class=first-letter-big>В одолази са открили шест машини Енигма от Втората световна

...
class=first-letter-big>В одолази са открили шест машини Енигма от Втората световна
Коментари Харесай

Намериха най-силното оръжие на нацистите в Балтийско море

class= " first-letter-big " > В одолази са разкрили шест машини Енигма от Втората международна война в Балтийско море край крайбрежията на Германия, съобщи ДПА, базирайки се на локалните управляващи.

Шифровъчните устройства са открити наоколо до дребния остров Шлаймунде, оповестяват от археологическата работа на провинция Шлезвиг-Холщайн.

„ Докато търсех изгубено витло, попаднах на куп изхвърлени машини Енигма .

Изглежда, че те частично са били направени неизползваеми, преди да бъдат захвърлени”, споделя Кристиан Хютнер, който е разкрил устройствата.

Машините са употребявани от нацистите за шифроване на стратегически послания по време на Втората международна война. Математици в Полша съумяват да разбият кода на Енигма при започване на 30-те години на предишния век.

Те споделят работата си с британците в края на същото десетилетие и загадка група за разтрошаване на кодове, ръководена от математика Алън Тюринг, съумява да даде на съдружниците основни разследващи данни.

Една от машините Енигма е открита от водолази още през ноември предходната годин

и се реставрира в Археологическия музей в град Шлезвиг. Устройствата, локализирани от Хютнер, също ще бъдат реставрирани и в последна сметка изложени на показ.

От археологическата работа споделят, че към момента не е ясно по какъв начин машините са попаднали на мястото, където са открити. Археолозите имат вяра, че доста други устройства Енигма "дебнат " във водите край Германия.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР