class=first-letter-big>Ш отландските националисти настояват да има референдум за независимост след

...
class=first-letter-big>Ш отландските националисти настояват да има референдум за независимост след
Коментари Харесай

Може ли Шотландия да проведе нов референдум за независимост

class= " first-letter-big " > Ш отландските националисти упорстват да има референдум за самостоятелност след парламентарните избори в Шотландия през май, само че английският министър-председател Борис Джонсън споделя, че сходни гласувания би трябвало да има един път на потомство.

На референдум през 2014 година шотландците гласоподаваха с 55 на 45 % за оставане в Обединеното кралство, само че както Брекзитът, по този начин и методът на английското държавно управление към рецесията с КОВИД-19 ускориха поддръжката за независимостта измежду шотландците и настояванията за второ гласоподаване, написа

Explainer: Can Scotland hold another independence referendum?
— Reuters (@Reuters)

Избори през май

Първата стъпка към референдум е победа на ръководещата националистическа Шотландска национална партия (ШНП) на изборите за парламент на Шотландия на 6 май. Социологическите изследвания сочат, че тя е напът да завоюва изрично болшинство.

Първият министър на Шотландия Никола Стърджън, която е и водач на ШНП, споделя, че по-късно желае да показа в Народното събрание законопроект за референдум, който да бъде създаден "в началната фаза на новия мандат ".

Какво ще е смисъла на референдума?

Ако шотландците гласоподават за овакантяване, това ще е най-големият удар за Обединеното кралство след ирландската самостоятелност преди век - и то в миг, когато цяла Англия се бори с последствията от Брекзит; гласоподавателите в Шотландия твърдо се опълчиха на сходен ход.

Нациите, влизащи в състава на Англия, имат общ монарх от 1603 година, когато кралят на Шотландия Джеймс Шести става крал на Англия под името Джеймс Първи.

През 1707 година със сключването на формален съюз е основано кралство Англия.

Днес Обединеното кралство Англия и Северна Ирландия свързва Англия, Шотландия, Уелс и Северна Ирландия в стопанска система на стойност 3 трилиона $ годишно.

Раздел 30

Съгласно Закона за Шотландия от 1998 година, с който беше основан шотландският парламент и му бяха делегирани някои пълномощия от Уестминстър, всички въпроси, отнасящи се до "Съюза на кралствата Шотландия и Англия ", са непокътнати за английския парламент в Лондон.

Уестминстър може да даде на шотландското държавно управление право да организира референдум, употребявайки така наречен наредба по Раздел 30 - развой, който беше употребен, с цел да се разреши провеждането на плебисцита през 2014 година
На процедура това дава на Джонсън решаващата дума дали в Шотландия да има референдум, или не.

Ще бъде ли обещано позволение?

През януари 2020 година Джонсън отхвърли на Стърджън позволение за производство на нов референдум, като сподели, че гласуването през 2014 година е било събитие, каквото се случва "веднъж на потомство ", а от този момент неведнъж е отхвърлял тази опция.
ШНП споделя, че в случай че завоюва изборите през май, Джонсън "няма да има морално или демократично опрощение " да й откаже нов референдум.

ШНП декларира, че в случай че той още веднъж каже "Не ", шотландското държавно управление ще пристъпи към приемане на законопроект за референдум в Народното събрание в Единбург и Джонсън ще би трябвало да се обърне към съда, с цел да "блокира волята на шотландския народ ".

Съдебна борба

Преди да влезе в действие възможен шотландски законопроект, може да се изиска мнението за него на висшата правосъдна инстанция в Обединеното кралство - Върховния съд, който да реши дали законопроектът надвишава пълномощията на шотландския парламент според Закона за Шотландия.

Почти несъмнено е, че в случай че бъде признат без експлицитното позволение и макар съпротивата на английското държавно управление, за възможния законопроект за референдум ще бъде поискано мнението на съда.

Съдия Дейвид Хоуп - някогашен заместник-председател на Върховния съд, сподели, че Законът за Шотландия е главното ограничаване за шотландското държавно управление: "Те са хванати в клопката на закон, който е доста деликатно създаден. "

Други считат, че той не е толкоз ясно избран. "Има основателни причини да се каже, че един законопроект за референдум би попадал в обсега на делегираните пълномощия ", сподели професор Ейлин Макхарг, специалист по конституционно право в Дърамския университет.

Опипване на почвата

Въпросът за потребление на наредбата по Раздел 30 и опцията шотландското държавно управление да организира референдум без разрешението на Лондон към този момент се изследва в шотландските съдилища.
Върховният цивилен съд в Единбург съобщи в петък, 5 февруари, че делото, заведено от поддръжника на независимостта Мартин Кийтингс, е прибързано и отхвърли да се произнесе по повдигнатите от него правни въпроси.
Кийтинг сподели, че ще апелира, а делото в последна сметка може да отиде за разглеждане в английския Върховен съд.

Рискован референдум?

Ако Джонсън и съдилищата блокират препоръчан референдум, някои хора в ШНП считат, че шотландското държавно управление би трябвало все пак да продължи напред, като предприеме така наречен проучвателно гласоподаване.

Но други членове на партията и правни специалисти споделят, че защото легитимността на сходно гласоподаване е противоречива, съперниците на независимостта просто биха го бойкотирали, подкопавайки по този метод неговата надеждност.

"Без законова основа ми наподобява, че това няма никакъв късмет за триумф ", сподели Макхарг.

style= " box-sizing: border-box; margin: 0px; padding: 0px; font-weight: bolder; " >
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР