябвало постоянно да припомня на сънародниците му за магарешкия им дебелоглав. Иначе той кръстил животинчето на името на един от съперниците си в една от президентските съревнования през 2002 година – Михаил Прохоров. Прошка е умалително на името Прохор, а при Жириновски няма инцидентни неща.

Бразилските екозащитници преди броени месеци се захласнаха от постъпката на един локален тип птица – реа, която доста наподобява на щрауса и на емуто. Тя също като Ел Гато прояви политически пристрастия. Когато наскоро президентът Болсонаро потегли да храни своята менажерия в парка на президентския замък, вироглавата реа крепко клъвна ръката на държавника. Опозицията ликуваше, а природозащитниците поздравиха смелата постъпка на пернатото. Според тях птицата била отмъстила от името на локалната фауна за обезлесяването на амазонските гори, за което мнозина смятат Болсонаро безмълвен съизвършител.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР